Po Primorcih se je podvizala še Olimpija

Prva nosilca končnice že v dveh tekmah v finale državnega prvenstva za košarkarje.
Fotografija: Stožiški košarkarji so zanesljivo osvojili Domžale. FOTO: Petrol Olimpija
Odpri galerijo
Stožiški košarkarji so zanesljivo osvojili Domžale. FOTO: Petrol Olimpija

Končnica lige Nova KBM se še naprej odvija z veliko naglico. Potem ko se je v četrtfinalu le en dvoboj razvlekel na tri tekme, so v polfinalu košarkarji Sixta Primorske in Petrola Olimpije ugnali Krko in Helios tudi v gosteh ter ju izločili z rezultatom 2:0. Veliki finale (na tri zmage) se bo začel v soboto v Kopru: gostitelji bodo poskusili osvojiti prvo lovoriko za državnega prvaka, Ljubljančani pa kljub vsem zapletom minulih mesecev želijo ubraniti naslov.

O zasluženosti uspeha Sixta Primorske pričajo vse možne številke. V DP so dosegli že 14 zaporednih zmag, s Krko so v tej sezoni odigrali kar osem tekem in jih sedem dobili, po gladki petkovi zmagi v dvorani Bonifika pa so bili prepričljivi tudi na dolenjskem parketu. Še pred polčasom so si priigrali 15 točk naskoka (52:37), v 31. minuti pa so vodili celo s 77:57. Novomeščani so poslali v ogenj vsa zdrava orožja in tudi Marka Jošila, ki je z načetim gležnjem zgrešil vsem sedem metov, a niso bili kos prvemu nosilcu izločilnih bojev.

Zadnjič so vodili s 4:3, nato pa se čas gledali v hrbet Koprčanom, ki so se odlikovali z natančnostjo in 59-odstotnim izkoristkom metov iz igre. V prvem polčasu so metali za tri točke kar 9:13, na koncu 13:23, trojke pa je prispevalo šest košarkarjev, med katerimi je izstopal kapetan moštva Alen Hodžić (3:4). Žan Mark Šiško je slednjič zbral 12 asistenc, saj so njegovi soigralci znali izkoriščati pravočasne podaje.


»Tudi v Novem mestu smo pokazali veliko osredotočenost. Mislim, da smo v boljši tekmovalni formi in da imamo na razpolago več igralcev kot Krka. To smo tudi izkoristili. V soboto se začenja finale, pred katerim imamo dovolj časa, da se odpočijemo in nanj dobro pripravimo. Nič še ni končano, še vedno je pred nami kar nekaj dela. Tega se dobro zavedajo tudi fantje, ki ne zganjajo nobene evforije,« je bil po zmagi zadovoljen trener Primorcev Jurica Golemac.
 

Olimpijin niz 25:2


Tudi Petrol Olimpija je še enkrat zanesljivo opravila s Heliosom, a je tehtnico prevesila na svojo stran šele v drugem polčasu. Odločilni trenutki so se začeli pri rezultatu 35:32 za Domžalčane v 24. minuti, saj je Ljubljančanom do konca tretje četrtine uspel niz 12:2, sredi zadnjega dela tekme pa so že vodili s 57:37, kar pomeni, da so dosegli delni rezultat 25:2. Ključ do uspeha je bila dobra igra v obrambi, s katero so nadomestili tudi odsotnost poškodovanega Jana Špana in Luke Šamanića, ki se je odpravil v Chicago na predstavitev talentov pred naborom lige NBA.

Helios je v drugem polčasu zmogel le 21 točk (prejel jih je 40), na celotni tekmi je metal za tri točke mizernih 4:23 (Olimpija 6:17) in skupno iz igre le 31-odstotno (gostje 53 %). Izgubili so tudi skok s 24:31 in imeli le enega košarkarja z dvomestnim strelskim učinkom; četrtfinalni junak Nikola Gajić se niti ni vpisal med strelce. A tudi Blaž Mahkovic je metal iz igre pičlih 3:13, medtem ko je imel v stožiški zasedbi slab strelski večer le Miha Lapornik (1:7). Vendar se je na začetku sezone »neskončno dolgo« moštvo skrčilo do tolikšne mere, da je trener Jure Zdovc tokrat domala vso tekmo vztrajal pri sedmih možeh.

Po razpletu je dejal: »Fantom čestitam za zmago in za zelo dobre predstave v obrambi na zadnjih nekaj tekmah. Igrajo jo vrhunsko, počnejo pa vse tisto, kar je potrebno, da tekmeca prisiliš v težek met ali izgubljeno žogo. Nimamo kreatorja igre, zato se v napadu še vedno mučimo. Naš cilj je bil, da se uvrstimo v finale. Vedeli smo, da bo pot težka, a zdaj smo tu. Vedno manj nas je, a prav to nas dela močnejše.«
 

Preberite še:

Komentarji: