Po SP se bo lahko lotil tudi »slovenskih« težav

Novi generalni sekretar FIBA Andreas Zagklis ne dvomi, da bo mundial na Kitajskem popolna uspešnica.
Fotografija: Andreas Zagklis (levo) z enim od ambasadorjev SP Dirkom Nowitzkim. FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Andreas Zagklis (levo) z enim od ambasadorjev SP Dirkom Nowitzkim. FOTO: FIBA

Ljubljana – Kar osem tekem v 16 dneh in na štirih različnih prizoriščih, razmetanih po ogromni Kitajski, bodo odigrale najboljše reprezentance na svetovnem prvenstvu v košarki, ki se bo začelo v soboto ob 9.30 dopoldne po slovenskem času z dvobojem med Srbijo in Angolo. Ritem bo torej na ravni lige NBA, nekoliko skromnejše bo tokrat zastopstvo zvezdnikov elitne ameriške lige. Toda novi generalni sekretar mednarodne zveze FIBA Andreas Zagklis ne dvomi, da bo 18. mundial popolna uspešnica.

»Naš prednostni cilj je dodatno povečati priljubljenost košarke z vrhunskimi predstavami najboljših reprezentanc. Zato je FIBA vložila v projekt dodatnih 20 milijonov evrov, na koncu pričakujemo tudi pozitiven finančni rezultat prvenstva. Po zadnjem SP v Španiji so izračunali, da je imelo 265 milijonov evrov ekonomskega učinka, letošnje številke bodo še veliko višje. Ne nazadnje bo na Kitajskem prvič tekmovalo 32 moštev namesto dosedanjih 24, število odigranih tekem se bo povečalo s 74 na 92 v osmih različnih mestih, večje so tudi dvorane, saj najmanjša v Guagzhouju sprejme 11.600 obiskovalcev, tri največje pa so v Pekingu in Šanghaju s po 18.000 sedeži in Nanjingu z 19.600. Seveda moramo upoštevati značilnosti tržišča s poldrugo milijardo prebivalcev in njihovo navdušenje nad košarko. Že na žrebanju skupin se jih je zbralo 8000 s kupljenimi vstopnicami. Letošnje SP bo ogromen projekt,« poudarja 39-letni grški pravnik, ki je nasledil oktobra lani umrlega Patricka Baumanna in si nemudoma zavihal rokave. Kot nekdanji košarkar in trener pa tudi on nestrpno odšteva ure do začetka bojev za kolajne.
 

Sodniki z mikrofoni


»Pričakujem, da bodo letošnje novosti dodatno popestrile prvenstvo. Reprezentance se ne bodo več borile v šestčlanskih skupinah, iz katerih bi se v naslednji krog uvrstile kar štiri, pač pa bodo v vsaki skupini le štiri moštva, od katerih bosta napredovali le dve. Možnosti za popravni izpit torej skorajda ne bo, najboljša osmerica pa bo na trnih vse do zadnjega dneva, saj se bo potegovala za mesta na olimpijskih igrah v Tokiu. Dogajanje bodo popestrili tudi sodobnejši televizijski prenosi tekem, pri katerih bodo uporabljali precej večje število kamer, prvič pa bodo na SP opremili sodnike z mikrofoni, ki jih bodo vključili v pomembnih trenutkih. Še posebej pri ogledih posnetkov spornih akcij, saj želimo, da bi navijači razumeli, kaj se dogaja na parketu,« pojasnjuje Zagklis, ki je »podedoval« številne načrte, a tudi veliko težav, pri katerih mu bodo pomagale izkušnje.

Vrsto let je bil namreč pravni zastopnik številnih športnikov in klubov, dobro desetletje je deloval v športnem arbitražnem sodišču v Lozani in košarkarskem arbitražnem tribunalu (BAT), od leta 2016 pa je bil tudi pravni direktor FIBA. Zdaj se sooča tudi s kritikami na račun kvalifikacij za SP, ki so zaradi zdesetkanosti reprezentanc povzročile marsikatero krivico, najbolj boleče pa jih je občutila evropska prvakinja Slovenija. Tudi v kvalifikacijah za EP 2021, ki bodo na sporedu februarja in novembra 2020 ter februarja 2021, očitno še ne bo sprememb. Kdaj se bodo lahko moštva potegovala za nastop na velikih tekmovanjih v najmočnejših zasedbah?

»Pojem optimalnega moštva prepustimo trenerjem, glede razpoložljivosti košarkarjev pa si bomo prizadevali doseči napredek pri pogajanjih z vodstvom evrolige. Njen predsednik Jordi Bertomeu je pravnik tako kot jaz in razume problematiko, v prihodnje pa bova morala najti način, kako sodelovati. Najslabše bi bilo, če bi se uresničile govorice o popolnem zaprtju evrolige, po katerem bi se najboljši klubi umaknili iz svojih državnih prvenstev,« meni Andreas Zagklis.

Preberite še:

Komentarji: