Pot je prava, a za največje še ni čas

Union Olimpija namučila tudi ruskega tekmeca, toda ostala praznih rok.

Objavljeno
14. januar 2016 00.48
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – Union Olimpija v tej sezoni prepogosto spominja na poljedelca, ki se najprej razveseli vzklitja težko posajenega semena, a že kmalu pozabi, da so za nadaljno rast potrebna hranila in dovolj vlage v zemlji. A sinoči je pokazala, da učna doba vendarle rojeva sadove, četudi je Unics, ki je v Stožice dopotoval kot favorit, ostal pretrd oreh.

Rusi ob prihodu v Ljubljano niso skrivali, da so se na slovenskega tekmeca pripravljali, kot da bi jih na drugi strani parketa čakal evropski prvak, a besed na parketu niso mogli povsem preliti v dejanja. S sijajnim Keithom Langfordom so sicer domačim v prvem polčasu povzročali velike preglavice, Američan je do odmora iz igre metal 6:8 in domači trener Gašper Potočnik se je ob robu parketa upravičeno jezil, ko njegovi varovanci niso dovolj zategovali mreže okoli odličnega ameriškega branilca. V 8. minuti so Rusi vodili z 19:14, a vendar se gostiteljev niso mogli otresti in ob izteku četrtine je Blaž Mahkovic s košem za 21:19 poskrbel, da ljubljanska ladja ne bi zašla v preveč nevarne vode.

A odsotnost visokega Save Lesića, ki je zaradi poškodbe tokrat obsedel na klopi, se je pod košema vendarle poznala. Rusi so namreč prihajali do lahkih košev in se v 13. minuti že odlepili na deset točk razlike (31:21), ne da bi jim gostitelji pri tem kaj prida pokazali zobe. A mehki uvod tokrat na srečo ni trajal v nedogled, kot da bi se spomnili, da so zavoljo njega v tej sezoni že nekajkrat plačali visoko ceno. V zadnjih minutah pred polčasom so namreč Ljubljančani kljub precej slabšem izkoristku meta za dve točki, a z zavzetim skokom v napadu, z nizom 7:0 domala povsem izničili celoten zaostanek, četudi jim je nato Colom s košem preprečil, da bi na odmor odšli z le dvema točkama razlike.

A takšno izhodišče je Ljubljančanom odpiralo vrata proti morebitnemu presenečenju in ko so v nadaljevanju še bolj stisnili obroč okoli Langforda, so ujeli korak z Rusi. Niz uspešnih metov za tri točke je goste spravil v neugoden položaj, domači so se jim po trojki Saše Zagorca približali celo le na točko (46:47), sredi zadnje četrtine pa nato poželi sadove bolj agresivne igre in po dveh koših Mahkovica prišli tudi do prvega vodstva (65:63). A Rusom, ki jih vodi nekdanji ruski selektor in igralec Jevgenij Pašutin, so moči pojenjale le na videz in kot eni od favoritov tudi za lovoriko v letošnjem evropskem pokalu so že v naslednjih treh minutah stvari postavili na svoje mesto ter z nizom 10:0 ušli na 73:65.

»Tokrat lahko le pohvalim fante, dali so vse od sebe in odigrali odlično tekmo. Seveda so še delali napake, a nasproti jim je stala odlična zasedba, ki je to potrdila tudi z zmago na koncu. Ponovno smo bili nekoliko prekratki, a naša smer in igra sta pravi, zato verjamem, da bomo lahko v prihodnje kateremu od favoritov še zmešali štrene. Predvsem pa je pomembno, da bomo dobivali tekme proti tistim, ki jih moramo premagati. Jasno je pač, da je igralcem zelo težko, ko jim nasproti stoji moštvo s tako kakovostnimi posamezniki, kot jih premore Unics. Zdaj je pomembno predvsem to, da se spočijejo, saj so v treh dneh odigrali dva zelo zahtevna dvoboja,« je bil s prikazanim sinoči vendarle zelo zadovoljen trener Gašper Potočnik.