Pravočasno se je Turkom prikazal Filip Krušlin

V 6. kolu evropskega pokala je Cedevita Olimpija le dočakala prvo zmago in ostaja v igri za napredovanje.
Fotografija: Codi Miller McIntyre je skrbel za stanovitnost v vrstah Cedevite Olimpije. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Codi Miller McIntyre je skrbel za stanovitnost v vrstah Cedevite Olimpije. FOTO: Roman Šipić

Istanbul – Vzneseni teniški novinarji bi zapisali, da se je Cedevita Olimpija ognila, da bi ji tekmeci zavezali kravato, saj je po petih porazih v evropskem pokalu le okusila prvo zmago. Po njej je marsikomu še bolj žal vseh zapravljenih priložnosti, tudi na prvi tekmi z Darušafako, brez katerih bi bila med resnimi kandidati za preboj v top 16, namesto da se oklepa zadnje rešilne bilke. Toda vsaj za en večer so lahko uživali v novi dobri predstavi Codija Miller-Intyra ter prijetnih osvežitev v moštvu Filipa Krušlina (za tri 5:8) in Mikaela Hopkinsa (za dve 4:4, za tri 2:3).

Dvoboj med zasedbama, ki se v prvih petih nastopih nista izkazali s kolektivno igro, saj sta zbrali najmanj asistenc med vsemi 24 udeleženci evropskega pokala, se ni začel po željah Ljubljančanov. Njihova pasivna in premalo gibljiva obramba je kar izzivala tekmece, naj poskusijo bodisi z neovirani poskusi za tri točke bodisi s sprehodi pod obroč, kar je Darušafaki prineslo prednost 20:9 ob štirih trojkah po petih minutah igre. Toda s prvim valom menjav so stvari le šle počasi na boljše. Obramba je dobila nekaj prepotrebne ostrine in širine, skok (43:28) je bil očitna domena gostov, Krušlin, ki je dosegel prav toliko točk (17) kot v prvih petih kolih skupaj, pa je s tremi zaporednimi trojkami prinesel zasuk za vodstvo z 28:27.

Gostitelji očitno niso pričakovali takšnega odpora in njihova igra je naglo razpadla, nadaljevali so kot turška kopija stožiškega moštva iz prejšnjih predstav. Zanašali so se zgolj na poskuse iz velike razdalje iz obupa, a do polčasa niso zadeli niti enega (in do konca tekme le dva), na drugi strani igrišča pa je krilni center Hopkins zaigral v slogu svojega rojaka Kevinna Pinkneyja, ki je v evroligaški sezoni 2010/11 nosil Olimpijin dres. Do polčasa je dosegel 11 točk in bil med najzaslužnejšimi, da je njegovo moštvo dobilo drugo četrtino s 27:14 in pričakalo glavni premor s sedmimi točkami naskoka.
 

Za konec najbolje v obrambi


Najtežja naloga – ogniti se vnovičnemu kolapsu – je bila vendarle še pred Ljubljančani tudi po novih dveh Krušlinovih trojkah za povišanje prednosti na 57:46 v 25. minuti. Težave pri prenosu žoge na napadalno polovico so opozorile, da jim grozi nov déjà vu, saj je Darušafaka pred koncem tretje četrtine zaostajala le še s 60:61. Toda v zadnjem delu tekme je Cedevita Olimpija prejela le 12 točk in v zadnji minuti ukradla gostiteljem dve žogi, Miller-McIntyre, ki je vso tekmo skrbel za stanovitnost in za malenkost zaostal za trojnim dvojčkom (11 točk, 10 skokov in 9 asistenc), Hopkins in Jaka Blažič pa so le spravili pod streho prvo zmago, ne da bi ogrozili zdravje svojih privržencev.

»S podobno prednostjo smo vodili tudi na prejšnjih tekmah, a tokrat nam je končno uspelo zadržati želeno raven igre v obrambi v večjem delu tekme. Prvi uspeh je za nas zelo pomemben. Potrdil je, da imamo potrebno kakovost in nam okrepil načeto samozavest,« je ocenil Olimpijin trener Slaven Rimac.
 

Preberite še:

Komentarji: