Prehiteli bi čas, kot nekoč legendarni Ćosić

Hrvaški podprvak pod stožiško streho – Cedevita Olimpija bo igrala v ligi ABA, evropskem pokalu in 2. delu slovenskega DP.
Fotografija: Emil Tedeschi (levo) in Tomaž Berločnik bosta začela pisati nova poglavja košarke v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Emil Tedeschi (levo) in Tomaž Berločnik bosta začela pisati nova poglavja košarke v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec

Olimpijini košarkarji so bili dolgo slovenski športni ponos. Ko so se pogreznili v dolgove, so postali peto kolo, v zadnjih sezonah celo v posmeh deželi evropskih prvakov. Zdaj so postali odskočna deska za ambiciozen skupni projekt nekdanjih evroligašev, ki ne morejo več niti do naslova državnega prvaka. Cedevita Olimpija bo poskusila unovčiti slabe izkušnje in skupni potencial letošnjih podprvakov Slovenije in Hrvaške, da bi se vrnila na nekdanje položaje.

»Zamisel o združitvi je stara nekaj mesecev, odločitev pa je bila sprejeta še pred našim izpadom iz lige ABA. S skupnim proračunom, ki bo večji od dosedanjih zneskov, s katerima sta v minuli sezoni razpolagala oba kluba, se želimo redno uvrščati med najboljšo četverico v ligi ABA in v evropski pokal, obe tekmovanji pa omogočata napredovanje v evroligo. Začetek nove sezone bomo pričakali s povsem novim moštvom, v katerem bodo osnova slovenski košarkarji. Še naprej bomo namreč slovenski klub s sedežem v Ljubljani, ki bo nastopal v slovenskem prvenstvu in za to potrebuje vsaj osem igralcev s slovenskim potnim listom,« je na včerajšnji množično obiskani novinarski konferenci v Stožicah pojasnil predsednik Petrola Olimpije Tomaž Berločnik in dodal, da bosta oba kluba ohranila svoja razvojna centra za mlade košarkarje, ki se bodo po potrebi selili iz Ljubljane v Zagreb ali obratno. V hrvaški metropoli bo medtem nastal nov klub Cedevita junior in tekmoval v državnem prvenstvu naših sosedov. Ali bo lahko podedoval mesto med prvoligaši, bo odločila nacionalna panožna zveza, sicer bo začel z najnižje ravni v ustroju DP.

Precej bolj, a vendarle še ne povsem, je jasen položaj Cedevite Olimpije. Do konca julija se bosta sestali skupščini Petrola Olimpije in Cedevite ter se izrekli o projektu združitve, nato bodo morali izbrati organe novega kluba s predsednikom na čelu. Hkrati bodo morali pravni strokovnjaki narediti vse za ureditev športnega statusa članskega moštva, ki bi po Cedeviti podedovalo mesto na evropski in regionalni sceni, po Olimpiji mesto v slovenskem DP, že potrjena sprememba tekmovalnih pravil pa bi mu omogočila, da bi se vanj vključilo šele v drugi polovici sezone.

 

Oba kluba brez dolgov


Kakšen bo kadrovski mozaik kluba, je še vedno uganka. Poleg dosedanjega direktorja Cedevite Davorja Užbinca naj bi se iz Zagreba preselili v Stožice trener Slaven Rimac in še nekaj košarkarjev, čeprav je Jure Zdovc sredi februarja podpisal dveinpolletno pogodbo, na katero se lahko sklicuje in zahteva gmotno nadomestilo. V ljubljanskih košarkarskih krogih medtem krožijo govorice, da naj bi vlogo športnega direktorja prevzel nekdanji as Sani Bečirovič, za marketing pa bi skrbel Matej Avanzo, dosedanji direktor državnega prvaka Sixta Primorske. Na seznamu domačih in dostopnih igralskih želja naj bi prednjačili Gašper Vidmar, Zoran Dragić, Jaka Klobučar, morda tudi Edo Murić, ki je v minuli sezoni nosil dres Cedevite.

»Projekt združitve je tako vznemirljiv, da so nam zdijo smešni očitki iz ene ali druge države. Še posebno Hrvaške, kjer poslušamo, da smo izdajalci države. Pri tem se spomnim legendarnega Krešimirja Ćosića, ki je bil pred štirimi desetletji hkrati trener Olimpije in igralec Zadra. On je bil pred svojim časom in tudi mi želimo vleči avantgardne poteze. Pri Cedeviti smo do zdaj upokojili le dres Marina Baždarića, ki je svoja najboljša košarkarska leta preživel v Ljubljani, po koncu kariere pa postal vodja mladinskega pogona v našem klubu. Zanimiv je tudi sodobni fenomen velikih moštev, ki imajo več navijačev po svetu kot v lastni državi, kar dokazuje, kako se je spremenilo dojemanje športa,« je pred zbrano sedmo silo razmišljal predsednik uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi in zagotovil, da bo Cedevita Olimpija prevzela vse finančne obveznosti in pravice svojih predhodnic, seveda tudi stroške združitve in predčasne prekinitve pogodb.

Spomini na Olimpijine podvige bodo ostali večni. Na fotografiji je veličastno razpoloženje na finalnem turnirju evrolige 1997 v Rimu, v ospredju dolgoletni predsednik kluba Jože Mermal. FOTO: Matej Družnik
Spomini na Olimpijine podvige bodo ostali večni. Na fotografiji je veličastno razpoloženje na finalnem turnirju evrolige 1997 v Rimu, v ospredju dolgoletni predsednik kluba Jože Mermal. FOTO: Matej Družnik


 

Tedeschi noče govoriti o številkah


»Za nas je vsaka pogodba sveta, zato do zdaj nismo imeli sodnih sporov. Zdaj smo položili na mizo vse račune in ugotovili, da kluba nimata dolgov. Prihodnji teden bomo morali odločiti, s katerimi košarkarji bomo podaljšali sodelovanje in s katerimi ne, kar ne bo lahko, saj še nimamo zapolnjenih vseh funkcij. Še enkrat moram poudariti, da v našem primeru ne gre za ugašanje finančno obremenjene strukture in prenos zdravega jedra na drugi klub, prav tako ne za sponzorski prevzem. Petrol Olimpija in Cedevita se bosta združila kot enakovredna partnerja, kot kluba z dolgo tradicijo in evropskimi ambicijami. Iz mojih ust pa ne boste slišali nikakršnih številk. Zagotavljam le, da bomo imeli konkurenčen proračun,« je zagotovil Tedeschi ob namigih, ali bo novi klub res imel na voljo dvakrat več denarja za sestavo moštva, kot ga je imela v minuli sezoni Petrol Olimpija, torej dobrih 2,5 milijona evrov. Nato si je kar sam postavil vprašanje, komu bodo pripadle do zdaj osvojene lovorike. »Cedeviti Olimpiji,« je odgovoril.

Stožice torej ne bodo le dom zmagovalca evropskega pokala leta 1994, šestkratnega prvaka Jugoslavije, prvega v ligi ABA 2002, 17-kratnega ligaškega šampiona in 20-kratnega pokalnega prvaka Slovenije, ampak tudi petkratnega najboljšega v hrvaškem DP in sedemkrat prvega v pokalnem tekmovanju naših sosedov. Razlika v številkah je velika, upoštevati pa moramo, da Olimpija piše zgodovino že sedem desetletij, Cedevita pa od leta 2005, ko je Tedeschi prevzel krmilo hrvaškega prvoligaša Hirona v zagrebškem predmestju Botincu. V sedmih letih ga je prvič popeljal v evroligo.

Preberite še:

Komentarji: