Prevara bo, če ne bo prejel nagrade

Ameriški košarkar Russell Westbrook v ligi NBA blesti s trojnimi dvojčki.

Objavljeno
07. april 2017 15.37
Oklahoma City Thunder guard Russell Westbrook (0) reacts after scoring a 3-pointer in the second half of an NBA basketball game against the Memphis Grizzlies Wednesday, April 5, 2017, in Memphis, Tenn. (AP Photo/Brandon Dill)
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Čeprav nenehno postavlja nove mejnike, Russllu Westbrooku nikakor ne uspe prepričati navijačev in košarkarskih analitikov. V borbi za naslov najkoristnejšega igralca rednega dela lige NBA številni v ospredje postavljajo druge igralce. Kljub temu je Westbrook pristal v košarkarski zgodovini in težko ga bo kdo presegel.

Ko je Oscar Robertson postavil rekord z 41 trojnimi dvojčki v eni sezoni, so bili to še črno-beli časi. Njegov dosežek iz leta 1962 je bil za številne generacije košarkarskih zvezdnikov nedosegljiv, a samo dokler se ni pojavil Russell Westbrook. Organizator igre Oklahome je ta teden izenačil Robertsonov dosežek, proti koncu rednega dela lige NBA pa še dodatno dviguje raven svoje bleščeče igre.

Westbrook je hkrati blizu novemu izjemnemu mejniku. Zdaj dosega v povprečju 31,6 točke, 10,7 skoka in 10,4 asistence na tekmo. Če bo zadržal enak ritem, bo tudi pri tem kriteriju prvi po Robertsonu s sezonskim trojnim dvojčkom. Ob tem je treba upoštevati dejstvo, da je Robertson pred več kot petdesetimi leti igral v povprečju 45 minut na tekmo, Westbrook pa zdaj igra »zgolj« 35 minut. Učinkovitost ameriškega organizatorja igre, ki že vso kariero igra pri Oklahomi, je tako skoraj neverjetna.

Zdaj je v lovu za novim rekordom. Po skupnem številu trojnih dvojčkov so pred njim samo Jason Kidd (107), Magic Johnson (138) in Robertson (181). Westbrook jih je do petka zbral 78. Če bo nadaljeval v vsaj podobnem ritmu, lahko do nespornega rekorda pride že v nekaj sezonah.

Navijači ga ne cenijo dovolj

Kljub temu je Westbrook v tej sezoni zbral premalo glasov navijačev, da bi na tekmi vseh zvezd (All-star) zaigral v začetni peterki zahodne konference. Ljubitelji lige NBA so več glasov raje namenili Stephenu Curryju in Jamesu Hardnu, zato je moral Westbrook tekmo začeti na klopi. Navijači so očitno spregledali tudi podatek, da je bil zvezdnik Oklahome najboljši igralec tekem All-star v letih 2015 in 2016.

Prav tako so v manjšini tisti, ki so prepričani, da si Westbrook zaradi svojih dosežkov zasluži naziv MVP (najkoristnejši igralec) rednega dela lige NBA. V ospredje raje postavljajo Jamesa Hardna, LeBrona Jamesa in Kawhija Leonarda. Kot svoj argument navajajo, da imajo njihova moštva več zmag. Kljub vsemu je Westbrook zadržal vrhunsko raven, popustila pa sta James in Leonard, zato je edini resen protikandidat ostal Harden.

»Velika prevara bo, če MVP ne bo postal Westbrook. Vpisal se je v zgodovino, pred njim pa je kaj takšnega uspelo samo še Robertsonu. Edino pravično bi bilo, da to nagrado prejme Russell,« mu je stopil v bran Jason Kidd, nekdanji košarkarski zvezdnik, zdaj pa trener Milwaukeeja.

Precej zgovoren je podatek, da je Oklahoma dobila kar 32 tekem od 41, na katerih je Westbrook dosegel trojni dvojček. Kadar mu to ni uspelo, je razmerje med zmagami in porazi 13:24. Obenem je treba upoštevati, da Westbrook ob sebi nima zvezdniške zasedbe, ampak mlado in nadarjeno zasedbo.

Iverson: Vsi lahko samo uživamo

Zanj se je kljub vsemu zavzel nekdanji zvezdnik Allen Iverson. Brez odlašanja je zatrdil, kdo mora dobiti naziv MVP. »To mora biti Russ. Kadar počneš nekaj takšnega, za kar smo mislili, da danes ni več mogoče, potem moraš dobiti nagrado. Že res, da so odlični tudi Kawhi, LeBron in Harden, vendar je Russ nad njimi. Vsi bi morali sneti klobuk pred njim,« je rekel nekdanji igrale Philadelphie. »Samo poglejte njegovo ekipo. Ob sebi nima zvezdnikov, ampak nadarjene igralce, toda vsi skupaj so povezana ekipa. Kadar igra Russell Westbrook, moramo samo kupiti pokovko, se nasloniti nazaj in uživati.«

Toda v zadnjih letih je Westbrook pri Oklahomi igral v mnogo bolj zvezdniški zasedbi. Skupaj z Jamesom Hardnom in Kevinom Durantom je sestavljal eno najbolj nadarjenih navez v ligi NBA. Leta 2012 so prišli celo v finale lige NBA, toda boljši je bil Miami s prav tako zvezdniško, a mnogo bolj izkušeno zasedbo – LeBron James, Dwyane Wade, Chris Bosh …

Ker so fantje odraščali s hitrimi koraki in se razvijali v največje zvezdnike, klubska uprava Oklahome ni mogla več slediti njihovim finančnim željam. V Houston je zato najprej odšel Harden. Pri Oklahomi sta ostala Durant in Westbrook, se odlično dopolnjevala, moštvo pa je še naprej blestelo. Večkrat sta prišla do konferenčnega finala, v prejšnji sezoni je Oklahoma proti Golden Statu že vodila s 3:1 v zmagah, toda na koncu je serijo izgubila. In da je bil udarec še hujši, je Durant po koncu sezone odšel prav v Golden State.

Westbrook je ostal sam in še bolj zablestel. Poznavalci iz Združenih držav Amerike pravijo, da je malce poseben in zadržan. To večkrat občutijo novinarji, saj jih ameriški košarkar nemalokrat preseneti z nenavadno kratkimi odgovori. Velja za perfekcionista na vseh področjih. Prav tako ima le ozek družinski in prijateljski krog, pri ljudeh pa najbolj ceni lojalnost.