Proti francoskemu velikanu brez Begića

Petrol Olimpija v 8. kolu lige prvakov drevi ob 20.30 v Strasbourgu.
Fotografija: Jan Špan (povp. 14,7 točke) je prvi Olimpijin strelec, v LP zaseda 25. mesto. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Jan Špan (povp. 14,7 točke) je prvi Olimpijin strelec, v LP zaseda 25. mesto. FOTO: Tomi Lombar

Zastoj klubskih tekmovanj zaradi petega cikla kvalifikacij za SP 2019 je večini minil z bliskovito naglico, košarkarji Petrola Olimpije pa so imeli občutek, da traja celo večnost, saj celih sedem dni niso odigrali tekme. Sadovi skupne vadbe so bili delno vidni ob gladki zmagi nad Ilirijo in v prvih treh četrtinah dvoboja s Cedevito, naslednje odgovore pa bi moralo ponuditi drevišnje gostovanje pri Strasbourgu v 8. kolu Fibine lige prvakov.

Revanšo s francoskim prvakom, ki ima 7,7 milijona evrov proračuna (za plače igralcev in trenerjev nameni 2,5 milijona) in je pred dvema mesecema vodil v Stožicah z 19 točkami prednosti, nato pa brez večjih težav zmagal z 81:71 (Lang 21, Traore 20, Nzeulie 13; Mesiček 17, Špan 15, Begić 12), bo vendarle treba vzeti s kančkom rezerve. Ljubljančani so se namreč podali na pot brez prvega centra Mirze Begića, saj mu je trener Saša Nikitović namenil počitek, drugega strelca moštva Mihe Lapornika, ki je izpustil že merjenje moči s Cedevito in še vedno čuti bolečine v kolku, ter bolnega Jana Rebca. S tako oslabljeno zasedbo so možnosti za drugi evropski uspeh v sezoni bistveno manjše, upoštevati pa moramo, da so Olimpijini košarkarji v LP doslej bolje igrati v gosteh kot na domačem parketu. Zmagovito so se vrnili iz Ostendeja in bili zelo blizu Promitheasu v Patrasu, v Stožicah pa so okusili štiri poraze, med drugim polom z Virtusom iz Bologne (61:92).
 

Nikitović opozarja na Falla


Strasbourg je v tem času ostal v krogu moštev, ki se borijo za prva štiri mesta v skupini D in napredovanje v osmino finala LP, klonil pa je v zadnjih tekmah pred reprezentančnim premorom, najprej v Bologni in nato presenetljivo doma z Ostendejem, Obratno krivuljo ima v francoskem DP, v katerem se je s petimi zmagami v zadnjih šestih kolih povzpel na drugo mesto; z izkupičkom 8:4 zaostaja le za vodilnim Asvelom (10:2). Saša Nikitović opozarja: »Strasbourg ima veliko izkušenih mož, hkrati pa so njihovi tuji košarkarji zelo kakovostni. Francoska moštva so tradicionalno zelo atletska, igrajo hitro in skočno, to pa smo videli tudi, ko je Strasbourg gostoval v Ljubljani. Branilec Mardy Collins, ki v zadnjih sezonah v Evropi igra odlično, je eden od glavnih kreatorjev igre v moštvu prekaljenega trenerja Vincenta Colleta, v svojih vrstah pa imajo še 221 centimetrov visokega Youssoupha Falla, ki v Stožicah ni igral. Tokrat bomo morali biti pozorni nanj, ko v igri ne bo Alija Traoreja, ki ima tako kot Florent Pietrus bogate izkušnje iz francoske reprezentance.«

Strasbourg ne sodi med izrazito učinkovita moštva, saj je doslej v povprečju dosegal le točko več (76,3) kot Olimpija, zato pa prejema 9,5 točke manj na tekmo. Ljubljančani imajo težave tako v obrambi kot napadu, saj so po učinkovitosti šele 28. med 32 moštvi v ligi prvakov, 20. so po izkoristku metov iz igre, tretji najslabši po izgubljenih žogah in predzadnji pri razmerju asistenc in zapravljenih žog.

Pari 8. kola v skupini D, danes: Strasbourg – Petrol Olimpija (20.30), Bešiktaš – Bayreuth (18), Promitheas – Ostende (18.30); sreda: Neptunas – Virtus Bologna (18); vrstni red: Virtus 7:0, Promitheas 5:2, Strasbourg 4:3, Bayreuth, Bešiktaš in Neptunas po 3:4, Ostende 2:5, Petrol Olimpija 1:6.

Preberite še:

Komentarji: