Randolph brez revanše s Porzingisom, a nikakor ne brez upanja

Slovenski košarkarji bodo v Latviji lovili enega do zadnjih vlakov v kvalifikacijah za SP 2019 na Kitajskem.
Fotografija: Anthony Randolph (z žogo), Gašper Vidmar (levo) in Vlatko Čančar se bodo morali pogumno udatiti z latvijskimi velikani. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Anthony Randolph (z žogo), Gašper Vidmar (levo) in Vlatko Čančar se bodo morali pogumno udatiti z latvijskimi velikani. FOTO: Reuters

Ljubljana – Od osmih četrfinalistk lanskega EP jih lahko šest optimistično pričakuje današnje nadaljevanje kvalifikacij za SP 2019. Bronasta Španija, 6. Nemčija in 8. Grčija so dobile vseh šest uvodnih tekem, dobro kaže tudi srebrni Srbiji, 5. Latviji in 7. Italiji. Zapleta se Rusiji, lani 4., najbolj pa bo drevi ob 18.30 v Rigi tekla voda v grlo prvakom stare celine iz Slovenije.

Le dva dneva po okrogli obletnici velike zmage slovenskih košarkarjev nad Latvijo (103:97) v istanbulskem četrtfinalu se bosta reprezentanci srečali ob reki Daugavi. Gostitelji želijo z zmago narediti pomemben korak k preboju med 12 evropskih reprezentanc, ki se bodo prihodnje leto preizkusile na Kitajskem, Slovenci si bodo obupano prizadevali, da bi po vsem zamujenem ohranili možnosti za napredovanje. Za junake eurobasketa se ne bi spodobilo, da bi prvi mundial s kar 32 moštvi minil brez njih.

»Latvijo bi primerjal s Finsko, ko igra doma. Finci namreč ne blestijo zunaj domovine,« je poudaril Rado Trifunović. Resda pred lanskim soočenjem, v katerem je bil desna roka Igorja Kokoškova, ob prevzemu selektorske taktirke pa bržkone ni spremenil mnenja. In če so bili zmagovalci prvega EP leta 1935 in srebrni štiri leta pozneje neverjetno trd oreh na nevtralnem turškem parketu, bi v domači dvorani utegnili dobiti krila. Odsotnost zvezdnikov Kristapsa Porzingisa, Davisa in Dairisa Bertansa ter Rolandsa Šmitsa bi utegnili nadomestiti z veliko željo po revanši. Slovenija jih je namreč po njihovi oceni lani prikrajšala za kolajno, po usodnem porazu pa so imeli veliko povedati predvsem na račun Anthonyja Randolpha, ki naj bi nešportno izzival Porzingisa in ga spravil ob živce. V povratnem dvoboju bo naturalizirani Američan znova branil slovenske barve, a na drugi strani »ringa« ne bo velikana iz Liepaje, ki od leta 2015 živi v New Yorku.
 

Latvijci igrajo kot Slovenci


»Latvijci imajo še vedno izjemno kakovostno moštvo, naš lanski dvoboj pa je najboljša tekma, kar sem jih v živo videl v življenju. Tudi oslabljeni so hitra in strelsko nadarjena zasedba, ki igra podobno kot mi in ne popušča. Zato mi je žal, da bomo prvo tekmo drugega kroga kvalifikacij odigrali v Rigi. Vendar po štirih porazih v prvem krogu nimamo izbire. Tako proti Latviji kot v ponedeljek proti Turčiji v Stožicah bomo poskusili zmagati, čeprav smo imeli na voljo le dva dneva za vadbo z vsemi razpoložljivimi košarkarji,« pred današnjo tekmo razmišlja Trifunović, ki je s seboj popeljal 15 igralcev, s seznama pa je včeraj zvečer črtal Urbana Durnika, Jurija Macuro in Blaža Mahkovica. Zadnji rez ne bo imel ključnega pomena. Največje breme bo moralo prevzeti osem, devet izkušenih mož, predvsem šesterica »preživelih« z lanskega EP. Preostali bodo prispevali kakšno koristno drobtinico, odpadli pa bodo lahko pomagali v novembrskem in februarskem ciklu, ko bo znova potrebno krpati reprezentanco.

Matic Rebec bo skupaj z Luko Rupnikom organiziral igro slovenske reprezentance. FOTO: Roman Šipić
Matic Rebec bo skupaj z Luko Rupnikom organiziral igro slovenske reprezentance. FOTO: Roman Šipić

 

Zdržati naboj tekme


In kaj si želi selektor popraviti v Rigi v primerjavi s prikazanim doslej? »Z Randolphom in Vlatkom Čančarjem bomo močnejši pod obročema, kot smo bili na dveh pripravljalnih tekmah s Hrvaško. Vendar na ta račun ne bi preveč menjaval taktične zasnove, vztrajali bomo pri hitri igri in dobrem kroženju žoge. Želim si le, da bi se popravili pri skokih, s katerimi imamo nenehne težave. Zdržati moramo tudi naboj tekme, saj smo v zadnjih letih razvili pravo rivalstvo z Latvijo,« opozarja selektor, ki dobro pomni tudi prejšnja soočenja z baltsko reprezentanco. Predvsem usodna poraza na EP 2001, na katerem je igral novi latvijski selektor Arnis Vecvagars in proti Sloveniji dosegel šest točk, ter v osmini finala EP 2015, ko je bila tudi brez Porzingisa, Šmitsa, Davisa Bertansa in Aigarsa Škeleja boljša od naše selekcije s tokrat odsotnimi Zoranom Dragićem, Klemnom Prepeličem, Jako Blažičem in Alenom Omićem. Manjkali so resda zdaj navzoči Randolph, Gašper Vidmar, Edo Murić, še premladi Čančar ...

»Latvijcem ne manjka odličnih igralcev pod košema in na položaju organizatorja, po moji oceni pa je najnevarnejši krilo Janis Timma. Toda osredotočiti se moramo na našo igro, če bomo tako borbeni in hitri, kot smo bili proti Hrvaški, se lahko v Rigi enakovredno kosamo z gostitelji,« je prepričan Murić.

Današnji pari v skupini I: Latvija – Slovenija (18.30), Ukrajina – Španija (18), Turčija – Črna gora (19); ponedeljek: Slovenija – Turčija (20), Španija – Latvija (19), Črna gora – Ukrajina (20.15); vrstni red: Španija 6:0, Turčija in Latvija po 4:2, Črna gora in Ukrajina po 3:2, Slovenija 2:2.

Vrstni red v drugih skupinah – J: Litva 6:0, Italija 4:2, Poljska, Nizozemska, Hrvaška in Madžarska po 3:3; K: Francija 6:0, Češka 5:1, Rusija in Finska po 3:3, Bolgarija in BiH po 2:4; L: Nemčija in Grčija po 6:0, Srbija 4:2, Izrael 3:3, Gruzija in Estonija po 2:4. Na SP se bodo uvrstile po tri reprezentance iz vsake skupine.

Komentarji: