Rasna revolucija na športnem parketu

Sezona lige NBA je na nitki, čeprav bodo po današnjem sestanku vendarle nadaljevali sezono, tri tekme pa so prestavili.
Fotografija: Košarkarska igrišča v ligi NBA samevajo ... FOTO: Kevin C. Cox/AFP
Odpri galerijo
Košarkarska igrišča v ligi NBA samevajo ... FOTO: Kevin C. Cox/AFP

Ekipi Los Angeles Lakers s prvim zvezdnikom svetovne košarke LeBronom Jamesom in Los Angeles Clippers, ki se v prvem krogu končnice lige NBA merijo z Dallas Mavericks Luke Dončića, sta glasovali za predčasen konec sezone. Razlog: protest proti rasizmu in policijskemu nasilju nad temnopoltimi v ZDA. Toda nato je vendarle novi sestanek, sinoči po srednjeevropskem času, prinesel odločitev igralcev o nadaljevanju sezone, le tri včerajšnje tekme so morali prestaviti.

Velika tekmeca za naslov prvaka lige NBA sta izrazila željo, da se sezona v znak protesta predčasno konča, poročajo ameriški mediji, preostalih enajst ekip je glasovalo za dokončanje sezone. Do sredinega izrednega sestanka vseh klubov in vodstva lige NBA je prišlo po bojkotu Mulwaukee Bucks, ki so napovedali, da ne bodo odigrali tekme proti Orlando Magic.



Razprave o tem, kaj storiti, so se nadaljevale v četrtek.Temnopolti igralci sicer tvorijo večinsko jedro ameriškega poklicnega športa, tistega v košarkarski ligi NBA, v ligi ameriškega nogometa NFL, tudi bejzbol v MLB je odmeven. Temnopoltim športnikom je zaradi policijskega nasilja prekipelo, vodstvo lige NBA je preložilo tri tekme končnice, potem ko igralci Milwaukee Bucks, najuspešnejšega moštva v rednem delu sezone, niso hoteli odigrati dvoboja playoffa proti ekipi Orlando Magic.

Tudi košarkarji Orlanda so štiri minute pred previdenim začetkom obračuna odšli v slačilnico. »Kljub močnim pozivom k spremembam ni bilo nobenega ukrepa, zato ne moremo igrati košarke,« je bilo sporočilo Milwaukeeja. Odpovedani sta bili tudi tekmi Oklahoma City Thunder - Houston Rockets in Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers. »Zahtevamo spremembe, dovolj nam je tega,« je svoj glas pridodal zvezdnik Los Angeles Lakers LeBron James.

Nekateri v ZDA še vedno menijo, da bodo s policijsko silo rešili vse. FOTO: Nathan Howard/AFP
Nekateri v ZDA še vedno menijo, da bodo s policijsko silo rešili vse. FOTO: Nathan Howard/AFP


Pomembnejše zadeve


Milwaukee Bucks je zahteval, da se sestane državni kongres Wisconsina, Jacob Blake je bil sedemkrat v hrbet ustreljen v mestu Kenosha prav v zvezni državi Wisconsin, in takoj ukrepa proti policijski surovosti ter sprejme reforme kazenskega sistema. Guverner Wisconsina Tony Evers je v odgovoru navrgel, da se popolnoma strinja z omenjenim. Usoda končnice lige NBA je vendarle kljub včerajšnjemu dogovoru še naprej tnegotova, ekipi Los Angeles Lakers in Los Angeles Clippers, ta se v prvem krogu meri z Dallas Mavericks Luke Dončića, sta v znamenje protesta glasno zahtevali predčasen konec sezone.

Tudi teniški masters v New Yorku so ustavili, temnopolta Japonka Naomi Osaka pa je ob odpovedi nadaljevanja igranja tvitnila: »Kot temnopolta čutim, da obstajajo pomembnejše zadeve. Te potrebujejo takojšnjo pozornost in osredotočenost nanje, kot pa to, da me nekdo gleda, kako igram tenis.«

Japonka Naomi Osaka temnopoltega haitskega očeta je podprla bojkot, a bo tudi ona danes spet na igrišču. FOTO: Jose Jordan/AFP
Japonka Naomi Osaka temnopoltega haitskega očeta je podprla bojkot, a bo tudi ona danes spet na igrišču. FOTO: Jose Jordan/AFP


In resnično sta potrebni takojšnja akcija in zasuk. Miselno se zadeve teoretično ne bodo spremenile še kakšno stoletje, če se sploh bodo, ko je v ZDA skoraj vsak temnopolti že morebiten osumljenec za kriminalno dejanje. Poleg tega pa je v nemirih v Kenoshi po ustrelitvi Jacoba Blaka belopolti skrajnež s polavtomatsko puško mirno prešel policijsko barikado in ustrelil dva protestnika. Podpora temnopoltim svetovnega prvaka v formuli 1 Lewisa Hamiltona je zelo odmevna, a Britanec pri vsem deluje tudi zelo licemersko.

Komentarji: