S Srbijo za vrata raja ali vozovnico domov

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca se lahko po zmagi nad Grčijo poteguje za prvo mesto v svoji skupini EP.

Objavljeno
19. junij 2017 03.09
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Praga – Vse se plača, vse se vrača. Slovenske košarkarice so ob petkovem krstu na EP plačale davek na tremo in neizkušenost s tesnim porazom proti Franciji, v soboto se jim je marsikaj povrnilo proti Grčiji. Danes jih čaka odločilna tekma s Srbijo, po kateri lahko osvojijo celo 1. mesto v skupini C in napredujejo v četrtfinale, se kot 2. ali 3. uvrstijo v repešaž ali se kot zadnje vrnejo domov.

Pred sobotnim začetkom so se mnogi spraševali, kdo bo bolj občutil posledice uvodnega kola EP. Grkinje po zmagi nad branilkami naslova iz Srbije z 69:60 ali izbranke Damirja Grgića po nesrečnem porazu s podprvakinjami iz Francije z 68:70? Prevladovala je ocena, da je utrujenost bolj načela košarkarice »Hellasa«, saj je šestih adutov ekipe starejših od 32 let, najboljši, branilka Evanthia Maltsi (38) in krilo Styliani Kaltsidou (34), pa sta že pravi veteranki. In res, tekma je za Slovenijo imela obraten scenarij kot v petek. Začela je bistveno slabše ter imela velike težave z metom (do polčasa 35 % za dve točki, za tri 1:12) in pri poskusih podaj centrom, a je lahko stopnjevala ritem, medtem ko so Grkinje vse bolj popuščale in se v nemoči odločale domala le za poskuse iz velike razdalje. Učinek je izgubila tudi njihova conska obramba, za katero so se pametno odločile pri zaostanku s 5:12, a pri njej (pre)dolgo vztrajale.

Slovenske košarkarice so v 21. minuti imele že 11 točk primanjkljaja (25:36), po dveh trojkah Teje Oblak in eni razpoložene Eve Lisec pa so že pet minut pozneje izenačile na 43:43. Toda pravi zasuk je prišel v zadnjih dveh minutah. S tremi koši kapetanke Maje Erkić in prodorom Nike Barič so prišle do prednosti 59:54, ki jim je zagotavljala zmago in po večernem uspehu Francije nad Srbijo odprla obilo možnosti za današnje zadnje kolo.

»Ni besed, s katerimi bi lahko opisala vse, kar se je zgodilo danes. Dobila sem najlepše darilo za 22. rojstni dan. Tekma je imela čudovit razplet, ponosna sem na vse punce in tudi na naše navijače. Nismo se vdale in na koncu zasluženo zmagale. Drugi dan prvenstva je običajno najtežji, saj smo morale odigrati dve tekmi v manj kot 24 urah. Obe ekipi sta bili utrujeni, a smo se nekako izvlekle,« je poudarila Eva Lisec, ki se je izkazala s 15 točkami 5 skoki in 3 asistencami.

Če bodo Slovenke danes ugnale še Srbijo, Grčija pa bo premagala Francijo z dvema do štirimi točkami razlike, bodo osvojile 1. mesto v skupini C. Ob porazu s šestimi in več točkami razlike bodo izpadle ne glede na izid dvoboja Francija – Grčija, če bodo Grkinje presenetile tudi srebrne z EP 2015, pa bo za Slovenke usoden sleherni poraz. Po preostalih možnih razpletih bodo Grgićeve košarkarice osvojile 2. ali 3. mesto v svoji skupini in se v jutrišnjem repešažu udarile z eno od zasedb iz skupine D za preboj v četrtfinale.

»Ne ukvarjamo se z računicami, poskušali bomo vnovič uživati. Srbkinje so evropske prvakinje, zato bodo pod veliko večjim pritiskom kot mi. Naredili bomo vse, da jih utrudimo,« je napovedal selektor Damir Grgić.