Sanjski start Dončića, uspešen tudi Dragić (VIDEO)

Slovenska košarkarska zvezdnika Luka Dončić in Goran Dragić odlično začela novo sezono v ligi NBA.
Fotografija: Luka Dončić je ob sijajnem startu v novo sezono kar letel po igrišču in zraku. FOTO: Usa Today Sports
Odpri galerijo
Luka Dončić je ob sijajnem startu v novo sezono kar letel po igrišču in zraku. FOTO: Usa Today Sports

Ljubljana – Že drugi večer so se predstavila moštva vseh treh slovenskih košarkarjev v novi sezoni lige NBA, na parket pa sta za uvod stopila le dva. Oba sta se s soigralci veselila zmag, oba sta prikazala tudi odlični predstavi. Luka Dončić je blestel v dresu moštva Dallas Mavericks, ki so pred svojimi navijači s 108:100 premagali Washington Wizzards, Miami Heat pa je bil z Goranom Dragićem na čelu doma s 120:101 boljši od Memphis Grizzlies. Vlatko Čančar (še) ni dobil priložnosti pri moštvu Denver Nuggets.

Luki Dončiću je uspel sanjski start v novo sezono. V 34 minutah je zbral prav toliko točk in bil tako najboljši igralec tekme. Iz igre je zadel 12 od 19 poskusov (z metom za dve: 8:10, za tri: 4:9), za nameček je zbral še devet skokov, tri podaje in dve ukradeni žogi. Njegovo statistiko malce kazi le šest izgubljenih žog.


Po tekmi je izjavil, da se je želel z odlično predstavo oddolžiti navijačem, ki so ga spodbujali z vzklikanjem: »MVP, MVP, MVP!« (najkoristnejši igralec) »Bilo je neverjetno! Bil sem pod pritiskom, že zaradi navijačev sem moral zadeti tiste proste mete. Bilo je noro, imel sem kurjo polt,« je priznal 20-letni Ljubljančan, prvi košarkar v zgodovini lige, mlajši od 21 let, ki je na uvodni tekmi sezone dosegel toliko točk.

Latvijec Kristaps Porzingis je k Dallasovemu uspehu dodal 23 točk, po deset pa sta jih prispevala Američana Dorian Finney-Smith in Justin Jackson. Srbski velikan Boban Marjanović je obsedel na klopi.

Pri Čarovnikih je bil z 19 točkami še najbolj razpoložen njun rojak Bradley Beal. Washingtonov novinec Rui Hačimura, prvi na Japonskem rojeni košarkar, ki so ga izbrali v prvem krogu nabora lige NBA, je nanizal 14 točk in deset skokov.


Zelo učinkovit tudi Dragić


Goran Dragić je tekmo začel s klopi in zbral 25 igralnih minut, v katerih je dosegel 19 točk (z metom za dve: 2:5, za tri: 2:4). Zbral je še po tri skoke in podaje ter eno ukradeno žogo, štiri pa je izgubil. V Miamijevem dresu je bil sicer s 27 točkami najbolj učinkovit 23-letni Američan Justise Winslow, le tri manj je k visoki zmagi Vročice, za katero iz osebnih razlogov (še) ni zaigral Jimmy Butler, prispeval njegov rojak Kendrick Nunn.
Goran Dragić je k uvodni zmagi moštva Miami Heat prispeval 19 točk. FOTO: USA Today Sports
Goran Dragić je k uvodni zmagi moštva Miami Heat prispeval 19 točk. FOTO: USA Today Sports


Pri Memphisu, ki vse od leta 1995 še ni dobil uvodne tekme sezone na tujem, nihče ni presegel meje dvajsetih točk, še najbolj se jim je približal 20-letni Američan Jaren Jackson (17). Omeniti kaže še, da je za Grizlije prvo tekmo v ligi NBA odigral Srb Marko Gudurić in ob ognjenem krstu zbral devet točk.


Čančarja ni bilo v ekipi


Denver Nuggets so v gosteh pri Portland Trail Blazers zmagali z enakim izidom kot Dallas Mavericks nad Washington Wizzards – s 108:100. Najzaslužnejši za uspeh je bil z dvajsetimi točkami srbski zvezdnik Nikola Jokić. Vlatka Čančarja ni bilo v postavi Denverja.

Drugi izidi – Charlotte Hornets : Chicago Bulls 126:125, Indiana Pacers : Detroit Pistons 110:119, Orlando Magic : Cleveland Cavaliers 94:85, Philadelphia 76ers : Boston Celtics 107:93, Brooklyn Nets : Minnesota Timberwolves 126:127, San Antonio Spurs : New York Knicks 120:111, Utah Jazz : Oklahoma City Thunder 100:95, Phoenix Suns : Sacramento Kings 124:95.

 

Komentarji: