Saša Nikitović bo začel trnovo pot proti Dušku Ivanoviću

Petrol Olimpija v 6. kolu lige prvakov gostuje pri Bešiktašu.
Fotografija: Duško Ivanović bo tudi proti Olimpiji dajal nasvete Jasonu Richu. FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Duško Ivanović bo tudi proti Olimpiji dajal nasvete Jasonu Richu. FOTO: FIBA

Po petih porazih v prvih šestih kolih Fibine lige prvakov imajo košarkarji Petrola Olimpije očitno pred seboj le še poskus pobega z dna skupine D, uvrstitev med najboljšo četverico in s tem v osmino finala je vse prehitro postala skoraj neuresničljiva naloga. Ljubljančani morajo vendarle odigrati še osem tekem in če jim je zamenjava trenerja prinesla svežo energijo, bi lahko danes ob 18. uri celo prekrižali račune Bešiktašu v Istanbulu.

Pred gostovanjem pri trenutno šesti zasedbi turške lige (4:3), ki je pod vodstvom uveljavljenega črnogorskega stratega Duška Ivanovića v ligi prvakov dobila le dve tekmi v gosteh (v Bayreuthu in Ostendeju), medtem ko v domači dvorani še ni okusila uspeha, so na dan prišle nove podrobnosti o novem Olimpijinem trenerju. Najprej je njegov oče Rade Nikitović opozoril, da stožiški klub in slovenski mediji nadaljujejo prakso uporabe napačnega imena Aleksandar, ki se je njegovega sina prijelo že v Srbiji. In res: Zorana Martiča je nasledil Saša Nikitović, tako je zapisano v vseh osebnih listinah 39-letnega stratega, ki je prišel v Ljubljano na predlog nekdanjega direktorja Crvene zvezde Mirka Pavlovića.
 

Kandidata tudi Mahorič in Zdovc


Tudi za slednjega se je razširil glas, da naj bi kmalu postal novi Olimpijin športni direktor. Toda prvi operativec kluba Roman Lisac je govorice zanikal in zagotovil, da v Stožicah ne načrtujejo odprtja novega delovnega mesta. Kot pravi, mu Pavlović res že nekaj časa pomaga z nasveti in pri tem bo ostalo zgolj do konca februarja, ko se bodo razmere v klubu ustalile, Nikitović pa navadil na nove razmere. Lisac je hkrati pojasnil, da je imel pri izboru trenerja najprej v mislih slovenske strokovnjake. Med tistimi, ki so prosti in dovolj kakovostni, je izluščil dve imeni. Tomo Mahorič, ki je vodil Olimpijo v sezoni 2002/03 in jeseni 2006, je predolgo okleval in se nikakor ni mogel odločiti, Jureta Zdovca, na klopi Ljubljančanov od decembra 2008 do aprila 2011, pa je odvrnil zgoščen spored tekem. Tudi on je namreč že okusil ritem igranja na treh frontah hkrati in se prepričal, da mu je skoraj nemogoče slediti, kar ga je po koncu prejšnje sezone stalo službe pri zagrebški Cedeviti, čeprav je imel na voljo precej večji proračun in več košarkarjev višjega razreda.

Saša Nikitović se je po prihodu v Slovenijo osredotočil na izboljšanje položaja v ligi prvakov in ligi ABA, medtem ko bosta v uvodnem delu lige Nova KBM kombinirano moštvo vodila njegova pomočnika Marko Anđelković in Gregor Hafnar. Ob ognjenem krstu na Olimpijini klopi ga vendarle čaka zahtevna naloga, saj ima Bešiktaš kar nekaj dobrih košarkarjev. V LP izstopata dva centra, Hrvat Ivan Buva (povp. 16,5 točke) in Nemec Robin Benzing (11,3), učinkovit je tudi 32-letni ameriški branilec Jason Rich (11). Istanbulsko moštvo ima sicer kar 221 cm visokega aduta, toda 28-letni Dusan Cantekin, ki se je rodil z imenom Dušan Gavrilović, je v šestih kolih skupaj zbral le 6 točk in 4 skoke.

Nikitović opozarja: »Bešiktaš vodi Duško Ivanović. Vsem, ki se vsaj malo spoznajo na košarko, je zato jasno, da ga odlikuje čvrsta in moška igra. Ivanović je zelo dober trener, ki svoje igralce vedno dobro pripravi, vsak od njih dobro ve, kakšno vlogo v moštvu ima. V nedeljo je Bešiktaš izgubil v Gaziantepu, kar ni bila njegova prava podoba. V Bešiktašu najdemo kar nekaj mednarodnih košarkarjev, domači pa so zelo izkušeni. Najnevarnejši je zagotovo Buva, žoga je precej časa v njegovih rokah. Turki imajo tudi veliko dobrih zunanjih strelcev, ki odlično izkoriščajo zanje pripravljene akcije. V moštvo se je zdaj vrnil še krilni center Joe Alexander in okrepil moštvo pod obročema.«

Preberite še:

Komentarji: