Si bo Krka šestič polomila zobe na Koprčanih?

Drevi prva tekma polfinala DP med slovenskima adutoma za ligo ABA, jutri še Petrol Olimpija in Helios Suns.
Fotografija: Marjan Čakarun bo tudi v polfinalu DP prvi adut Koprčanov. FOTO: Sixt Primorska/Žiga Mikeli
Odpri galerijo
Marjan Čakarun bo tudi v polfinalu DP prvi adut Koprčanov. FOTO: Sixt Primorska/Žiga Mikeli

12. februarja, za konec uvodnega dela lige Nova KBM, ki je bil vsem odveč, so košarkarji Sixta Primorske doživeli zadnji poraz proti slovenskim tekmecem. Od tedaj so osvojili pokal Spar, se sprehodili skozi ligo za prvaka brez poraza ter v četrtfinalu prekosili Zlatorog brez praske in s skupno razliko 44 točk. Po 14 zaporednih zmagah na domačih frontah in pred današnjim začetkom polfinalnega niza s Krko imajo zato eno skrb: kako ohraniti mirne glave in dosedanji ritem.

Novomeščani so resda zadnji, ki so položili Koprčane na pleča, toda februarski uspeh je bil edini v šestih soočenjih z njimi v tej sezoni. Ob petih porazih so vselej zaostali z dvomestno razliko, dvakrat celo za več kot 23 točk. Domala brezpredmetno pa je tudi opozorilo, da je bila prav Krka v prejšnji sezoni kamen spotike za Primorce. Premagala jih je v finalu 2. lige ABA v Čačku in v polfinalu DP; v odločilni tretji tekmi v dvorani Bonifika.

Moštvo Sixta Primorske je namreč bistveno spremenjeno, nedvomno bolj izkušeno in – močnejše. Prišli so organizator igre Žan Mark Šiško, branilec Luka Vončina, krilo Lance Harris, krilni center Marko Jagodić Kuridža in center Ivan Marinković, ki so skupaj s staroselci Marjanom Čakarunom, Tadejem Fermetom in kapetanom Alenom Hodžićem udarna moč velikih favoritov prvenstva. Pa čeprav zveni nenavadno, da kot edini iz elitne četverice še niso osvojili naslova državnih prvakov. Branilki lovorike Petrolu Olimpiji je uspelo 17-krat, Krki sedemkrat (nazadnje leta 2014), Heliosu dvakrat (2016).

Trener Sixta Primorske Jurica Golemac se je igralsko uveljavil v Tivoliju in v slovenski reprezentanci, za kratko je nosil tudi Krkin dres, kot trener pa se je za zdaj zapisal Sixtu Primorski. Uspešno jo je vodil že v prejšnji sezoni, letos z njo storil dodaten korak kvišku, pogodba s klubom pa ga veže še eno leto. Kot pravi, dela, kot da bo ostal še deset let, čeprav je vse bolj iskan, nedavno je bil tudi eden od kandidatov za hrvaškega selektorja. Ker je v košarki domala vse življenje, dobro ve, kako pomembno je ostati na trdnih tleh.
 

Tudi Novomeščani želijo naslov


»Ne gledamo nazaj, ampak kaj je danes in kaj bo jutri. Smo favoriti, seveda pa se lahko zgodi, da ne bomo osvojili naslova. Igralci in trenerji so krvavi pod kožo, žoga je okrogla, 'zlajnanih puhlic' je veliko, a v njih je tudi nekaj resnice. Ne bojimo pa se ničesar in nikogar. Pritisk mora biti, da daš vse od sebe, a ga ne čutimo kot nekaj negativnega, saj vsi uživamo v košarki. Fantje se zavedajo svoje kakovosti in želijo igrati čim bolje. Zdaj so vsi zdravi, dobro trenirajo in so lačni uspeha. Poskusili bomo izkoristiti priložnost, da bi zaokrožili sanjsko sezono. Lanskega polfinala s Krko ne moremo primerjati z letošnjim, saj imamo drugačno zasedbo in za seboj različno sezono, a Novomeščani imajo še vedno odlično moštvo in vrhunskega trenerja,« ocenjuje Golemac.

Krkin strateg Simon Petrov ima precej bolj mešane občutke, saj so njegovi košarkarji razočarali v četrtfinalu pokala Spar proti Koprčanom, se v zadnjem hipu ognili izpadu iz lige ABA in zasedli 4. mesto v rednem delu DP: »Res je, igramo po načelu toplo-hladno. Prikazali smo nekaj odličnih predstav, a tudi nekaj zelo slabih. zato upam, da bomo dosegli vrhunec v zadnjih tekmah DP in zasačili Koprčane na levi nogi. Naš cilj ostaja finale in zmaga v njem, naši košarkarji so dovolj izkušeni, da se ne bodo ustrašili Sixta Primorske. Če želimo biti prvaki, jo moramo premagati, čeprav je bila doslej zelo dominantna.«

Prvi tekmi polfinala (na dve zmagi), danes: Sixt Primorska – Krka (18:45); sobota: Petrol Olimpija – Helios Suns (17).

Preberite še:

Komentarji: