Slatinčani se želijo dokazati še v Novem mestu

Vodilna četverica lige Nova KBM za prvaka se bo v 4. kolu udarila med seboj, Zlatorog in Olimpija bosta igrala še četrtič v sezoni.

Objavljeno
05. april 2017 00.20
Krkaša Dragiša Drobnjak (L) št.25 in Ive Ivanov št.4 poskušata ustaviti Marjana Čakaruna št.6 Helios Suns. Košarkarska tekma 1.SKL za moške. Slovenija 23.maja 2016. [1.SKL,košarka,Krka,Helios Suns,Drobnjak Dragiša,Ivanov Ive,Čakarun
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – V prvih treh kolih lige Nova KBM za prvaka se je že izluščila skupina štirih zelo resnih kandidatov za uvrstitev v polfinale končnice: Rogaška (3:0), Union Olimpija, Krka in Zlatorog (po 2:1). Drevi se bo razlika med moštvi nekoliko zmanjšala, saj se bodo vodilni udarili med seboj, bodisi Helios Suns bodisi Hopsi Polzela pa bodo prišli do prve zmage.

Zlatorog, Union Olimpija in Hopsi, seznam žrtev Rogaške je vreden vsega spoštovanja in krepi skrb pri njenih tekmecih. Še posebej pri košarkarjih Krke, ki jo bodo danes gostili. Slatinčani se medtem že kar presenečeni, ker so njihove zmage izzvale toliko začudenja. Kot da bi javnost pozabila, da so se predlani prebili v finale DP, lani pa izpadli v četrtfinalu proti poznejšim prvakom iz Domžal.

»Osnovni cilj smo res dosegli z uvrstitvijo v ligo za prvaka. Toda že pred gostovanjem v Laškem sem poskusil prepričati soigralce, da bi nastavili glave na ritem končnice, saj je vsaka od desetih tekem pred njo na zelo podobni ravni. Pokazali smo potencial, dosegli pa še nismo veliko. Dokazati se moramo tudi proti Krki, ki ima po imenih najmočnejšo zasedbo v DP,« ocenjuje Dragiša Drobnjak, izkušeni adut Rogaške. Pri 39 letih ima za seboj igranje v desetih različnih klubih doma in v tujini, v nekatere se je vračal tudi večkrat. H Krki je prestopil kar štirikrat, nazadnje lani, dvakrat k Olimpiji, pri nas pa je igral še za matični Triglav, Slovan in Tajfun, ki je bil njegova tretja šampionska postaja v Sloveniji.

Drevi se bo soočil z nekdanjim soigralcem Simonom Petrovom, zdaj trenerjem Novomeščanov, s katerim sta skupaj z Matjažem Smodišem, Samom Grumom, Dejanom Jevtovićem in Ivom Nakićem prinesla Krki prvi državni naslov v daljni sezoni 1999/2000. Petrov mu je vrnil pohvale: »Rogaška trenutno igra odlično in zasluženo vodi v ligi za prvaka. Da bi jo lahko premagali, bomo morali igrati veliko bolje kot pred tednom ob porazu v Laškem.« V uvodnem delu prvenstva so bili resda uspešnejši Novomeščani: v Rogaški Slatini s 77:75 in doma s 83:76.

V Laškem se bosta pomerili moštvi, ki sta že okusili moč Rogaške, a tudi ognjevito igrali v medsebojnih tekmah. Zlatorog je zmagal v Stožicah z 81:74, Olimpija v dvorani Tri lilije z 90:86, nato pa prepričljivo dobila še pokalni polfinale v nevtralnih Domžalah s 67:49. Tudi drevi bo možno prav vse, zmagovalec pa se bo še za korak približal končnici. Strateg Zlatoroga Aleš Pipan je bil pri napovedi kratek: »Pripravili smo se po naših najboljših močeh. Če se bomo držali vseh dogovorov, se lahko nadejamo tretje zmage v ligi za prvaka.« Olimpijin trener Gašper Okorn je bil bolj zgovoren: »Tekma je pomembna za obe ekipi. Večjih skrivnosti med nami ni, zato bodo odločale malenkosti. Laščani so v zelo dobri formi, kar so potrdili pred tednom proti Krki. Imajo zelo uigrano peterko nosilcev igre, zato bomo morali prikazati več kot doslej.«

Enotedensko prekinitev lige Nova KBM je najbolje izkoristil Helios, saj so njegovi košarkarji osvojili naslov mladinskih državnih prvakov. Danes se vračajo k članskim obveznostim proti moštvu, s katerim so v prvem delu DP prikazali dve različni predstavi. Doma so prekosili Hopse s 84:66, na Polzeli izgubili s 70:87. Trend ne govori v prid Domžalčanov, saj so po odhodu štirih nosilcev igre izgubili še enega moža. »Zaradi poškodbe je moral sezono predčasno končati center Cory Remekun, ki mu želimo čim prejšnje okrevanje. Hopsi so vedno neugodni, a tudi mi želimo doseči prvo zmago med domačo elito,« je potrdil Heliosov trener Dejan Čikić. Tudi njegov polzelski kolega Boštjan Kuhar se zaveda, da priložnosti za začetek vzpona ne bo več veliko: »Tekma proti prvakom je ena od zadnjih možnosti, da se vmešamo v boj za prva štiri mesta. Za uspeh bomo morali dati vse od sebe in igrati po najboljših močeh.«

Pari 4. kola lige Nova KBM za prvaka, danes: Krka – Rogaška (18), Zlatorog – Union Olimpija (19), Helios Suns – Hopsi Polzela (20); 4. kolo za obstanek: Šenčur GGD – Tajfun (19), LTH Castings – Terme Olimia (19.30), Sixt Primorska – Portorož (20).