Slovenska moštva postajajo hit regionalne lige

Po Igokei sta orožje položili še Crvena zvezda in Budućnost.
Fotografija: Marko Jošilo je z dvema trojkama prevesil tehtnico na Krkino stran. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Marko Jošilo je z dvema trojkama prevesil tehtnico na Krkino stran. FOTO: ABA

Tri zmage slovenskih moštev v 2. kolu lige ABA so odmevale kot težko ponovljiv dosežek, vendar so podvig ponovila že teden dni pozneje. Niz je začela Cedevita Olimpija, ki je dvakrat zapravila priložnost za uspeh nad Igokeo, a jo v drugem podaljšku vendarle izkoristila. Krka je v nedeljo položila na pleča evroligaša Crveno zvezdo, delo pa je dokončala Koper Primorska v Podgorici v dvoboju s podprvakom regionalnega prvenstva.

Beograjski rdeče-beli v Novem mestu niso mogli računati na prvega strelca moštva Jamesa Gista, krilnega centra Derricka Browna in ostrostrelca Billyja Barona, a so vseeno veljali za favorita dvoboja. Toda še drugič v uvodnih tednih sezone so se opekli proti Slovencem. V četrtfinalu superpokala ABA jih je izločila Koper Primorska, ki so jo v prvem ligaškem kolu ugnali s 26 točkami razlike, nato pa je prišla na svoj račun še Krka. Dolenjci so zaostajali večji del tekme, a nikoli z dvomestno razliko, v zadnjih petih minutah pa so znali unovčiti svojo razpoloženost pri metih za tri točke (13:26). Pri njih je prednjačil organizator igre Glenn Cosey (6:9), izkazala pa sta se tudi Marko Jošilo (4:4) in Jure Balažič (3:5). Cosey, ki je zbral še 9 asistenc, je z dvema zaporednimi trojkama pripravil zasuk za vodstvo gostiteljev z 69:67, nato pa je dve dodal še Jošilo in dokončal delo.

»Čestitke gostom za obletnico osvoboditve našega nekdanjega glavnega mesta. Potrudili smo se, da bi jim proslavo nekoliko pokvarili. Danes nam je šlo odlično od rok. Predvsem bi pohvalil naše gledalce, ki so nam dali prepotrebno moč, da smo tekmo mirno končali,« je v nekoliko enigmatičnem slogu ocenil Krkin trener Simon Petrov po lepi zmagi.

Budućnost je tik pred soočenjem s slovenskim prvakom odslovila trenerja Slobodana Subotića, a ni unovčila motivacijske injekcije. Koper Primorska se je še enkrat izkazala z zrelo igro in znala premostiti tudi krizna obdobja. Dokaj hitro si je opomogla po uvodnem zaostanku z 12:22 in se po izenačenju na 34:34 trdno oklenila gostiteljev. Sredi zadnje četrtine si je priigrala obetavno prednost 73:68, a jo hitro zapravila, zato pa je bila izjemno trdna v odločilnih trenutkih. To še posebej velja za krilnega centra Marka Jagodića Kuridžo (22 točk in 11 skokov), ki je stopil v ospredje pri vodstvu Budućnosti s 74:73. S šestimi točkami je načel Črnogorce, piko pa i pa je postavil dirigent Žan Mark Šiško (12 asistenc) z dvema prostima metoma 12 sekund pred koncem.
 

Blažič MVP kola


Cedevita Olimpija je v Laktaših slabo začela (7:17) in ni blestela niti v nadaljevanju. Nad vodo jo je ohranjal učinkoviti Jaka Blažič (za dve 5:6, za tri 4:7, prosti meti 8:9), ki je edini v moštvu metal iz igre več kot 50-odstotno in postal MVP 3. kola pred Coseyjem in Jagodićem Kuridžo. Po 25. točki v 32. minuti se je resda upehal, zato sta glavno breme prevzela branilca Ryan Boatright in Codi Miller-McIntyre. Ljubljančani so 17 sekund pred iztekom 40 minut vodili z 69:66, a so dovolili Keenanu Evansu, da je s trojko izenačil, podobno pa je bilo v prvem podaljšku, ko je Evans izničil zaostanek s 77:80. Pri 88:88 je gostitelje presenetil Edo Murić in s svojimi edinimi tremi točkami dokončno prevesil tehtnico na stran stožiške zasedbe.

Njen trener Slaven Rimac je po osmih zaporednih porazih Olimpijinih moštev v Laktaših poudaril: »Ko imaš dvakrat priložnost, da si zagotoviš zmago, ponavadi izgubiš. Toda pokazali smo željo in dali vse od sebe. Pred nami je sedmih dni, med katerimi bomo lahko končno vadili, zato sem prepričan, da bomo lahko prikazali boljše predstave.«
 

Preberite še:

Komentarji: