Slovenski asi so se ženili, ameriški vadili v Las Vegasu

Ameriški zvezdniki iz lige NBA so bili tokrat za reprezentančni zgled tudi evropskim reprezentancam.
Fotografija: Kevin Durant je prisluhnil nasvetom Gregga Popovicha. Foto USAB
Odpri galerijo
Kevin Durant je prisluhnil nasvetom Gregga Popovicha. Foto USAB

Ob začetku prve prave pripeke najboljši slovenski košarkarji preusmerjajo misli h klubskim pripravam, za zasebne načrte so izkoristili julij. Selektor Rado Trifunović medtem s strahom pričakuje 14. september, ko bo reprezentanca nadaljevala kvalifikacije za SP 2019, saj zaradi znanih razlogov ne ve, koga bo imel na voljo. In kaj so počeli "razvajeni" branilci svetovnega in olimpijskega naslova Američani? Začuda so vadili.

Gašper Vidmar, Jaka Blažič, Klemen Prepelič in Žiga Dimec so skočili v zakonski stan, Zoran Dragić se je veselil rojstva svojega drugega otroka ... Takšen je povzetek minulega košarkarskega meseca, ki bo v kratkem dobil nadaljevanje v povečanju članov njihovih mladih družin. Še prej pa bo moralo biti jasno, kdo bo lahko pomagal izbrani vrsti pri poskusu četrte zaporedne uvrstitve na mundial. Slovenija je namreč pred preostalimi šestimi tekmami z Latvijo, Turčijo in Ukrajino zadnja v skupini I ter za dve zmagi zaostaja za tretjim mestom, ki bo še omogočilo pot na Kitajsko.

Vozovnice za SP si še ni zagotovila niti reprezentanca ZDA, za katero je dolgo veljalo, da se resno loti zgolj olimpijskih iger. Toda časi so se spremenili in po spremembi ustroja kvalifikacij za velika tekmovanja se je morala znajti po svoje. V ameriških kvalifikacijah nastopa brez vseh košarkarjev iz lige NBA in selekcija iz njihove razvojne lige je pod vodstvom trenerja Jeffa Van Gundyja celo klonila v Mehiki s 70:78, kar je bil prvi uradni poraz Američanov po polfinalu SP 2006 proti Grčiji. In čeprav v drugem krogu, v katerem jih čakajo Argentina, Urugvaj in Panama, ne bodo spremenili kadrovske strategije, ničesar ne prepuščajo naključju. Že lep čas imajo seznam s 35 zvezdniki, ki so pristali na igranje v državnem dresu do OI 2020, in velika večina se je minuli konec tedna zbrala na treningih v Las Vegasu. O njihovi resnosti priča tudi podatek, da jih je vodil "pravi" selektor Gregg Popovich, ki je zaradi ženine smrti izpustil zadnje tekme San Antonia v letošnji končnici NBA.
 

Popovich je bil navdušen


Po mnenju večine najboljši dejavni košarkarski trener na svetu je pogrešal le LeBrona Jamesa, Stephena Curryja, Draymonda Greena, Chrisa Paula in svojega nedavnega klubskega varovanca Kawhija Leonarda (po novem Toronto), nekaj poškodovanih asov (denimo Kyrie Irving in DeMarcus Cousins) je celo podobno kot reprezentančno upokojeni Carmelo Anthony pripotovalo v Las Vegas, da bi podprlo moštvo. Na igrišču nihče ni varčeval z močmi, prednjačili pa so najboljši. MVP minule sezone James Harden (Houston), junak finala Kevin Durant (Golden State), Russell Westbrook (Oklahoma) in drugi so se dajali kot nadobudni začetniki, ki se morajo dokazovati na vsakem koraku. In posnetki njihove vadbe sredi poletnega oddiha bodo morda v navdih vsem, ki so začeli jemati reprezentančna tekmovanja z levo roko.

"Fantje so me navdušili, bili so spektakularni in precej bolj tekmovalni, kot bi lahko pričakoval. Glavni cilj takšnih priprav je krepitev povezav med igralci in mlajšim prikazati, kakšen privilegij je zastopati svojo državo. Dobil sem pravi odziv od košarkarjev, ki igrajo za ZDA že 12 let, popolnih novincev in tudi od tistih, ki tokrat niso mogli biti z nami. In tudi zame je dogodek nekaj posebnega, saj sem nasledil Mika Krzyzewskega, ki je bil na čelu izbrane vrste od leta 2006 in ji povrnil nekdanji ugled," je bil z opravljenim v svoji prvi selektorski akciji zadovoljen Gregg Popovich, ki je bil član strokovnih štabov na SP 2002 in OI 2004.

Komentarji: