Ni sramota izgubiti, igrati tako katastrofalno pač

Srbija bo po prvem, a gladkem porazu igrala v četrtfinalu svetovnega prvenstva z Argentino, Španija s Poljsko.
Fotografija: Ricky Rubio (z žogo) in soigralci so ugnali še Srbijo in ostali neporaženi na SP. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ricky Rubio (z žogo) in soigralci so ugnali še Srbijo in ostali neporaženi na SP. FOTO: AFP

Nedeljski spored na SP v košarki je razkril prva četrtfinalna para. Argentina je ugnala Poljsko z 91:65 in si brez poraza priigrala prvo mesto v skupini I, za »nagrado« pa se bo v torek pomerila s Srbijo, ki je proti Španiji igrala nepričakovano bledo in izgubila z 69:81. Španci se bodo po peti zmagi v nizu udarili s Poljsko za uvrstitev v polfinale.

Srbi so po štirih zmagah s povprečno prednostjo 41 točk razočarali svoje privržence. Bili so nezbrani in nenatančni (za tri točke 3:19), zapravili so 17 žog in kljub višinski prednosti izgubili skok s 33:35, imeli pa so le enega košarkarja, ki je zmogel več kot osem točk. Bogdan Bogdanović je dosegel 26 točk, zbral 10 skokov in 6 asistenc, a ni mogel zagnati motorja srbskega moštva, ki je v 26. minuti zaostajalo že za 21 točk (42:63). Dodatno ga je presekala izključitev Nikole Jokića sredi tretje četrtine zaradi nešportne in tehnične napake. Pri Španiji so se izkazali dirigent Ricky Rubio (19), krilni center Victor Claver (14) in center Marc Gasol (11).

»Španci so nas prekosili pri vseh prvinah. Poraz je boleč, vendar moramo vztrajati, saj smo se vendarle uvrstili v četrtfinale. Ne morem reči, da je današnji poraz sramoten, toda prikazali smo katastrofalno igro. Dobro smo se pripravili, a so nas Španci presenetili. Za drugi polčas lahko okrivimo tudi sodnike, za neuspeh pa smo vendarle sami krivi,« se je pridušal izkušeni Nemanja Bjelica, španski selektor Sergio Scariolo pa je priznal, da so njegovi igralci povlekli kar nekaj taktičnih adutov iz rokava, ki jih na prejšnjih tekmah niso uporabili.
 

Prizemljili tudi letečega Grka


Strategija je imela močno vlogo tudi na sobotni tekmi med ZDA in Grčijo (69:53). V njej so zmagovalci zakorakali z eno nogo v četrtfinale že pred današnjim soočenjem z Brazilijo, krajši konec pa je po novi povprečni predstavi potegnil najboljši košarkar minule sezone lige NBA Giannis Antetokounmpo. V dresu Milwaukeeja je dosegal 27,7 točke na tekmo ali 0,84 na vsako minuto, ki jo je prebil v igri. Na SP pa je njegov učinek bistveno nižji: 10 točk proti Črni gori, 13 ob porazu z Brazilijo, 24 proti Novi Zelandiji in 15 proti ZDA, v povprečju torej 15,5 točke ali 0,61 na igralno minuto. Narobe svet, bi lahko rekli, saj so v elitni severnoameriški ligi zbrani najboljši na svetu, med katerimi ne manjka izjemnih atletov, ki se lahko postavijo po robu 211 cm visokemu letečemu Atencu, sinu nigerijskih prebežnikov. Toda številke ne lažejo.

Giannis Antetokounmpo tudi na SP skače in se trudi, a ima resne težave. FOTO: Reuters
Giannis Antetokounmpo tudi na SP skače in se trudi, a ima resne težave. FOTO: Reuters


Antetokounmpo je proti ZDA dosegel sedem točk v uvodnih štirih minutah, do konca le še osem. Ob njem se je izmenjalo pet obrambnih mož ZDA, gotovo pa bi jim pomagal tudi Jayson Tatum, če ne bi bil obsojen na prisilni počitek zaradi zvina gležnja. Skupaj so unovčili svoje znanje ter nasvete izkušenih trenerjev Gregga Popovicha in Steva Kerra. Vsi dobro vedo, da je grški zvezdnik odličen pri prodorih in nasprotnih napadih, tako kot njegovi reprezentančni soigralci pa precej manj učinkovit pa pri metih z večje razdalje (na SP meče le 25-odstotno za tri točke), zato so se Američani oprijeli formule, ki so jo s pridom uporabili že Brazilci. Z zgoščeno obrambo so napolnili prostor pod svojim obročem in Antetokounmpa izrinili čim dlje od obroča. Pa naj zadeva trojke, če zna!

»Po pravilih FIBA je to vsekakor lažje, kot bi bilo pri nas,« je priznal Popovich, ki je imel na klopi San Antonia veliko stika z evropskimi in južnoameriškimi košarkarji ter se naučil kar nekaj trikov. Toda v ligi NBA so že leta 1954 prepovedali consko obrambo, od sezone 2001/02 pa so ji prižgali zeleno luč, a uvedli pravilo treh sekund za obrambne košarkarje in predolgo zadrževanje v »raketi« kaznujejo z moštveno tehnično napako. Na takšen način želijo omogočiti zvezdnikom, da imajo več prostora za navduševanje občinstva.

Težave imajo na SP tudi Američani, saj so šele osma najučinkovitejša reprezentanca na Kitajskem. Toda marsikaj nadomestijo z odlično obrambo (na zadnjih dveh tekmah z Japonci in Grki so skupaj prejeli le 98 točk), zato so lahko proslavili že 57. zaporedno zmago na mednarodnih prvenstvih. Zadnjič so klonili v polfinalu SP 2006 na Japonskem – proti Grčiji.
 

Današnji izidi

Skupina I (Foshan)
Argentina : Poljska 91:65 (Scola 21, Delia 12; Slaughter 16, Gruszecki 11)
Rusija : Venezuela 69:60 (Voroncevič 17, Motovilov in Kurbanov po 12; Carrera 19, Zamora 13)
Vrstni red: Argentina 5:0, Poljska 4:1, Rusija 3:2, Venezuela 2:3.
 
Skupina J (Wuhan)
Španija : Srbija 81:69 (Rubio 19, Claver 14; Bogdanović 26, Lučić 8)
Italija : Portoriko 94:89 (Belinelli 27, Gallinari 22; Balkman 14, Browne in Rodriguez po 13)
Vrstni red: Španija 5:0, Srbija 4:1, Italija 3:2, Portoriko 2:3.
 

Preberite še:

Komentarji: