Sprva v sobi, kamor so mu nosili hrano in je opravljal teste, zdaj vadi z ekipo

Minuli mesec se je slovenski trener Memi Bečirovič vrnil na Kitajsko, kjer vodi košarkarski klub.
Fotografija: Memi Bečirovič s soprogo že mesec dni živi v mestu Zhenjiang na jugovzhodu Kitajske. FOTO: China.org.cn
Odpri galerijo
Memi Bečirovič s soprogo že mesec dni živi v mestu Zhenjiang na jugovzhodu Kitajske. FOTO: China.org.cn

Na Kitajskem koronavirus še ni rekel zadnje, življenje pa se vendarle vrača v normalne tirnice. To na svoji koži okuša tudi naš košarkarski trener Memi Bečirovič, ki je s soprogo že mesec dni živi v mestu Zhenjiang na jugovzhodu Kitajske. Tja sta se vrnila, da Kitajci končajo svojo elitno košarkarsko ligo, kjer Memi peto sezono vodi ekipo Jiangsu Dragons.



Ko sta prispela na Kitajsko, sta bila primorana v dvotedensko karanteno. Sprva sta bila v hotelu, v sobi, kamor so jima nosili hrano in opravljali teste za koronavirus. Ker sta imela klubsko stanovanje v bližini, so jima dovolili, da sta se preselila v stanovanje in tam ostala še nadaljnjih 10 dni v strogi karanteni. Zdaj že aktivno dela z ekipo in jo pripravlja za nadaljevanje lige. Memi pravi, da večina Kitajcev nosi maske, ki so obvezne tudi na metroju, s katerim sta ženo potovala v tem času dvakrat. »Okoli 10 odstotkov manj ljudi se vozi z javnim prometom, ostalih sprememb ni. Trgovine so odprte, prav tako restavracije. Z delom so začele šole, univerze še ne,« pripoveduje Memi.


Potrebuješ posebno dovoljenje za gibanje


»Treniramo normalno, ekipa živi v športnem centru, kjer imamo na voljo vse,« pove Memi. Da je šel lahko po mestu in do športnega centra, je moral pridobiti posebno dovoljenje. Memi opaža, da je korona virus na moštvu pustil posledice. »Vidi se, da je ekipa psihološko utrujena. Tekem in lige ni bilo od januarja, temu so sledili tedni nelagodja in situacije, ko ne veš, kaj se bo zgodilo. Za nameček je ekipa ves čas v karanteni. Precej pozornosti namenjamo fizični pripravljenosti, a ne zanemarimo košarke. S pomočjo raznih tekmovanj na treningu pa skušam ekipo prebuditi, tako dajo še več od sebe,« navrže Memi, ki verjame, da bo julija lahko nadaljeval z ligo.

Memi Bečirovič in njegov štab. FOTO: Drago Perko
Memi Bečirovič in njegov štab. FOTO: Drago Perko


Upa, da se bo do tedaj ekipi lahko pridružil srbski košarkar Miroslav Raduljica, ki so mu v zadnjem hipu v Srbiji zaprli meje in ni mogel odleteti na Kitajsko. »Dejansko je tudi dobro, da sezono nadaljujemo julija. Imeli bomo dovolj časa za pripravo,« dodaja Bečirovič. Kitajska profesionalna liga bo mesec dni pred nadaljevanjem rednega dela organizirala tudi pripravljalne tekme. Kitajci bi morali začeti že po 1. aprilu, a razmere tega niso dovoljevale, zato se bo tekmovanje pričelo v juliju.


Tekme bodo igrali brez navzočnosti gledalcev


Kitajci so pripravljeni na vse. Če bo položaj dovolj ugoden, bodo odigrali še 16 kol rednega dela, potovalo se bo iz mesta v mesto, gledalcev pa ne bo na tribuni. Če razmere ne bodo dovoljevale prvotnega scenarija, obstaja možnost, da se v dveh mestih zbere po 10 ekip in se jih dobi dovolj za končnico, ki se odigra v enem mestu. Možno pa je tudi, da se do konca rednega dela odigrajo še štiri kola, potem pa se končnica začne z osmino finala s 16 udeleženci.



Vse pa se tudi na Kitajskem vrti okoli denarja, ravno v teh dneh so klubi dobili dopise, kjer je liga CBA poslala predlog, da se znižajo pogodbe igralcev med 10 in 30 odstotkov. Pričakovati je, da tudi trenerji ne bodo izvzeti iz tega. Najbrž se bo pojavila težava pri tujih košarkarjih, ki jim bodo v teh tednih potekle pogodbe, kitajska liga pa bi se lahko zavlekla tudi v pozno poletje.

Preberite še:

Komentarji: