Srbom se je silni optimizem vrnil kot bumerang

Argentinci so zasluženo izločili evropske, svetovne in olimpijske podprvake, v polfinalu SP tudi Španija.
Fotografija: Facundo Campazzo je proti veliko višjim Srbom zadeval, podajal in skakal. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Facundo Campazzo je proti veliko višjim Srbom zadeval, podajal in skakal. FOTO: Reuters

Po treh zaporednih drugih mestih na SP 2014, OI 2016 in EP 2017 so srbski košarkarji razmišljali le o zlati kolajni na letošnjem mundialu. Vendar se domov ne bodo vrnili le brez prvega mesta, ki so si ga tako želeli, ampak celo brez odličja. V četrtfinalu jih je s 97:87 izločila Argentina, ki je vodila domala vso tekmo in se bo v petkovem polfinalu pomerila z zmagovalcem današnjega dvoboja med ZDA in Francijo. Neporažena ostaja tudi Španija, saj je je prekosila Poljsko z 90:78.

Pred začetkom SP so bili Srbi daleč najbolj samozavestni. Malo zaradi svoje bogate zgodovine, malo zaradi značaja in zaradi petih adutov iz lige NBA, po devetih zmagah v devetih pripravljalnih tekmah so jih za glavne favorite opredelili tako strokovnjaki kot stavnice in razpredelnica mednarodne zveze FIBA. Zato jim je kljub nedeljskemu porazu s Španijo (69:81) pripadla papirnata prednost ob začetku izločilnih bojev. Prevladala je ocena, da so Argentinci resda dosegli pet gladkih zmag na poti do najboljše osmerice, a da med njihovimi žrtvami ni bilo pravega velikana.

Toda na parketu veljajo drugačna merila. Od prve minute igre so zagospodarili Južnoameričani pod vodstvom spretnega in natančnega Realovega dirigenta Facunda Campazza, ki se je izkazal z 18 točkami in 12 asistencami, pri 179 cm višine pa je zbral še 6 skokov. Odlično predstavo so prikazali tudi njegov klubski soigralec Gabriel Deck, 39-letni veteran Luis Scola, ki si zdaj služi kruh na Kitajskem, ter Patricio Garino in Luca Vildoza iz španske Baskonie.


Pet adutov iz lige še premalo


Argentina je do polčasa metala za tri točke 9:16 (na koncu 12:27 – Srbija 8:28) in z zbrano, a hkrati domiselno igro razorožila tekmeca. Po krajši krizi za zaostanek z 68:70 v 32. minuti se je znala tudi pravočasno pobrati in v zadnje tri minute je vstopila s prednostjo 87:76. Pri Srbiji, ki bo nadaljevala SP za razvrstitev od 5. do 8. mesta, so pričakovano izstopali Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica in Nikola Jokić, med drugimi pa sta razočarala preostala aduta iz lige NBA Boban Marjanović in Marko Gudurić, saj sta skupaj zmogla le 5 točk, 1 asistenco in 0 skokov.

»V Srbiji je vladala evforija, vsi so govorili o tem, kako bomo osvojili zlato. To nikoli ne pomaga, celo nasprotno. Vem, kakšno breme so morali nositi moji fantje, pokopala pa nas je organizacija igre, preveč napak smo si privoščili. Argentina, ki ima največ ukradenih žog na SP, je igrala odlično v obrambi in izjemno zadevala. Mož tekme je bil nedvomno Campazzo, Scola pa je čustveni vodja moštva, ki je znal držati soigralce na potrebni ravni,« se je po porazu pridušal srbski selektor Aleksandar Đorđević. Očitno je pozabil, da je bil prav on med največjimi optimisti pred SP. Njegova takratna izjava »Naj bog pomaga Američanom, če se bodo srečali z nami,« je bila včeraj hit med številnimi kritiki njegovega načina vodenja reprezentance.

Luis Scola, ki igra na svojem petem SP, je bil kratek: »Košarka je pravična igra. Odnesli smo, za kar smo se trudili. Zasluženo.« Facundo Campazzo je dodal: »Nasledili smo nepozabni rod argentinskih košarkarjev in zdaj pišemo novo poglavje v zgodovini. Biti pa moramo dovolj samokritični, da se bomo še naprej borili, kot smo se doslej.«
 

Današnja izida četrtfinala

Argentina : Srbija 97:87 (68:67, 54:49, 25:23 – Scola 20, Campazzo 18, Garino 15, Deck 13, Vildoza 11; Bogdanović 21, Bjelica 18, Jokić 16, Lučić 12, Jović 7)
Španija : Poljska 90:78 (67:58, 46:41, 22:18 – Rubio 19, G. Hernangomez 18, Fernandez 16, J. Hernangomez 14, Gasol 10; Slaughter 19, Waczynski 15, Sokolowski 11, Kulig 10, Ponitka 9)
 

Jutri

ZDA – Francija (13)
Avstralija – Češka (15)
 

Komentarji: