Srbi zmagujejo s +41 na tekmo

Argentina, Poljska, Srbija in Španija že v četrtfinalu svetovnega prvenstva.
Fotografija: Boban Marjanović se je uspešno otepal precej nižjih Portoričanov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Boban Marjanović se je uspešno otepal precej nižjih Portoričanov. FOTO: Reuters

Že eno kolo v drugem delu svetovnega prvenstva v košarki je bilo dovolj, da smo dobili prve štiri četrtfinaliste. Med najboljšo osmerico so se uvrstile Argentina in Poljska iz skupine I ter Srbija in Španija iz skupine J, njihova medsebojna nedeljska dvoboja pa bosta razkrila, kdo se bo podal v v izločilne boje s št. 1 ali 2 in kakšna bosta prva para četrtfinala.

Srbski košarkarji so bili najbolj prepričljivi v uvodnem delu letošnjega SP, saj so dobili vse tri tekme, s povprečno prednostjo kar 40 točk. Ob začetku drugega kroga so nadaljevali v podobnem ritmu, Portoriko so ugnali z 90:47, kar je izenačenje najboljšega obrambnega dosežka na dosedanjih tekmah na Kitajskem. Litva je drugi dan SP prekosila Senegal s 101:47.

Srebrni z zadnjih treh velikih prvenstev (SP 2014, OI 106 in EP 2017) niso ničesar prepustili naključju. Že ob polčasu so vodili s 23 točkami in nadaljevali v podobnem slogu pod vodstvom Nemanje Bjelice (18 točk) in najvišjega košarkarja na mundialu, 222 cm visokega Bobana Marjanovića (16 točk v 16 minutah), ki je bil izbran za igralca dvoboja.

Srbe jutri ob 14.30 še čaka derbi s Španijo za prvo mesto v skupini J, Marjanović pa napoveduje: »Igramo vse bolje. Naše vrste so vse bolj uigrane, hkrati pa smo uspešno otepamo utrujenosti, saj imamo dovolj dobrih košarkarjev in si porazdelimo breme. Proti Špancem nam ni nikoli lahko, zato bomo morali igrati še veliko bolje, kot smo doslej.«
 

V Münchnu dopingirani


Starejši ljubitelji košarke so se včeraj spomnili na dogodke med olimpijskimi igrami 1972, na katerih je Portoriko premagal Jugoslavijo, takratno svetovno prvakinjo iz Ljubljane 1970, z 79:74. Po tekmi v Münchnu je bil na dopinški kontroli pozitiven Miguel Coll in si zaradi uživanja amfetamina prislužil suspenz, v jugoslovanskem taboru pa so bili prepričani, da si s prepovedanimi substancami pomagali tudi njegovi soigralci.

Najbolj je bil ogorčen takrat 23-letni odlični srbski branilec Ljubodrag Simonović, zato je iz revolta zavrnil nastop v tekmi za 5. mesto, ko sta se reprezentanci vnovič srečali. Jugoslavija je bila v revanši boljša s 86:70, pester pa je bil tudi nadaljnji epilog. Coll je umrl že štiri mesece pozneje v nepojasnjenih okoliščinah, Simonovića pa niso nikoli več povabili v izbrano vrsto. Preselil se je v Nemčijo, postal magister prava in doktor filozofije ter v številnih knjigah ostro kritiziral sodobni olimpizem.
 

Današnji izidi

Skupina I (Foshan)
Poljska : Rusija 79:74 (Waczynski 18, Ponitka 14; Kulagin 21, Antonov in Voroncevič po 11)
Argentina : Venezuela 87:67 (Deck 25, Scola 15; Carrera, Guillent in Vargas po 10)
Vrstni red: Argentina in Poljska po 4:0, Rusija in Venezuela po 2:2.
 
Skupina J (Wuhan)
Srbija : Portoriko 90:47 (Bjelica 18, Marjanović 16; Huertas 11, Collier 8)
Španija : Italija 67:60 (J. Hernangomez 16, Rubio 15; Gallinari 15, Datome 12)
Vrstni red: Srbija in Španija po 4:0, Italija in Portoriko po 2:2.

 

Preberite še:

Komentarji: