Stožice so pripravljene za spektakel

Košarka: Slovenija in Hrvaška bosta v Ljubljani končali niz testnih tekem pred EP.

Objavljeno
24. avgust 2017 00.09
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – »Vidimo se v Stožicah,« nam že nekaj časa kličejo z malih zaslonov slovenski košarkarski reprezentanti in očitno so bili zelo prepričljivi; bolj kot v zadnjih nastopih. Za današnjo pripravljalno tekmo s Hrvaško (20.15) so že v ponedeljek ustavili prodajo vstopnic in zelo dobro bi šle v promet tudi za jutrišnji dvoboj, za katerega pa sta se vodstvi obeh moštev dogovorili, da bo za neprodušno zaprtimi vrati. Brez gledalcev, novinarjev in statistike.

Hrvaški kolegi so se ob informaciji namuznili – malo jezno, malo šegavo. Tudi oni so se naučili, da zgodovino pišejo zmagovalci in da se bo uspešnejši z zadnjega preizkusa pred evropskim prvenstvom za obe moštvi nekako že pohvalil z zanimivejšimi podrobnostmi. Še posebej, ker gre za derbi sosedov, ki ima vedno poseben naboj. Od mirne veselice do burnega spektakla se je stopnjevalo tudi nedavno soočenje Hrvaške in Slovenije (85:81) v Opatiji, po kateri je selektor domače reprezentance Aleksandar Petrović obljubil: »V Stožicah bomo igrali veliko bolje, saj bo počasi okreval tudi naš kapetan in prvi organizator igre Roko Leni Ukić.« Igor Kokoškov si je ob tem kajpada mislil svoje. Po prikazanem na turnirjih v Opatiji in Tel Avivu ter treh porazih v štirih tekmah lahko slovenska izbrana vrsta le napreduje.

Teden dni pred začetkom eurobasketa bi se lahko na primer otresla razvade, da v uvodnih minutah dvobojev dovoli tekmecem, da dobijo krila in si priigrajo lepo prednost. V drugih polčasih je obramba praviloma že boljša, a v lovu za zaostankom porabi veliko energije, kar se moštvu pozna pri zbranosti v odločilnih akcijah. Drevi bo Slovenija močnejša za Anthonyja Randolpha, ki v Opatiji ni nastopil proti Hrvatom, Goran Dragić lahko brez dvoma igra veliko bolje (na prvi tekmi iz igre 3:14), težko pa bo svojo predstavo prekosil Luka Dončić, saj je proti sosedom zbral 27 točk (za tri 6:8), 8 skokov in 5 asistenc. Toda tradicija zadnjih pripravljalnih tekem pred velikimi tekmovanji ni na strani Slovencev: tik pred EP 2015 so dvakrat izgubili s Srbijo, pred SP 2014 z ZDA, pred EP 2013 s Francijo ... Selektor Kokoškov ima po črtanju Jana Kosija s seznama kandidatov za EP vendarle skrb manj. Odveč je samo še en košarkar in skoraj neizogibno bo prišel iz branilskih vrst.

Hrvati so medtem pod vodstvom svojih zvezdnikov Daria Šarića in Bojana Bogdanovića, ki sta na prvi tekmi s Slovenijo skupaj zbrala 48 točk, poleg Srbije edina neporažena reprezentanca v pripravljalnem obdobju. Izkupiček 4:0 po zmagah nad Francijo, Litvo, Slovenijo in Ukrajino je močno povečal apetite med našimi sosedi, zato kljub oslabljenosti moštva zaradi številnih odpovedi vse glasneje razmišljajo o kolajni. Zadnje odličje na EP so osvojili pred 22 leti, ko je bil prav tako selektor Aleksandar Petrović. Pred prihodom v Ljubljano se je spomnil takratnih vročih dogodkov v Atenah, saj so morali Toni Kukoč, Dino Rađa & Co. zapustiti zmagovalni oder, čim so prejeli bronaste kolajne, da bi izrazili prezir do prvakov iz ZR Jugoslavije.

»Šlo je za povsem politično odločitev, ki jo lahko z današnje časovne distance ocenim za napačno in celo smešno. Toda takšen je bil ukaz po posvetu z našimi Banskimi dvori. Jaz ne bi nikdar povlekel takšne poteze, ampak tako so se odločili v Zagrebu. Na naslednjih velikih tekmovanjih se je začelo govoriti, da nas FIBA kaznuje za naše početje in o raznih teorijah zarote, vendar menim, da smo zgolj plačali davek na lastne slabosti,« pravi Petrović, prepričan, da bi lahko Hrvaška letos prekinila urok in nadgradila peto mesto z lanskih OI, na katerih je kot tretja najuspešnejša zasedba s stare celine zaostala le za ZDA, Srbijo, Španijo in Avstralijo.

»Evropsko prvenstvo je precej bolj zapleteno od olimpijskega turnirja, saj morajo moštva odigrati eno nokavt-tekmo več. Toda v zadnjem letu igramo odlično, zasenčili smo vse tri nosilce kolajn s prejšnjega eurobasketa, zato se zavedamo, da se lahko enakovredno borimo z vsemi na svetu,« zagotavlja hrvaški selektor.