Stožiške čistke bo konec, pred vrati že prvi treningi

Cedevita OIimpija ima 14 košarkarjev: tri povratnike, sedem novincev in štiri staroselce pod vprašajem, eno okrepitev čaka.

Objavljeno
30. julij 2019 12.01
Posodobljeno
30. julij 2019 12.01
Edo Murić (desno) bo prvič oblekel Olimpijin dres, Jaka Blažič (levo) se vrača v Stožice. FOTO: Tomi Lombar
Ljubljana – V prejšnji sezoni so stožiški košarkarji rušili nevsakdanje rekorde. Na tekmah članskega moštva Petrola Olimpije se je izmenjalo kar 25 igralcev pod vodstvom štirih glavnih trenerjev (Zorana Martiča, Žige Mravljaka, Saše Nikitovića in Jureta Zdovca) ter desetnije pomočnikov, rezultatski iztržek pa je bil mizeren. Po rojstvu Cedevite Olimpije je sledila neizogibna čistka v slačilnici, pod velikim vprašajem pa so tudi zadnji štirje staroselci.

»Razšli smo se z domala vsemi člani lanske zasedbe. Odprt ostaja še status Marvina Jonesa, s katerim potekajo pogovori za prekinitev pogodbe. Z nami ostajajo mladi Jusuf Sanon, David Kralj in Petar Vujačić, ki bodo vstopili v pripravljalno obdobje, potem pa bomo videli, ali bodo ostali pri nas ali se bomo odločili za posojo,« je pojasnil Sani Bečirovič, ki je imel po prevzemu vloge športnega direktorja Cedevite Olimpije polne roke dela. Soočiti se je moral tudi z izjemno visokimi pričakovanji ljubljanskega okolja, ki se otožno spominja časov evroligaške košarke v Tivoliju in Stožicah ter je pričakovalo, da se bo po združitvi slovenskega in hrvaškega podprvaka novi klub kopal v denarju.

»Proračun, ki ga imamo na voljo za prihajajočo sezono, morda ni tako visok, kot je pričakovala javnost. Prekiniti smo morali pogodbe s številnimi igralci iz minule sezone, poleg tega pa smo kot pravni nasledniki Petrola Olimpije podedovali vse pretekle obveznosti, enako pa velja za Cedevito in košarkarje, ki so v minuli sezoni igrali v Zagrebu. Naše moštvo je novo, a vsi vemo, zakaj se trudimo. Da bi vrnili vrhunsko košarko v Ljubljano in znova polnili Stožice,« je prepričan Bečirovič. Nova zasedba se bo zbrala na pripravah 5. avgusta, prva uradna tekma pa jo čaka 27. septembra v četrtfinalu superpokala lige ABA v Zagrebu proti FMP. Domača premiera bo na sporedu 2. oktobra v uvodnem dvoboju evropskega pokala z Darušafako, tri dni pozneje pa bo Cedevita Olimpija gostovala pri Megi Bemaxu v prvem kolu regionalnega prvenstva.

image
Slaven Rimac se bo lahko kmalu lotil uigravanja novega moštva. FOTO: ABA

 

Bečirovič verjame v Rimca


Do takrat bo moral novi trener Slaven Rimac dodobra uskladiti igralski kader. Z njim so iz Zagreba prišli tudi slovenski reprezentant Edo Murić, center Andrija Stipanović in branilec Filip Krušlin, povratniki v Stožicah so Jaka Blažič, Mirko Mulalić in Sašo Zagorac, novinci pa organizator igre Codi Miller-McIntire, krilni reprezentant Srbije Marko Simonović ter krilna centra Mikael Hopkins in Martin Krampelj. Seznam igralcev je s tem dobil malone končno podobo, v klubu napovedujejo le še prihod enega košarkarja. Ni težko uganiti, da bo po poklicu dirigent in da bo bržkone slovenski državljan (najverjetneje Luka Rupnik), saj ima moštvo že pet tujcev, od katerih bodo lahko na tekmah slovenskega prvenstva in pokala igrali le po štirje.
10
košarkarjev je pripeljalo v Stožice novo vodstvo Cedevite Olimpije, najbrž bo še enajstega


»Igralce smo izbrali za to, kar želimo skupaj doseči. Borili se bodo in dali vse od sebe, da bi na vsaki tekmi poskusili iztržiti zmago. Morda nam ne bo vedno uspelo, zato navijače prosimo za potrpežljivost. Sezona bo dolga in nasploh je naš načrt dela dolgoročen. Za nami stojijo vrhunski pokrovitelji, vodilna moža kluba Tomaž Berločnik in Emil Tedeschi pa sta zagotovo osebi, vredni vsega zaupanja. V celoten projekt vlagata svoje znanje, dragoceni čas in izkušnje. Nekateri negativno gledajo na projekt Cedevite Olimpije. Toda moramo se zavedati, da je bila Cedevita v zadnjem desetletju drugi najuspešnejši klub v celotni regiji, iz Zagreba pa se je preselila v Ljubljano z namenom, da bi združila svoj potencial in področja, ki so delovali na Hrvaškem, z zadevami, ki so bile uspešne v Sloveniji,« ocenjuje Sani Bečirovič.

Nekaj pomisleka je v košarkarskih krogih izzvala tudi izbira Slavena Rimca, saj je v prejšnji sezoni iztržil s Cedevito pet zmag v 16 tekmah evropskega pokala, izpadel v polfinalu lige ABA in klonil v finalu hrvaškega DP z 0:4 proti obubožani Ciboni. Toda športni direktor Cedevite Olimpije mu zaupa: »Slaven je pri 44 letih še vedno mlad trener, vendar ima veliko izkušenj. Ne nazadnje je pred petimi leti osvojil s Cibono naslov prvaka lige ABA, kar je odlična referenca. Zagotovo se ne bi odločili zanj, če ne bi verjeli vanj in v vse, kar je po naši presoji sposoben doseči z moštvom. Vsi, ki krojimo jedro strokovnega štaba in sestavljamo člansko ekipo, pričakujemo novo sezono z veliko vneme in elana, zato verjamem, da se bodo košarkarji navzeli naše energije in jo kazali na parketu.«