Strašni Partizan na pragu Bonifike

Koper Primorska danes s srbskim velikanom, Cibona jutri v Stožicah.
Fotografija: Koprski dirigent Žan Mark Šiško se želi oddolžiti Partizanu. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Koprski dirigent Žan Mark Šiško se želi oddolžiti Partizanu. FOTO: ABA

Zanimiv konec tedna je pred slovenskimi udeleženci lige ABA. Košarkarji Kopra Primorske se bodo danes še drugič v dveh tednih pomerili s Partizanom, Cedevita Olimpija bo jutri gostila Cibono v dvoboju, ki bo šel v nos nekdanjim privržencem zagrebških derbijev, Krko pa v Zadru čaka soočenje moštev, ki sta se v prejšnji sezoni v zadnjem hipu rešili pred izpadom; za njima je bila le Petrol Olimpija.

Koprčani so se enkrat že prepričali, kako hitro se lahko spremeni razmerje moči. Potem ko so v četrtfinalu superpokala ABA izločili Crveno zvezdo, so se jim rdeče-beli z obrestmi oddolžili v 1. kolu regionalne lige (90:64), v katerem so vodili tudi s 36 točkami prednosti. Danes pa jih čaka revanša z drugim beograjskim velikanom, ki jih je ustavil v zagrebškem polfinalu z 91:77 in prihaja v dvorano Bonifika v vlogi favorita. V tej sezoni namreč še ni okusil poraza.

Po treh superpokalnih zmagah (v finalu nad Cedevito Olimpijo z 99:77) se je Partizan lotil evropskega pokala z uspehoma nad italijanskim prvakom Reyerjem v Benetkah in nad turškim Tofašem, še najbolj se je namučil pred tednom dni na ligaškem gostovanju pri Igokei (73:75). V zasedbi s štirimi Američani (branilcema Coreyjem Waldnom in Marcusom Paigeom, krilnim centrom Rashawnom Thomasom in centrom Williamom Mosleyjem), beloruskim centrom Artsiomom Parahovskim, latvijskim krilom Žanisom Peinersom, dirigentom Nemanjo Gordićem s košarkarskim državljanstvom BIH in italijanskim trenerjem Andreo Trinchierijem je nazadnje najbolj zablestel srbski krilni adut Rade Zagorac, ki je Tofašu natresel 26 točk in si prislužil naziv najboljšega igralca 2. kola evropskega pokala.

Trener slovenskega prvaka Jurica Golemac se vendarle spominja, da so se njegovi košarkarji dobro upirali Partizanu in vodili s 50:43. »Partizan je najbolj dominantna ekipa ob začetku regionalne sezone in evropskega pokala, mi pa bomo naredili vse, da bi ga presenetili. Zato vabim navijače, naj nas podprejo in nam dajo dodatno energijo, ki jo potrebuješ za zmago nad boljšim od sebe.«
 

Prvi uspeh v Stožicah?


Cibona je v prejšnji sezoni dvakrat ugnala Petrol Olimpijo in nato deklasirala Cedevito s 4:0 v finalu hrvaškega DP. Želje po oddolžitvi torej ne bo manjkalo, Zagrebčani pa so pred tednom dni potrdili svojo kakovost z dobrim odporom močno okrepljenemu Mornarju. »Proti Ciboni moramo igrati z več samozavesti in bolj agresivno, kot smo v Kazanu, ter poskusiti vse, kar je v naši moči, da bi prišli do zmage. Po nedeljskem dvoboju nas v naslednjih osmih tekmah čaka kar šest gostovanj, zato si moramo pravočasno okrepiti samozavest s prvim uspehom v stožiški dvorani,« opozarja strateg Ljubljančanov Slaven Rimac, ki je v letih 2013-15 vodil Cibono, njegov pomočnik pa je bil Golemac.

Pari 2. kola lige ABA, danes: Koper Primorska – Partizan (18), Cibona – Mornar (20); nedelja: Cedevita Olimpija – Cibona (17), Crvena zvezda – Budućnost (20); ponedeljek: Zadar – Krka (18); že odigrano – FMP : Mega Bemax 98:79.

2. kolo v 1. SKL, danes: Šentjur – Helios Suns (19), Rogaška – Hopsi Polzela (19); že odigrano Koper Primorska : Krka 68:64, Zlatorog : Šenčur GGD 66:93.

Preberite še:

Komentarji: