Tajfun po napeti končnici do prvega naslova slovenskega prvaka

Košarkarji Tajfuna so na četrti tekmi finala DP premagali Rogaško s 67:65 in prvič postali državni prvaki.

Objavljeno
28. maj 2015 16.05
Posodobljeno
28. maj 2015 17.30
Košarka
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Šentjur - Košarkarji Tajfuna so na četrti tekmi finala državnega prvenstva pred domačimi gledalci premagali Rogaško s 67:65 in prvič v zgodovini postali državni prvaki.

Prvi polčas je bil v znamenju Rogaške, ki je že v prvi četrtini vodila za deset točk (14:4), vendar pa so domačini hitro izinčili visoko prednost in se do konca četrtine približali na tri (17:10). Izid polčasa je bil 35:32 za Rogaško.

Tajfun je v nadaljevanju igral bolje in si pred zadnjo četrtino priigral štiri točke prednosti (52:48). Gostitelji so imeli štiri minute pred koncem rednega dela 8 točk naskoka (65:57), ki pa ga je Rogaška izničila do 59. minute (65:65).

Tajfunu je zmago priboril Ivan Držić v 59. minuti, kar je bil tudi zadnji koš na tekmi. Rogaška je imela zadnji napad na tekmi, a je Sandi Čebular zgrešil met za tri točke in zmagala je ostala doma.

Pri Tajfunu je bil najboljši strelec prav Ivan Držić s 16 točkami, Dragiša Drobnjak jih je dodal 12.

Pri Rogaški je bil najučinkovitejši Sandi Čebular s 13 točkami, Žiga Dimec in Tadej Ferme sta jih vknjižila po 12.

Drobnjak MVP finala

Za najkoristnejšega igralca finala je bil izbran član Tajfuna Dragiša Drobnjak. Za domačega veterana je bil to že šesti naslov državnega prvaka, postal pa je drugi slovenski igralec z naslovi v treh različnih klubih (Tajfun, Krka, Union Olimpija).

»Pred sezono sem v tej ekipi videl potencial, nisem pa si mislil, da lahko pride do konca. V prvem mesecu treniranja v Šentjurju sem velikokrat izgubil glavo. Vzgojno sem želel tepsti soigralce, čeprav vem, da nasilje ni lepo. Ko sem to govoril prijateljem iz košarkarskih krogov, so mi dejali: Drole, sprijazni se, po 16 letih to ni več profesionalizem, vrhunska košarka. Moraš se spustiti na njihov nivo. Hvala bogu, da se nisem sprijaznil, da sem bil tako trmast, nepopustljiv in tečen, da so se soigralci morali prilagoditi meni. Vsak dan sem jih gnal, da so na treningih trenirali na polno in dajali vse od sebe. Mislim, da je to eden glavnih razlogov, da smo prišli tako daleč,« je povedal Drobnjak.

PRVA ČETRTINA

Košarkarji Rogaške so na gostovanju nujno potrebovali zmago in v takšnem stilu so tudi začeli tekmo. Ob zaostanku z 2:4 so pobegnili z delnim izidom 12:0 in si priborili dvomestno prednost (14:4). Za goste so v prvih šestih minutah zadeli štirje košarkarji, najbolj razpoložen pa je bil Sandi Čebular s šestimi točkami.

Rogaška je v drugo polovico prve četrtine krenila s serijo zgrešenih metov in številnimi osebnimi napakami, kar je Tajfun znal izkoristiti. Najprej je Milan Sebič zadel trojko, nato Domen Bratož oba prosta meta, zatem pa je bil s črte prostih metov enkrat uspešen tudi Sebič in prednost gostov se je zmanjšala na štiri (10:14).

Strelski niz Tajfuna je s trojko prekinil izkušeni Dražen Bubnič, njegov prispevek pa je s tremi zaporednimi točkami nadgradil Mladen Primorac in Rogaška je ponovno vodila za deset točk (20:10).

Konec četrtine je pripadel domačim, ki so dosegli zadnjih sedem točk, četrtino je z uspešnim skokom v napadu in košem zaključil Dragiša Drobnjak (17:20).

DRUGA ČETRTINA

Tudi v nadaljevanju je imela pobudo Rogaška, ki pa si ni priigrala občutnejše prednosti. Gostje so dobro začeli drugo četrtino in z delnim izidom 5:0 povedli s 25:17, Tajfun pa je odgovoril z desetimi zaporednimi točkami in rezultat obrnil v svojo korist (27:25).

Tekmo so poleg izenačene igre zaznamovale tudi številne napake na obeh straneh, ekipi sta namreč v sedemnajstih mintah izgubili po deset žog in storili 25 osebnih napak (Rogaška 14, Tajfun 11).

Pri Rogaški se je ob koncu četrtine razigral Tadej Ferme in pri vodstvu s 30:29 dosegel pet zaporednih točk, domačini pa so se odzvali z minuto odmora. Gostje so po njej zapravili zadnje tri napade v prvem polčasu, Milan Sebič pa je s trojko postavil izid polčasa - 35:32 za Rogaško.

TRETJA ČETRTINA

Drugi polčas se je za Tajfun začel dobro, saj je v 24. minuti znova ujel Rogaško (39:39), pri čemer je bil pri domačem nizu 7:4 najbolj razigran Đorđe Lelić s petimi točkami. Gostitelji so znali izkoristiti dober začetek in v 28. minuti po delnem izidu 8:0 vodili za štiri (45:41).

Rogaška se je v zaključku četrtine trikrat približala na točko, a so imeli gostitelji vsakič pripravljen odgovor. Tretjo četrtino je s trojko zaključil Bratož, Tajfun pa je imel pred zadnjimi desetimi minutami štiri točke prednosti (52:48).

ČETRTA ČETRTINA

V zadnjo četrtino so bolje vstopili gostje in dosegli pet izmed prvih sedmih točk, tako da so imeli le še točko zaostanka (53:54), nato je pobudo prevzel Tajfun in se s petimi zaporednimi točkami znova oddaljil (59:53).

Domačin Ceola Clark III je v 35. minuti preigraval na levi strani in pri metu za tri točke izsilil osebno napako Tadeja Koštomaja, na katero so se pri Rogaški odvzali z razburjenjem. A to ni pomagalo, sodniki so vztrajali pri svoji odločitvi, Clark pa je zadel dva izmed treh prostih metov, njegov soigralec Drobnjak pa je s košem iz igre povišal na +8 (65:57).

Rogaška je ob koncu poskrbela za izenačeno končnico. Žiga Dimec je v zadel vse štiri proste mete, Ferme je dodal enega, nato pa je Sandi Čebular v 39. minuti uspešno vrgel za tri točke in izid izenačil na 65:65.

Že v naslednjem napadu je bil pri Tajfunu uspešen Ivan Držić (67:65) in poskrbel za novo veselje domačih navijačev. Šentjurčani so imeli v zadnji minuti lepo priložnost za potrditev zmage, vendar sta Drobnjak in Stanko Sebič zgrešila po dva prosta meta. Rogaška se je v svojem zadnjem napadu obrnila na Čebularja, ki je zgrešil met za tri točke in Tajfun je prvič v svoji zgodovini postal slovenski prvak.