Teksas pričakuje prve poteze novega šerifa Luke Dončića

Pred začetkom 73. prvenstva NBA Slovenci sanjarijo o ponovitvi leta 2011, ko sta se v velikem finalu pomerila Dallas in Miami.
Fotografija: Luka Donćić se zaveda, da bodo uradne tekme nekaj povsem drugačnega kot pripravljalne in da gre tekmecem na živce pomp okoli njega. FOTO: AP
Odpri galerijo
Luka Donćić se zaveda, da bodo uradne tekme nekaj povsem drugačnega kot pripravljalne in da gre tekmecem na živce pomp okoli njega. FOTO: AP

Ameriški ljubitelji košarke se pred jutrišnjim začetkom 73. sezone lige NBA že kar zdolgočaseno sprašujejo, če lahko kdo spodrine s prestola Golden State, ki v zadnjih štirih sezonah ni osvojil naslova le leta 2016. Slovenci medtem vzneseno sanjarijo, kako bi bilo lepo, če bi se ponovilo leto 2011. Takrat sta se v velikem finalu pomerila Dallas in Miami, zdajšnji zasedbi Luke Dončića in Gorana Dragića.

Po štirih zaporednih finalih med Golden Statom in Clevelandom je prišla selitev LeBrona Jamesa k LA Lakers kot osvežilni piš, ki bo vsaj delno prekinil monotonijo. Toda veliko težje bo prekiniti prevlado Bojevnikov iz Oaklanda, saj so šampionsko zasedbo s Stephenom Curryjem, Kevinom Durantom, Klayem Thompsonom in Draymondom Greenom še dodatno okrepili. Iz New Orleansa so privabili vodilnega centra zadnjih sezon DeMarcusa Cousinsa (njegovo devetletno povprečje je 21,5 točke in 11 skokov), tako da bodo imeli v peterki kar pet stalnih članov tekem All-Star NBA. Zato bo morda trenerju Stevu Kerru preglavice bolj kot tekmeci povzročala notranja bitka egov, še posebej ker bodo po koncu sezone le stežka zadržali Duranta, ki ga snubijo v New Yorku. Razlika pa je bila očitna že v prejšnji sezoni: s KD na parketu je Golden State v povprečju dosegal 118,5 točke na 48 minut igre, brez njega 105,6.

Toda to je skrb za prihodnje leto. Analitiki v ZDA še prej soglasno vidijo Bojevnike v reprizi finala zahodne konference s Houstonom in z ogromno večino tudi kot zmagovalce odločilnega dvoboja za naslov, v katerega bi se po desetletju čakanja uvrstil še Boston, rekorder po številu lovorik (17). In kaj lahko medtem pričakuje LeBron James v Los Angelesu? Veliko hollywoodskega blišča in precej manj uspehov, kot jih je vajen. Zagotovo se bo končal njegov niz osmih zaporednih prebojev v veliki finale, saj je za nekdaj slavne LA Lakers, sicer 16-kratne prvake, že vnaprej jasno, da bodo dosegli lep uspeh že, če se bodo po petih sušnih sezonah končno prebili v končnico prvenstva. »Kralju Jamesu« bo preostalo kvečjemu zamišljeno opazovanje, kako globoko bo znova zdrsnil Cleveland brez njega.

Na LeBrona Jamesa (23) v dresu LA Lakers se bomo morali še navaditi. Tudi Kevin Durant (levo). FOTO: Reuters
Na LeBrona Jamesa (23) v dresu LA Lakers se bomo morali še navaditi. Tudi Kevin Durant (levo). FOTO: Reuters

 

Dončić kot Justin Bieber?


Slovenska košarka je v minulih dveh desetletjih dala ligi NBA večino svojih najboljših mož, toda letos prvič pričakuje njen začetek z že kar evforično mero mrzlice. Zanjo je zaslužen Luka Dončić, ki je pri pičlih 19 letih presegel raven evropske košarke, postal prestolonaslednik slovitega Dirka Nowitzkega v Dallasu in bržkone prvi pravi pop zvezdnik našega športa nasploh z razsežnostmi Justina Bieberja pod obročema. Nad njim se navdušujejo stari in mladi obeh spolov, zanima jih sleherna, tudi najbolj banalna podrobnost o njegovih avanturah v dvoranah in zasebnem življenju. Zaradi njega so v Sloveniji postale spektakel in teme poglobljenih analiz že Dallasove pripravljalne tekme, za katere v prejšnjih letih velika večina sploh ni vedela, da obstajajo. Ob silnem navdušenju so tudi prezrli, da so izkušeni zvezdniki vseh moštev igrali z močno zmanjšano minutažo in zavzetostjo. Tudi v ZDA namreč velja, da so pripravljalne tekme v glavnem namenjene trenerjem ter njihovemu preizkušanju taktičnih in kadrovskih manevrov.

V štirih ogrevalnih nastopih je Dončić upravičil pričakovanja in uvrstitev na tretje mesto na letošnjem naboru NBA s povprečjem 15 točk (ob izkoristku 10:23 pri ameriških trojkah), 5 skokov in 3,5 asistence (a tudi 3,3 izgubljene žoge), zato naj bi brez večjih težav preskočil letvico dosedanjih dosežkov slovenskih legionarjev v krstni ameriški sezoni. Nekoliko težje pa bo presegel njihove moštvene uspehe. Rašo Nesterović se je denimo preselil iz Bologne v Minnesoto tik pred koncem sezone 1998/99 in debitiral kar na tekmah končnice proti svojemu poznejšemu moštvu San Antoniu, s katerim je leta 2005 osvojil šampionski prstan. Takrat je k Ostrogam prestopil Beno Udrih in se že v prvem poskusu veselil naslova prvaka, ki ga je nato še enkrat proslavil dve leti pozneje. Dvakrat je z LA Lakers prišel do lovorike tudi Aleksander Vujačič, a »šele« v svoji peti in šesti sezoni pod ameriškimi koši.

V prvi sezoni v ligi NBA je bil doslej najučinkovitejši Beno Udrih (5,9), ki je v dresu San Antonia tudi osvojil naslov prvaka.
V prvi sezoni v ligi NBA je bil doslej najučinkovitejši Beno Udrih (5,9), ki je v dresu San Antonia tudi osvojil naslov prvaka.

 

Miller stavi na Dallas


Dončićevi navijači morajo upoštevati, da se teksaški Telički v minulih dveh sezonah niso uvrstili v končnico prvenstva: predlani so bili 10. v zahodni konferenci NBA z izkupičkom zmag in porazov 33:49, leto dni pozneje 13. s 24:58. Prek uvodnega izločilnega kroga pa so se nazadnje prebili leta 2011, ko so osvojili svoj edini naslov prvaka in je Nowitzki postal MVP finala z Miamijem. Legendarni Reggie Miller jih zdaj vendarle vidi kot kandidate za prijetno presenečenje, saj sta izkušeno zasedbo obogatila Dončić in center DeAndre Jordan, podžgal pa jo bo tudi labodji spev njenega 40-letnega velezvezdnika iz Nemčije.

Mlademu Ljubljančanu bo ponudil ogromen izziv že prvi uradni dvoboj na oni strani Atlantika. Gostoval bo pri Phoenixu pod vodstvom nekdanjega slovenskega selektorja Igorja Kokoškova, ki je imel pravico do prve izbire na letošnjem naboru. Odločil se je za centra Deandreja Aytona, dokaj hitro pa bo jasno, če se ni uštel. Dončić namreč ne bo imel časa za postopno privajanje na nove razmere brez pritiska. V Teksasu so ga prijazno »pozdravili« z zapisom: »Kar počasi, Luka. V naslednjem letu moraš le postati novi 'šerif' Dallasa za Nowitzkim in nemudoma pospešiti prodajo vstopnic, upravičiti sloves čudežnega dečka tudi v ZDA in kupčijo na 'draftu' z Atlanto, mimogrede pa prisiliti javnost, da bo pozabila na škandal zaradi spolnega nadlegovanja uslužbenk kluba. In ko boš vse to opravil, boš lahko praznoval 20. rojstni dan
 

Bo Dragić ostal ali odšel?


Goran Dragić je po reprezentančni upokojitvi popolnoma osredotočen na klubsko kariero. FOTO: Reuters
Goran Dragić je po reprezentančni upokojitvi popolnoma osredotočen na klubsko kariero. FOTO: Reuters


Goran Dragić za zdaj ostaja v Dončićevi senci, a pri 32 letih in z 10 sezonami lige NBA v nogah že sodi v rod pred izbruhom košarkarskih resničnostih šovov. Najraje govori z dejanji, kot je to storil v minulem koledarskem letu z osvojitvijo zlate kolajne in priznanja MVP na eurobasketu, prvim nastopom na tekmi All-Star NBA in z uvrstitvijo v končnico prvenstva, v katerem je bil vnovič prvo ime Miamija. Po sanjskem letu želi obrzdati statistični zdrs z 20,3 točke in 5,8 asistence iz sezone 2016/17 na lanskih 17,3 točke in 4,8 asistence, prav nič pa ne bi imel proti, če bi Vročica letos ugledala drugi krog izločilnih bojev. Reprezentančna upokojitev mu je omogočila prosto poletje, zdaj bi mu nadvse prav prišel še ustvarjalni mir, saj ga v zadnjih mesecih nenehno kalijo napovedi, da ga bodo delodajalci prodali. Toliko bolj, ker Minnesotini šefi še vedno trkajo na klubska vrata in v zameno ponujajo nezadovoljnega Jimmyja Butlerja. Zadnji rok za prestope je 7. februar.
 

Preberite še:

Komentarji: