Tokrat slab začetek Ljubljančanov, srečen konec

V slovenskem derbiju 11. kola lige ABA malo dobre košarke, zmaga za Cedevito Olimpijo.
 
Fotografija: Glenn Cosey Foto Aba
Odpri galerijo
Glenn Cosey Foto Aba

Dosežki Cedevite Olimpije in Krke v zadnjih tednih niso bili ravno privlačno vabilo za ljubitelje košarke, naj pridejo v Stožice. In raven prikazane igre je potrdila, da sta moštvi še vedno v krču, saj so gledalci v minulih desetletjih videli veliko privlačnejših slovenskih derbijev. V sila povprečni predstavi je bila vendarle boljša domača zasedba in zmagala z 72:56 (58:46, 40:31, 13:15).
 
Ljubljančani so se na poti do osme zmage v ligi ABA lotili tekme, kot da so še vedno pod vtisom šokantnega poraza z Nanterrom v evropskem pokalu. Za razliko od dvoboja v Parizu niso začeli silovito, prej bi rekli zelo slabo ter v uvodnih šestih minutah in 40 sekundah dosegli le dve točki. Oslabljena Krka je kajpada izkoristila ponujeno priložnost, pod vodstvom organizatorja Glenna Coseyja prešla v vodstvo z 10:2 in tesno dobila prvo četrtino, v kateri so prav vseh 13 točk Cedevite Olimpije prispevali slovenski košarkarji, kar je ob sedmih tujih legionarjih velika redkost. Najbolj se je gnal nekdanji adut Novomeščanov, a vendarle rojeni Ljubljančan Edo Murić in z osmimi točkami v začetnih desetih minutah pripravil izhodišče za boljše nadaljevanje.
 

Krka obtičala na mestu

 
Druga četrtina, ki jo je domače moštvo dobilo s 27:16, je že prinesla drugačno razmerje sil. Prebudili so se Marko Simonović, Mikael Hopkins in Codi Miller-McIntyre, Olimpijina obramba je postala bolj čvrsta, skok agresiven, zato je Krka vse težje sledila; izjema je bil Cosey, ki je bil ob glavnem premoru najučinkovitejši strelec na igrišču s 13 točkami. Njegovo moštvo pa je v tem času že zaostalo s 30:40, pogrešal pa je lahko večjo pomoč krila Marka Jošila, sicer drugega najučinkovitejšega moža dolenjske zasedbe v ligi ABA.
 
Tudi prekinitev med dvema polčasoma ni prinesla boljše igre. Pod obema obročema je mrgolelo zgrešenih »zicerjev«, lahkomiselni Ljubljančani pa so bili tudi hvaležna tarča za blokade. Že do sredine tretje četrtine so prejeli šest »banan«, od katerih jih je štiri podelil Marvin Jones, lani član Petrola Olimpije. Toda pri rezultatu 50:46 je že prišla odločilna prelomnica, pri kateri so gostitelji našli dodatno prestavo, Novomeščani pa so obtičali na mestu. Po treh četrtinah je Cedevita Olimpija že vodila z 12 točkami razlike, zadnji del tekme pa je dobila z rokometnim izidom 14:10, ki je zaokrožil večer brez presežkov.
 

Rimac: Grda tekma


»Vedeli smo, da nas čaka težka tekma. Poraz z Nanterrom je pustil čustveno sled, toda nekako smo le našli peterko, ki se je znala odzvati. Krka se je borila z neugodno nizko peterko, zato smo se morali prilagoditi. Tekma je bila grda, toda pomembna je zmaga, s katero smo končali prvo polovico lige ABA. Zadovoljen sem z našim iztržkom, če bi zmagali še v Zadru, bi bil zelo zadovoljen,« je ocenil Olimpijin trener Slaven Rimac.
 
Krkin strateg Vladimir Anzulović je dodal: »Imam občutek, da smo v prvem polčasu marsikaj podarili Cedeviti Olimpiji in da bi si lahko tem času priigrali večjo prednost. Poznalo se nam je, da sta Dalibor Đapa in Marko Jošilo poškodovana, slednji je sicer poskusil igrati, a ni šlo. Premalo smo spuščali žogo pod obroč, nasploh pa se nam moteče ponavljajo stare napake, predvsem pri individualni obrambi.«

 

Preberite še:

Komentarji: