Tretjič zapored se niso mogli rešiti skozi šivankino uho

Cedevita Olimpija je doživela prvi poraz v domači dvorani in izgubila stik z vodilnima v ligi ABA, Krka jutri pri Crveni zvezdi.
Fotografija: Sava Lešić (levo) je v Stožicah dosegel 27 točk, Andrija Stipanović (desno) le pet. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Sava Lešić (levo) je v Stožicah dosegel 27 točk, Andrija Stipanović (desno) le pet. FOTO: ABA

Ljubljana – Nesporni zmagovalci minulega konca tedna v ligi ABA so bili košarkarji Budućnosti. Najprej so za zeleno mizo dobili z 20:0 derbi prejšnjega kola, na katerega Crvena zvezda ni pripotovala, v soboto so – resda veliko težje, kot so pričakovali – odnesli obe točki iz Kopra, v nedeljo pa jim je šel na roko še poraz Cedevite Olimpije z oslabljeno Igokeo, prvi v domači dvorani v celi sezoni. Korak s Črnogorci drži zgolj Partizan, ki je nanizal šest zaporednih uspehov.

Cedevita Olimpija je izzivala srečo že v dvobojih z Mego Bemaxom in Cibono, a se je nekako rešila z izdatno mero sreče in odločilnima košema Jake Blažiča. V novem dvoboju s tekmecem z dna lestvice se ni mogla rešiti skozi šivankino uho. Igokea je zaradi zdravstvenih težav odigrala vso tekmo zgolj s sedmimi košarkarji, Michael Green in Rashad Vaughn pa sta na parketu vztrajala vseh 40 minut, toda v seštevku je povsem zasluženo osvojila Stožice. Večji del dvoboja so resda vodili gostitelji, a največ z 32:25, saj je bila njena obramba vse preveč medla, da bi lahko kaznovala kadrovsko podhranjenost tekmecev. Ti so slednjič izgubili le pet žog, domača zasedba 16.

Vrzeli je znal učinkovito kaznovati predvsem krilni center Sava Lešić, ki je v sezoni 2015/16 nosil dres Uniona Olimpije, tokrat pa je igral, kot da je še vedno doma v stožiški dvorani. Poldrugi mesec pred 34. rojstnim dnevom se je izkazal s 27 točkami (met za dve 5:8, za tri 4:6) in 8 skoki, kar je 15 točk več od njegovega prejšnjega rekorda v sezoni, ter povsem zasenčil vse visoke Olimpijine adute. Ob odsotnosti Ryana Boatrighta sta pri Ljubljančanih strelsko izstopala Codi Miller-McIntyre z 22 točkami (za dve 7:13, za tri 2:2), 8 skoki in 5 asistencami, a tudi 5 zapravljenimi žogami, in Blažič (19 točk – za dve 3:6, za tri 2:8), ki je z dvema zaporednima trojkama za 69:67 okrepil upanje gostiteljev. Toda po vodstvu s 76:74 je v zadnjih treh minutah in pol zaostala za Igokeo z 2:11.

Olimpijin trener Slaven Rimac je po nepričakovanem porazu priznal: »Zadnje tri naše tekme v ligi ABA so bile zelo podobne. Dvakrat smo imeli veliko sreče, Igokea pa nas je zasluženo ugnala. Že na začetku tekme nismo bili pravi. Želeli smo igrati agresivno v obrambi, a 46 točk, kolikor smo jih prejeli do glavnega odmora, je preveč. Moti me neodgovornost z žogo, tudi mečemo takrat, ko ne bi smeli.«
 

Bojeviti Koprčani


Toliko več srčnosti so prikazali košarkarji Kopra Primorske. Pred polčasom so zaostajali za Budućnostjo z 28:48 in ostali še brez poškodovanega organizatorja Nejca Bariča, a pod vodstvom kapetana Alena Hodžića zagrizli z izjemno vnemo. Tretjo četrtino so dobili s 30:12, v 32. minuti pa so že vodili s 64:62 in se trdno oklenili gostov. Tragična junaka sta bila Aleksandar Lazić, ki je v zadnji minuti zgrešil tri proste mete, in Hodžić, saj je v zadnji sekundi za las zgrešil poskus za tri točke za podaljšek.

Koprski strateg Andrej Žakelj je poudaril: »Začeli smo premehko, morda smo bili prestrašeni. Ko je bila začetna trema mimo, smo igrali veliko bolje. Žal se je poškodoval Barič, toda fantje so igrali maksimalno in vesel sem za njih. Žal je na koncu zmanjkala pika na i, ki bi jim dala dodaten zagon za naprej. Ko se bomo okrepili, bo prišla še kakšna zmaga.«
 

Preberite še:

Komentarji: