Turki pomagali Američanom do zmage

Pred 3. kolom v drugem krogu SP tudi košarkarji ZDA, Brazilije, Francije, Dominikanske republike, Avstralije in Litve.
 
Fotografija: Odbojka Slovenija - Srbija 03.septembra 2019
[šport,odbojka,Slovenija,Srbija]
Odpri galerijo
Odbojka Slovenija - Srbija 03.septembra 2019 [šport,odbojka,Slovenija,Srbija]

Pred letošnjim svetovnim prvenstvom so bili košarkarski strokovnjaki in laiki dokaj enotni: največ dobre igre in izenačenih predstav so pričakovali v skupini H. Toda Kanadčani so odpotovali na Kitajsko brez svojih največjih zvezdnikov iz lige NBA, Senegalci so se izkazali za precej slabše kot na prejšnjem SP, na katerem so premagali Hrvaško in Portoriko, tako da sta Avstralija in Litva brez večjih težav upravičili vlogo papirnatih favoritov. Medtem je v skupini H že izpadla Nemčija, za »druščino smrti« se je izkazala skupina z Brazilijo, ki je danes ugnala Grčijo, Novo Zelandijo in že izločeno Črno goro, v derbiju skupine E pa so ZDA šele po podaljku ugnali Turke.

Slednjim se je že nasmihala zmaga, a so 0,1 sekunde pred koncem rednega dela tekme storili osebno napako nad Jaysonom Tatumom pri metu za tri točke. Bostonov krilni košarkar je zadel dva od treh prostih metov in izsilil dodatnih pet minut igre. V dodatku so ga Turki še bolj polomili, saj so devet sekund pred iztekom igralnega časa vodili z 92:91 ter imeli na voljo dva prosta meta in žogo iz avta zaradi dosojene nešportne napake. Toda najprej je dva prosta meta zgrešil Dogus Balbay, sekundo pozneje še Cedi Osman in Američani so izkoristili priložnost. Khris Middleton je dve sekundi pred koncem izsilil osebno napako in zadel oba prosta meta, zadnji poskus Ersana Ilyasove za tri točke pa ni zadel cilja. Srečni zmagovalci so si tako že pred 3. kolom zagotovili napredovanje v drugi krog SP, danes pa tudi Brazilija, Francija, Dominikanska republika, Avstralija in Litva.
 

Avstralci se ne želijo osramotiti kot na prejšnjih dveh SP


Avstralci, četrti na zadnjih olimpijskih igrah v Riu, so na Kitajskem v posebni misiji. V 12. nastopu na svetovnih prvenstvih se želijo odkupiti za huda spodrsljaja na prejšnjih dveh mundialih, pri katerih je imela kar nekaj prstov vmes slovenska reprezentanca. V Turčiji 2010 so jih naši košarkarji obsodili na ostre kritike z visoko zmago v osmini finala (87:58), štiri leta pozneje pa so doživeli še hujši udarec. V Španijo so se namreč odpravili s petimi aduti iz lige NBA in vrsto asov z evropskih igrišč, toda Slovenci so bili v skupinskem delu tekmovanja znova boljši z 90:80.

Najbolj pa se je Avstralija osmešila v nadaljevanju. Da bi se ognila prezgodnjemu soočenju z ZDA, je »taktično« izgubila z Angolo in pokvarila izhodišče čete Jureta Zdovca, ki se je morala spopasti z ameriško velezvezdniško zasedbo že v četrtfinalu in doživela polom s 76:119. Goran Dragić in soigralci so takrat zagnali vik in krik v družbenih omrežjih zaradi nešportne drže moštva iz Oceanije, a razsodišče mednarodne zveze FIBA je ocenilo, da ni šlo na prevaro. Kazni so se Avstralci ognili, a ne tudi pravici, saj so klonili že v osmini finala proti Turčiji.

Robustni Aron Baynes je pred sedmimi leti branil Olimpijine barve. FOTO: Reuters
Robustni Aron Baynes je pred sedmimi leti branil Olimpijine barve. FOTO: Reuters


McCarron ostal doma


Na Kitajskem ima avstralsko-latvijski trener Andrej Lemanis na voljo štiri košarkarje iz lige NBA, a med njimi ni glavnega orožja Bena Simmonsa. Toda za razliko od SP 2014 sodijo v ožji krog favoritov. Moštvo je namreč močnejše za učinkovitega branilca Pattyja Millsa, ki od leta 2012 igra za San Antonio, svojo kakovost pa je potrdilo s pripravljalno zmago nad reprezentanco ZDA (98:94), s katero so prekinili njen 13-letni niz neporaženosti. Kar 30 točk ji je natresel Mills, ki je prvi strelec zasedbe tudi na SP pred Joejem Inglesom iz Utaha, ki je ob današnji zmagi nad Senegalom z 81:68 le za eno asistenco zaostal za trojnim dvojčkom.

Brez slovenskega pridiha ne gre niti tokrat. Prvi avstralski center je vnovič Aron Baynes (Phoenix), ki je v sezoni 2012/13 branil barve ljubljanske Olimpije, v kvalifikacijah, v katerih Avstralija ni mogla računati na glavne zvezdnike, pa je bil eno od glavnih orožij dirigent Mitch McCarron, ki je igral v Stožicah lani. Zdaj SP spremlja prek televizijskega zaslona.


Skupina E (Šanghaj)
ZDA : Turčija 93:92 po podaljšku (Middleton 15, Walker 14; Ilysova 23, Mahmutoglu 18)
Češka : Japonska 89:76 (Schilb in Bohačik po 22; Hačimura 21, Vatanabe 15)
Vrstni red: ZDA 2:0, Turčija in Češka po 1:1, Japonska 0:2.
 
Skupina F (Nanjing)
Nova Zelandija : Črna gora 93:83 (C. Webster 25, Fotu 20; Ivanović 18, Vučević 15)
Brazilija : Grčija 79:78 (Varejao 22, Sousa 15; Printezis 20, Calathes 16)
Vrstni red: Brazilija 2:0, Grčija in Nova Zelandija po 1:1, Črna gora 0:2.
 
Skupina G (Shenzhen)
Francija : Jordanija 103:64 (De Colo 19, Gobert 16; Tucker 20, Abbas 12)
Dominikanska republika : Nemčija 70:68 (Liz 17, Vargas 16; Schröder 20, Theis 12)
Vrstni red: Francija in Dominikanska republika po 2:0, Nemčija in Jordanija po 0:2.
 
Skupina H (Dongguan)
Avstralija : Senegal 81:68 (Mills 22, Ingles 17; Dalmeida 14, Ndour in Ndoye po 13)
Litva : Kanada 92:69 (Ulanovas 15, Valančiunas 13; Wiltjer 24, Joseph 15)
Vrstni red: Litva in Avstralija po 2:0, Kanada in Senegal po 0:2.

 

Preberite še:

Komentarji: