V Stožicah bomo videli vsaj pet vrhunskih evropskih tekem

Trener Cedevite Olimpije Slaven Rimac je strnil vtise po vrnitvi iz Las Vegasa.

Objavljeno
13. julij 2019 15.35
Posodobljeno
13. julij 2019 15.58
Slaven Rimac je iskal okrepitve tudi v ZDA. FOTO: ABA
Košarkarje Cedevite Olimpije bo v novi sezoni vodil hrvaški trener Slaven Rimac, ki se je v zadnjih dneh mudil v ZDA v poletni ligi NBA. Po petkovem žrebu skupin evropskega pokala, ki je Ljubljančanom prinesel za tekmece Darušakafo, Unics Kazan, Brescio, Joventut in Nanterre (prvo tekmo bodo odigrali v sredo, 2. oktobra v Stožicah proti Darušafaki), je strnil svoje misli.
 
»V evropskem pokalu ni lahkih skupin. Seznami igralcev posameznih moštev še niso povsem znani, saj se še vedno sestavljajo, zato je težko povedati, ali je za nami žreb, ki nam je prinesel težko ali lažjo skupino. Ne nazadnje še ni končana niti sestava naše zasedbe,« je poudaril Rimac. Njegove misli so že švignile proti tekmecem Cedevite Olimpije v skupini C: »Unics Kazan, s katerim se je Cedevita minulo sezono pomerila v evropskem pokalu, je bil zelo dober že v prejšnji sezoni in ruska ekipa znova sestavlja moštvo s kakovostnimi igralci. Tudi druge ekipe v skupini C bodo zagotovo še dodale nekatere košarkarje in šele, ko bo sestava igralskih kadrov vseh ekip zaključena, bomo videli, kako močne tekmece bomo imeli. Nedvomno bomo v tej sezoni priča vsaj petim vrhunskim tekmam v Stožicah na evropskem prizorišču, naši navijači pa bodo lahko uživali v vrhunski košarki.«
 
Trenutno je na seznamu Cedevite Olimpije osem igralcev, ki so v minuli sezoni nosili dres Petrola Olimpije in imajo še vedno veljavno pogodbo. Iz Cedevite sta prišla Filip Krušlin in Andrija Stipanović. V Zagrebu je minulo sezono igral tudi Edo Murić, ki je pred dnevi podpisal pogodbo s Cedevito Olimpijo, novinec v moštvu pa je Martin Krampelj, ki se je štiri sezone kalil v ameriški študentski ligi NCAA.
 

Jedro slovenski aduti

 
»Moramo razumeti, da se še vedno ukvarjamo s sestavo ekipe , saj smo bili doslej v glavnem osredotočeni na prekinitev pogodb z nekaterimi igralci. Naša želja je mešanica domačih in tujih košarkarjev. Nekateri, ki jih želimo pripeljati v Ljubljano, imajo na mizi več ponudb, zato je razumljivo, da se še niso odločili, kje bodo nadaljevali kariero. Pri nekaterih zadevah malenkost zaostajamo za predvideno časovnico, ampak to je razumljivo, saj ekipo sestavljamo domala na novo,« je trenutno stanje pri sestavljanju moštva opisal Rimac.

»Jedro moštva morajo sestavljati slovenski košarkarji. V zadnjih dneh se pogovori z igralci odvijajo v pravo smer, toda dokler niso dogovori dokončno sklenjeni, ne moremo nič zagotovo trditi. V minuli sezoni sem že sodeloval z Edom, Andrijo in Filipom, iščemo pa igralce, ki se bodo dobro vklopili v moštvo in sprejeli našo košarkarsko filozofijo. Pričakujem, da bomo v naslednjih dneh pripeljali še kakšnega slovenskega košarkarja, prav tako pa opazujemo tudi tuje igralce, s katerimi že potekajo pogovori.«

image
Dres Cedevite Olimpije bo jeseni nosil tudi Filip Krušlin. FOTO: ABA

 
V zadnjih dneh se je Rimac mudil v Las Vegasu. Kaj je hrvaški strokovnjak, ki je minulo sezono osvojil naslov hrvaškega pokalnega prvaka, v sezoni 2013/14 pa z zagrebško Cibono tudi postal prvak lige ABA, spremljal v Nevadi?
 
»Poletna liga NBA je pomembna predvsem zaradi neposrednega stika in možnosti pogovorov z igralci. Tekem je veliko, igralcev pa še več, in težko je najti nekega novega košarkarja, ki ti pade v oči. Povečini spremljam košarkarje, s katerimi smo se že pogovarjali, v Las Vegasu pa sem se lahko z njimi srečal na štiri oči in jih še bolje spoznal. V ZDA se nisem mudil preveč časa, opravili pa smo vse potrebne pogovore, ki smo jih morali. Vsi dogovori se odvijajo v pravo smer, čakamo pa, da lahko navijače razveselimo z imeni novih košarkarjev,« je čas, ki ga je preživel v Las Vegasu, povzel Rimac.
 

Liga ABA še močnejša

 
V ponedeljek bodo košarkarji Cedevite Olimpije izvedeli tudi razpored tekem za novo tekmovalno sezono lige ABA. V zadnjem času so moštva, ki jih bomo v naslednji sezoni lahko spremljali na regionalni sceni, v svoje vrste pripeljala številne okrepitve in s tem pokazala svoje ambicije.
 
»Liga ABA je vsako sezono močnejša. Pogosto se zgodi, da nekatere ekipe začnejo sezono z večjim proračunom, potem pa se to spremeni čez mesec, dva. Ne želim izpostaviti posameznih ekip, lahko pa rečem, da so vsa moštva, ki so se v zadnjem času okrepila, v svoje vrste privabila kakovostne igralce,« razmišlja Rimac o novih okrepitvah tekmecev Cedevite Olimpije v regionalni ligi. »Vsi klubi so zelo motivirani, hkrati pa so pred začetkom sezone zelo ambiciozni. Toda na koncu bo vse odgovore dal parket. Na igrišču se bo odločalo, kdo je najboljši. Imena ne pomenijo nič, pomembna so uigranost, ekipni duh in kemija znotraj ekipe.«