V Stožicah še ena ponovitev z žalostnim koncem

Petrolu Olimpiji niti 16 točk naskoka proti Promitheasu ni zadoščalo za drugo zmago v Fibini ligi prvakov.
Fotografija: Roko Badžžim (z žogo) je bil najučinkovitejši Olimpijin košarkar. FOTO: Roman ŠŠipić
Odpri galerijo
Roko Badžžim (z žogo) je bil najučinkovitejši Olimpijin košarkar. FOTO: Roman ŠŠipić

Ljubljana – Tekme košarkarjev Petrola Olimpije so že zelo predvidljivo podobne božično-novoletnemu sporedu na naših televizijah z neštetokrat prežvečenimi ponovitvami. Le da imajo tekme v Stožicah in na drugih parketih v glavnem žalosten konec. Promitheas je tako kot pred dvema mesecema že kar ponujal zmago Ljubljančanom, a je po vodstvu s 16 točkami prednosti niso znali zagrabiti z obema rokama in doživeli so osmi poraz v devetih kolih Fibine lige prvakov.

Slovenski prvaki so vnovič nastopili brez Mihe Lapornika, ki bo zaradi težav s kolkom predvidoma počival še dva tedna, in tokrat tudi brez Luke Šamanića, ki je so ga ustavile bolečine v hrbtu. Lahko pa so igrali povsem sproščeno, saj že lep čas nimajo možnosti za osvojitev enega od prvih štirih mest v skupini D in napredovanje v osmino finala LP. Toda v odločilnih trenutkih sinočnjega dvoboja so potrdili, da je lahko zanje usodno že najmanjše tekmovalno breme. V prvem polčasu so igrali navdihnjeno in energično, kot da ne bi minilo pičlih 48 ur od nedeljskega derbija s Krko, ter vzeli Grkom dobršen del volje do igre z izjemno agresivno obrambo. Toda kar so začeli graditi na čvrstih temeljih, se jim je v nadaljevanju porušilo v klavrnem slogu.

Olimpijino moštvo sta v uvodnih minutah povlekla organizator igre Jan Špan in center Mirza Begić. Prvi je z dvema takojšnjima trojkama raztegnil obrambo Promitheasa, drugi je pripravil krajši tečaj centrske napadalne tehnike, v obrambi pa s svojima dolgima rokama odganjal tekmece daleč od obroča. Po njuni zaslugi so gostitelji pobegnili na 15:5, po dobrem začetku pa je bilo precej lažje vsem. Predvsem je bilo pomembno, da zgrešeni meti še niso pomenili izgubljene žoge, saj so Ljubljančani v prvem polčasu prevladovali pri skokih na obeh straneh igrišča. Gostje očitno niso pričakovali takšnega začetka, lotila se jih živčnost in zgrešili so tudi mete, ki jih običajno zadenejo z zaprtimi očmi. Razlika se je z Olimpijinimi koši iz nasprotnih napadov in postavljenih akcij naglo večala in v 17. minuti znašala že 36:20.
 

V petih minutah zapravili vse


Mirza Begić je zbral 12 točk in 13 skokov. FOTO: Roman ŠŠipić
Mirza Begić je zbral 12 točk in 13 skokov. FOTO: Roman ŠŠipić


Toda po glavnem premoru sta iz slačilnic prišli povsem drugi moštvi. Kdo ve, s čim so se Grki okrepčali, nenadoma so se začeli boriti kot levi. S presingom so povsem obglavili Olimpijine košarkarje in začeli zadevati kot za stavo. V tretji četrtini so metali za tri točke 6:8 in že po petih minutah nadaljevanja prevzeli vodstvo z 48:47, ta del igre pa dobili kar s 34:20, kar veliko pove o dogajanju na igrišču. Ko sta se pri Olimpiji dejavno vključila v igro tudi Roko Badžim in Jusuf Sanon, se je upanje znova okrepilo in štiri minute pred koncem je domače moštvo prevzelo vodstvo s 70:69. Priložnosti s tem še ni bilo konec, toda v zelo čvrsti košarki, ki je na trenutke mejila na grško-rimsko rokoborbo, so je gostje iz Patrasa bolje znašli. Ko so si priigrali prednost 76:72, Ljubljančanom niso več dovolili meta za tri točke, prosti meti pa so bili premalo za zasuk.

»Gostje so se borili vse do konca. Mi smo v prvem polčasu storili vse, kar smo se dogovorili pred tekmo, v drugem pa se nismo mogli prilagoditi na agresivni presing tekmecev,« je priznal Olimpijin kapetan Mirza Begić, trener Saša Nikitović pa je lahko le prikimal. Zbranim novinarjem je pritrdil tudi ob vprašanju, ali bi njegovo moštvo potrebovalo kakšno okrepitev, a v poštev bi prišli le slovenski košarkarji.

»Za nami je zelo zahtevna tekma. V prvem polčasu smo bili osredotočeni na našo igro, po glavnem odmoru pa je sledila agresivna igra grških košarkarjev. Nismo se vdali, a hkrati nismo našli odgovora na takšno igro. Gostje so zadeli veliko metov za tri točke, tudi ob naši zelo dobri obrambi, to pa jim je dalo dodatno samozavest. Poskusili smo vse različice obrambe, toda košarkarji Promitheasa so se morda za malenkost bolj posvečali malenkostim v igri v napadu in na vsak naš poskus zasuka odgovorili s trojko,« je poudaril Nikitović.

Drugi pari v skupini D – Bešiktaš : Neptunas 77:70; danes: Bayreuth – Strasbourg (20), Ostende – Virtus Bologna (20.30); vrstni red: Virtus 7:1, Promitheas 6:3, Strasbourg 5:3, Bayreuth 4:4, Neptunas in Bešiktaš po 4:5, Ostende 3:5.
 

Preberite še:

Komentarji: