Veseli ekipne tekme, za katero so se dolgo borili

Hinterzarten bo konec tedna gostil žensko karavano smučarskih skakalk in ponudil lepo priložnost tudi Slovenkam.

Objavljeno
14. december 2017 10.00
Posodobljeno
14. december 2017 10.00

Ljubljana – Potem ko so smučarske skakalke pred dobrima dvema tednoma že na uvodnem prizorišču sezone v Lillehammerju opravile z eno od novosti zime, tremi tekmami v prav toliko dneh, jih konec tedna na drugem prizorišču, v Hinterzartnu, čaka še ena: ekipna tekma. To bo gotovo lepa priložnost tudi za Slovenke.

Prvo prizorišče sezone ni bilo najbolj uspešno za izbranke glavnega trenerja Staneta Baloha oziroma je bilo najmanj uspešno za skakalki, ki sta v zadnjih dveh zimah pokazali največ, Majo Vtič in Emo Klinec. Vtičeva, pred dvema sezona skupno tretja, je na uvodni tekmi ostala celo brez točk, nato je bila 28. in 22. »Nazadnje točk pred Lillehammerjem nisem osvojila v prvi sezoni svetovnega pokala. Spodrsljaj sem pozabila že takoj po prvi tekmi, grem naprej, treba bo še malo trenirati oziroma skoke s treninga prenesti na tekmo in odpraviti rezerve v opremi,« ocenjuje Vtičeva, pri kateri Baloh še ni videl skoka, s katerim bi bil super zadovoljen. »Maja je precej nihala, pričakoval sem, da bo na tekmi prišlo do preskoka, ker ona to zmore, a v Lillehammerju ji ni uspelo,« pravi Baloh.

Klinčeva je največ pokazala na zadnji norveški tekmi, ko so se dekleta preselila na večjo skakalnico (HS-140) in je bila enajsta, pred tem pa še 26 in 20. Vzrok za slabši začetek gre iskati v težavi z opremo oziroma prepoznem testiranju dresov. »S prvimi tekmami smo nekoliko zašli glede opreme. Poleti sem spreminjala počep, a smo ugotovili, da sem imela prekratek dres, zaradi katerega nisem mogla normalno odskočiti. Skoki so bili sicer lepi, a metrov ni bilo in zaradi tega sem bila živčna. To se je poznalo tudi na tekmi. Zdaj smo to uredili, oprema je kot mora biti in gremo naprej,« je pojasnila Klinčeva zaplet, ki seveda tekmovalca zmede, izgubi samozavest, ni več stoodstoten. Največ sta tako za začetek pokazali Urša Bogataj, z 8. mestom na zadnji tekmi najvišje uvrščena Slovenka lillehammerskega trojčka, in Špela Rogelj z dvema uvrstitvama med deseterico (dvakrat deveta), dobro se je znašla tudi komaj 17-letna Nika Križnar.

Omenjena peterica bo nastopila tudi v Hinterzartnu, doma pa tokrat ostaja Katja Požun, ki ta čas ni na želeni ravni. Tako kot kolegom je tudi skakalkam zadnje dni ponagajalo vreme in niso mogle opraviti predvidenih treningov v Planici. Danes potujejo v Hinterzarten, kjer jih jutri čakajo kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo, v soboto pa se bodo prvič v zgodovini merile na ekipni preizkušnji. »Veselim se te prve tekme. Dolgo smo se borili, dolgo je trajalo in mislim, da je to spet nov kamenček v mozaik ženskih skokov, da se vse premakne še bolj naprej,« pravi Baloh, dobro zavedajoč se, da ima eno boljših ekip. Na papirju se zdita boljši od slovenske zgolj nemška in japonska, v pokalu narodov je sicer pred njo še norveška, a v veliki meri le zahvaljujoč Maren Lundby. Ta je na uvodnih treh tekmah zbrala 260 točk, Norveška skupno pa 308 (Slovenija 261). »Normalno, da je cilj uvrstitev med najboljšo trojico. Najslabše pa bi bilo gledati posamične tekme in potem preračunavati, kam bi lahko segli ekipno. To je vendarle povsem druga tekma, se pa strinjam in sem to tudi že večkrat poudaril, da imamo močno ekipo in cilji morajo biti temu primerno visoki,« še pravi Baloh, ki bo četverico za ekipno preizkušnjo določil glede na prejšnje tekme, uradni trening in kvalifikacije.