Vlatko Čančar potrpežljivo čaka, Goran Dragić bo lahko izbiral

Po nadaljevanju lige NBA že prvi dvoboj »slovenskih« moštev, Miami in Denver sta visoko na lestvicah, vendar ne brez skrbi.
Fotografija: Goranu Dragiću bi po svoje ustrezal dvoboj z Indiano v uvodnem krogu končnice. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Goranu Dragiću bi po svoje ustrezal dvoboj z Indiano v uvodnem krogu končnice. FOTO: AFP

Za ljubitelje košarke pri nas ni dvoma: edini pravi »slovenski derbiji« v ligi NBA so dvoboji med košarkarji Miamija in Dallasa. V tej sezoni se lahko zasedbi Gorana Dragića in Luke Dončića srečata le še v finalu, saj sta že odigrali obe medsebojni tekmi v rednem delu prvenstva. Tako kot lani je bila obakrat uspešnejša floridska Vročica, ki jo v prvem uradnem nastopu po vrnitvi na igrišča čaka drugi tekmec s slovenskim pridihom – Denver.

Vlatko Čančar se kot drugi slovenski reprezentant v zgodovini moštva iz Kolorada (Anthony Randolph je nosil njegov dres v letih 2012-14) še ni naigral v elitni ameriški ligi. V svoji krstni sezoni je dobil priložnost na 14 tekmah od skupno 65, kolikor jih je odigral Denver, le trikrat pa je prebil na parketu več kot dve minuti; dvakrat po pet minut in enkrat 17. Njegovo povprečje je 1,2 točke s 40-odstotnim metom iz igre, 0,7 skoka in 0,2 asistence in malo verjetno je, da ga bo lahko popravil.


Zanimiva skušnjava


V treh pripravljalnih nastopih, v katerih je njegova zasedba ugnala Washington ter izgubila z New Orleansom in Orlandom, 23-letni Koprčan ni dobil priložnosti za dokazovanje, pri Denverju pa imajo resne načrte tudi za preostalih osem ligaških tekem. V njih želijo vsaj ubraniti trenutno tretje mesto v zahodni konferenci, po možnosti pa prehiteti drugouvrščene LA Clippers, ki so doslej zbrali le eno zmago več. S tem bi si priigrali lepo izhodišče pred končnico, ki jim doslej ni prinašala pretiranega veselja. Lani so kot drugi nosilci zahoda izpadli v drugem krogu proti Portlandu, največji uspeh kluba pa je preboj v zahodni finale 2008/09.



Košarkarji Miamija imajo bogatejšo zgodovino, saj so trikrat (v letih 2006, 2012 in 2013) osvojili naslov prvaka ter še dvakrat igrali v velikem finalu. Zadnja leta pa jim niso bila ravno naklonjena, zato se po lanskem gladkem izpadu s Philadelphio v prvem krogu ne morejo sproščeno prepustiti zadovoljstvu ob trenutnem četrtem mestu v vzhodni konferenci s 63,1-odstotnim razmerjem zmag in porazov, najboljšim v zadnjih šestih letih. Znašli so se celo v zanimivi skušnjavi, da bi lahko izbirali tekmeca za uvodni izločilni dvoboj.


Mikrovalovna pečica Vročice


V zadnjih osmih nastopih pred končnico se bodo kar dvakrat pomerili z Indiano, ki je tik za njimi. In če bi obakrat izgubili, bi bistveno povečali možnosti, da bi se z njo udarili v prvem krogu, in ne s trenutno šesto Philadelphio, s katero imajo slabe izkušnje. Indiana za nameček verjetno ne bo mogla računati na udeleženca letošnje tekme All-Star NBA Domantasa Sabonisa, najmlajšega od treh sinov litovske legende Arvydasa Sabonisa, ki je zaradi načetega stopala že zapustil »mehurček« v Orlandu. Branilec Victor Oladipo pa je po operaciji strgane kite v stegenski mišici daleč od forme iz prejšnjih let, ko je bil prvi strelec Indiane ter udeleženec spektakla vseh zvezd 2018 in 2019.



Med »izbiranjem« ugodnejše ovire pri Miamiju proučujejo vtise z ogrevalnih tekem. Eno od najzanimivejših vprašanj je nadaljnja vloga Gorana Dragića, ki je ob zmagi nad Sacramentom šele drugič v sezoni zaigral v začetni peterki, ob porazih proti Utahu in Memphisu pa znova prepustil mesto Kendricku Nunnu. Na Floridi priznavajo, da je slovenski as boljši branilec, a da se jim pri seštevanju koristi za moštvo vendarle bolj splača, če v igro vstopa s klopi za rezervne košarkarje. S svojimi bogatimi izkušnjami in veščinami, ki presegajo vlogo klasičnega organizatorja, zna pač mojstrsko usmerjati drugo peterko Vročice in po potrebi učinkovito polniti tekmečev koš.

Ne nazadnje je s povprečjem 16,1 točke tretji najboljši strelec moštva za Jimmyjem Butlerjem (20,2) in Bamom Adebayom (16,2), s 5,1 asistence pa drugi podajalec za Butlerjem. In ker ob vstopu v igro nemudoma »ogrevalno« deluje na soigralce, velja za nekakšno mikrovalovno pečico Miamija.

Preberite še:

Komentarji: