Za začetek na pragu senzacije

Obetaven ognjeni krst slovenskih košarkaric na evropskem prvenstvu.

Objavljeno
17. junij 2017 02.33
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Praga – Pred krstnim nastopom na evropskih prvenstvih so slovenske košarkarice prostodušno priznale, da ne vedo, kaj si lahko obetajo od poti na Češko, saj še nikoli niso igrale v tako močni konkurenci. Od sinoči vedo veliko več. Po imenitni predstavi jim je le malo manjkalo, da bi položile na pleča Francijo, srebrno z zadnjega EP in četrto z lanskih OI.

»Čeprav so Francozinje resne kandidatke za kolajno, se ne mislimo vdati. Od prve sekunde se bomo borile in dale vse od sebe,« je zagotovila organizatorka igre Nika Barič v imenu ekipe in s soigralkami ostala zvesta obljubi. Le v uvodnih minutah niso bile na ravni igre, ki jih je pripeljala do senzacije, ko so se otresle začetne živčnosti, pa so hitele dokazovati, da v Prago niso odpotovale zgolj na nagradni izlet po dobro opravljenem delu v kvalifikacijah. Zanje se je tekma začela pri zaostanku 2:13, ob katerem so še delovale kot začetnice, in se hitro prelevile v velemojstrice. Predramila jih je trojka kapetanke Maje Erkić, edina v celotnem prvem polčasu, s katero so se tekmicam približale na 7:15. V drugi četrtini, ki so jo dobile s 24:16, pa so ujele ritem in s hladnokrvnostjo prenesle nemir v francoske vrste.

Ob vodstvu Slovenije z 31:29 so bile najučinkovitejše visoke košarkarice Sandra Piršič (10 točk), Eva Lisec (6) in naturalizirana Shante Evans (6), v »rezervi« pa so bile zunanje strelke. V drugem polčasu je Baričeva vendarle začela igrati na svoji običajni ravni in bila najzaslužnejša, da je zvodenel juriš Francozinj po glavnem premoru in zasuku za 33:40. V 26. minuti so Slovenke vodile s 45:40, dve minuti pred koncem s 66:61, v finišu pa plačale davek na neizkušenost. Zmogle so le še dve točki, jih prejele devet, zmanjkal pa jim je tudi kanček sreče pri odločilnih poskusih Teje Oblak v zadnji minuti.

»Težko je, ko izgubiš šele v finišu, a sem po drugi stran vesela, da smo se po prestrašenem začetku vrnile v igro. Privoščile smo si veliko napak, izgubljenih žog, nismo se vračale v obrambo, kot bi se morale, a po drugi strani moram čestitati ekipi za bojevitost. Upam, da se bomo regenerirale in jutri spet šle 'na glavo',« je soigralke pohvalila Nika Barič.

V prvi tekmi v skupini C je Grčija presenetila branilke naslova iz Srbije. Zmagala je z 69:60 (53:51, 35:30, 19:11 – Spanou 18, Maltsi 16, Kaltsidou 15, Sotiriou 12; Milovanović 17, Dabović 14, Jovanović 12) in potrdila, da bo danes ob 18. uri zelo neugodna tekmica za slovensko reprezentanco. Prav tako pa si lahko obetamo, da bodo srbske košarkarice v ponedeljkovem regionalnem derbiju dodatno nabrušene, ker jim bo gorelo pod petami. Toda prvi dan EP je nakazal, da je v sodobni ženski košarki možno marsikaj. Domala vse.