Luko Dončića kot tretjega izbrala Atlanta, a kariero bo nadaljeval v Dallasu (FOTO, VIDEO)

Nabor lige NBA: številka ena je pričakovano pripadla Deandreju Aytonu, slovenski as je bil eden osrednjih zvezdnikov na prireditvi v Brooklynu.

Objavljeno
21. junij 2018 23.55
Posodobljeno
22. junij 2018 11.08
Luki Dončiću so se uresničile sanje.
New York - Velikega čakanja na to, za koga bo kot novinec v ligi NBA igral Luka Dončić, je bilo konec ob drugi uri ponoči po slovenskem času. Njegova zgodba je povezana z Dallas Mavericks. Takšnega razpleta si je dragulj slovenske košarke želel.

Pred vrhuncem večera je v predstavitvi igralcev Dončić, ki je na prireditev prišel z babico in materjo, nekdanjo manekenko Mirjam Poterbin, razblinil vse dvome o svoji prihodnosti. »To so moje sanje. Ne glede na razplet nabora bom v prihodnji sezoni igral v NBA. Samo to me zanima,« je Dončič jasno povedal, da je njegova evropska zgodba končana.

image
AFP Komisionar lige NBA Adam Silver je takole na odru pozdravil Luko Dončića.


Luka Dončić, čudežni deček slovenske košarke, se je pri 19 letih čez Atlantik podal, potem ko je v letu dni osvojil skoraj vse lovorike in individualna priznanja, ki jih je lahko v Evropi – od naziva evropskega prvaka s Slovenijo do naziva evropskega klubskega in španskega prvaka z madridskim Realom.

Komisar lige NBA Adam Silver je najprej nagovoril občinstvo, potem pa po petminutnem oglasnem premoru sporočil, da je Deandre Ayton prvi izbor Phoenix Suns nekdanjega slovenskega selektorja Igorja Kokoškova. Gre za centra z Bahamov (19 let, 216 centimetrov), ki je bil prvi favorit.

image
AFP Luka Dončić spada med najbolj obetavne košarkarje na svetu.


Drugi je izbiral Sacramento, kjer je športni direktor Vlade Divac, in odločil se je za krilnega centra Marvina Bagleyja (19 let, 211 centimetrov), kar je bilo tudi pričakovano.
 

Učenec k učitelju


Dončić je bil tretji izbor Atlante, ki pa je pred tem predlagala zamenjavo z Dallasom, zato bo Slovenec kariero nadaljeval v Teksasu, kjer naj bi najprej sodeloval z velikim Dirkom Nowitzkim, potem pa prevzel njegovo vlogo, saj ima Nemec že 40 let. Za Dončića je to skoraj najboljši razplet, morda bi bil še boljši v New Yorku s Kristapsom Porzingisom.

»Zelo sem vesel. V Real Madridu sem imel veliko nekdanjih igralcev iz lige NBA, samih vrhunskih košarkarjev, in naučili so me veliko, zato mislim, da sem pripravljen na novo obdobje,« je po razpletu v soju žarometov povedal Dončić: »Tudi ameriški tekmeci, ki so vedeli, da grem v NBA, so mi dali veliko dobrih nasvetov. Ponosen sem, da bom postal del te zgodbe.«

Lastnik Dallasa je Mark Cuban, razvpiti in karizmatični milijonar, ki za plačilo vstopnic za tekme sprejema kriptovalute. V ekipi igro organizira 20-letni Dennis Smith, ki se je izkazal kot novinec in bi lahko odlično sodeloval z vrstnikom Dončićem. Ta bo podpisal triletno pogodbo, ki naj bi mu skupaj navrgla 15,7 milijona evrov.


 


Dončić je postal najvišje rangirani Slovenec na naboru, pred njim je bil Boštjan Nachbar 15. (2002, Houston). Prvi je v ligi NBA zaigral Marko Milić (1997). Kot zanimivost: slovenski hokejski as Anže Kopitar, ki je dvakrat osvojil Stanleyjev pokal v NHL, je bil leta 2005 izbran enajsti.

image
AP Luka Dončić je v Evropi osvojil vse, kar je lahko.
Nabor lige NBA 2018


1. Deandre Ayton, Bahami, Phoenix Suns
2. Marvin Bagley III., ZDA, Sacramento Kings
3. Luka Dončić, Slovenija, Atlanta Hawks*
4. Jaren Jackson jr., ZDA, Memphis Grizzlies
5. Trae Young, ZDA, Dallas Mavericks*
6. Mohamed Bamba, ZDA, Orlando Magic
7. Wendell Carter, ZDA, Chicago Bulls
8. Collin Sexton, ZDA, Cleveland Cavaliers
9. Kevin Knox, ZDA, New York Knicks
10. Mikal Bridges, ZDA, Philadelphia 76ers