Zelena barka je preluknjana, a plove vse bolje

Cedevita Olimpija je spravila na kolena še Unics in ostaja v igri za top 16 evropskega pokala.
Fotografija: Mikael Hopkins je bit učinkovit izpod koša in tudi pri metih za tri točke. FOTO: EuroCup
Odpri galerijo
Mikael Hopkins je bit učinkovit izpod koša in tudi pri metih za tri točke. FOTO: EuroCup

Druga v nizu petih usodnih tekem v evropskem pokalu za košarkarje Cedevite Olimpije je minila v znamenju zelene. Ta barva je zaščitni znak tudi Unicsa Kazana, zeleni so sedeži v stožiški dvorani in takšne ostajajo tudi možnosti ljubljanskega moštva. Z novo dobro predstavo in drugo zaporedno zmago je že dohitelo predzadnjo zasedbo v skupini C Nanterre, v preostalih treh kolih pa se bo podalo še v lov za Brescio, ki bo prihodnji teden obiskala slovensko metropolo.

Forma Cedevite Olimpija se šele približuje optimalni, toda izboljšave v igri so vse bolj očitne. To sta v minulem tednu občutila na svoji koži Darušafaka in Koper Primorska, tokrat pa še elitna ruska ekipa, ki je do prihoda v Ljubljano nanizala pet zaporednih zmag v evropskem pokalu.



Košarkarji trenerja Slavena Rimca so se pomembne tekme lotili z ustrezno mero motivacije, a tudi zbrano in prizadevno v obrambi ter natančno v napadu. Po zaostanku s 7:10 je potegnil Codi Miller-McIntyre in s prodori vnašal nemir v vrste gostov, kmalu so sledili še prvi uspešni meti za tri točke, pri katerih je vnovič izstopal krilni center Mikael Hopkins, ki igra vse bolje, v revanši z Unicsom pa se je izkazal z metom za dve točki 4:5 in 3:5 za tri.

Svoje je opravila tudi obramba, saj je ustavila drugega najboljšega strelca evropskega pokala Erricka McColluma in ga obsodila na pičel met 2:11, in v 17. minuti bi se na »normalni« tekmi zmaga že na široko nasmihala Ljubljančanom. Vodili so namreč že s 17 točkami naskoka, toda njihovi privrženci so se že navadili na nenormalnosti, zato so z negotovostjo pričakovali nadaljevanje, še posebej, ker se je prednost do glavnega premora že stopila na +10. Za nameček je bilo pričakovati, da bo v ospredje stopil kakšen od odlično plačanih Američanov v vrstah Unicsa Kazana. In to se je tudi zgodilo.
 

Blažič zadel pravi čas


Branilec Jamar Smith je bil z 21 točkami prvi strelec prve tekme s Cedevito Olimpijo (80:67), v Stožicah pa je v prvem polčasu deloval zadržano. Zato pa je marsikaj nadomestil, ko se je dvoboj začel približevati vrhuncu. Zadevati je začel izjemno težke in celo nemogoče mete za tri točke (na koncu 6:10) ter se s pomočjo centra Raymarja Morgana podal v lov za domačim moštvom in v 23. minuti se je semaforju izpisal rezultat 44:38. Toda na olajšanje občinstva je Hopkins nadaljeval v velikem slogu in z 11 točkami v tretji četrtini odbil rusko ofenzivo, Ryan Boatright pa je po izključitvi Unicsovega trenerja Dimitrisa Priftisa vrnil stvari na varno razdaljo (62:48). Toda še vedno je bilo prezgodaj za veselje.



Zadnja četrtina je bila pravi zrelostni izpit za stožiško moštvo. Smith je svojimi projektili močno obudil upanje gostov, ki pa po znižanju rezultata na 67:64 niso zmogli prelomnega zasuka. Boatright je pravočasno zadel tri proste mete, Jaka Blažič pa je s svojo edino trojko (za tri 1:6) prihranil za najpomembnejši trenutek in povišanje prednosti na 78:66. Veliki Unics se ni mogel vrniti iz tako globokega brezna.

»Dosegli smo pomembno zmago v boju za uvrstitev med prvo četverico v naši skupini. Poraz v Kazanu nas je izučil, a hkrati prepričal, da se lahko uspešno kosamo z Unicsom. Svoje je opravil tudi naš trener, ki nas je odlično pripravil, zato smo igrali, kot je bilo potrebno. Čakajo nas še tri tekme odločitve, a nimamo izbire, še naprej moramo zmagovati,« je ocenil prvi strelec Cedevite Olimpije Mikael Hopkins.
 

Preberite še:

Komentarji: