Življenjepis Luke Dončića je že zajetna pravljica

Slovenski čudodelec je bil junak Dallasove zmage, ob kateri je na družbenih omrežjih završalo med slovitimi košarkarji in trenerji.
Fotografija: Zmagovita trojka, s katero je Luka Dončić pripeljal Dallas do druge zmage nad LA Clippers. FOTO: Kevin C. Cox/AFP
Odpri galerijo
Zmagovita trojka, s katero je Luka Dončić pripeljal Dallas do druge zmage nad LA Clippers. FOTO: Kevin C. Cox/AFP

Orlando – Le 40 ur po zvinu gležnja, zaradi katerega je predčasno končal tretjo tekmo uvodnega kroga končnice lige NBA z LA Clippers, se je Luka Dončić vrnil na igrišče in se pridušal, da bržkone ne bo mogel igrati na vso moč. Toda izkazal se je s 43 točkami, 17 skoki in 13 asistencami ter prinesel Dallasu zmago s 135:133 z izjemno trojko tik pred iztekom podaljška. Zato se lahko vprašamo, kako bi šele blestel, če bi bil povsem pripravljen.

Pred izenačenjem na 2:2 v zmagah se je Dončićeva četa že opotekala na robu prepada. Nastopiti je morala brez centra Kristapsa Porzingisa, ki se je v prvih treh soočenjih z LA Clippers izkazal s povprečjem 23,7 točke in 8,7 skoka, a tokrat obsedel na klopi z vnetim kolenom. Njegovi soigralci pa so se tekme lotili preplašeno in sredi druge četrtine zaostali že z 21 točkami razlike (33:54). Takrat se je začelo Dallasovo vstajenje, ki ni bilo le plod novega samospeva slovenskega čudodelca. Izkazali so se tudi branilci Trey Burke (25 točk), Tim Hardaway (21) in Seth Curry (15), center Boban Marjanović pa je primaknil 10 točk in 7 skokov.

 

Od -21 do +12


Teksaško moštvo se je do polčasa približalo na osem točk razlike, dobilo tretjo četrtino s 35:19 in v zadnjem delu vodilo s 106:94, slednjič pa prebrodilo krizne trenutke, odlično predstavo branilca Louja Williamsa (36 točk z metom iz igre 13:20) in zgrešen poskus Kawhija Leonarda (32) v zadnji sekundi rednega dela tekme.

Dončić je stopnjeval svoj šov v vrtoglavem ritmu. V prvi četrtini je dosegel 5 točk, v drugi 10, v tretji 13 (z metom 6:7), v četrti 8 in v dodatnih petih minutah 7, konec tekme pa pričakal z izkoristkom 14:21 pri metih za dve točki, 4:10 pri trojkah in 3:5 pri prostih metih v 46 minutah igre, čeprav se je ob njem izmenjalo šest obrambnih mož.

Navdušeni soigralci so planili v objem 21-letnemu slovenskemu asu. FOTO: Kevin C. Cox/AFP
Navdušeni soigralci so planili v objem 21-letnemu slovenskemu asu. FOTO: Kevin C. Cox/AFP


In če ga je v tej sezoni spremljal glas, da rad odpove v prelomnih trenutkih, saj so mu našteli, da je bila njegova bera pri odločilnih metih v zadnji minuti tekem kar 0:10, je tokrat izkoristil kar tri poskuse v podaljšku. Najpomembnejšega po trojki Marcusa Morrisa za vodstvo LA Clippers s 133:132 le 3,7 sekunde pred koncem. Po moštvenem posvetu je dobil žogo iz avta, z vodenjem vrgel iz ravnotežja branilca Reggieja Jacksona in v fantastičnem slogu zadel za tri točke. Soigralci so mu v hipu planili v objem, saj tudi oni niso mogli verjeti svojim očem.

 

Laso se je spomnil zgrešenih napovedi


»Ko sem zadel za zmago in so vsi fantje poleteli proti meni, sem se počutil kot v nebesih. A zdaj moram poudariti, kako odlično so me usposobili ljudje iz našega medicinskega štaba. Z menoj so se trudili ves dan. Nisem bil stoodstoten, vendar nisem igral slabo,« se je s širokim nasmeškom ocenil Dončić, ki je za eno točko izboljšal svoj strelski rekord pod ameriškimi obroči in dosegel še nekaj mejnikov. Ob svojem drugem zaporednem trojnem dvojčku je med drugim postal šele tretji košarkar v zgodovini lige NBA z več kot 40 točkami, 15 skoki in 10 asistencami v tekmi končnice; pred njim je to uspelo le Oscarju Robertsonu leta 1963 in Charlesu Barkleyju (1993).

Dončićeva mojstrovina je sprožila plaz občudovanja na družbenih omrežjih, v katerega so se vključili številni sloviti košarkarji in trenerji, med njimi Pablo Laso. Realov strateg, ki je v letih 2015-18 skrbel za Ljubljančanov razvoj v Madridu, je čivknil niz zgrešenih zgodovinskih napovedi:

Leto 2015: Luko bi morali posoditi Murcii.
2016: Zanj se bo našlo mesto pri Realu, vendar ne bo dosegel ničesar.
2017: Za špansko ligo bo dovolj dober, videli bomo, kako bo v evroligi.
2018: V Evropi se je izkazal, toda v ZDA ga bodo pojedli.
2019: Novinec leta, njegovo moštvo brez končnice.
2020: Tokrat mu je uspelo, a ne bo mogel ujeti dinozavra lige NBA...

Preberite še:

Komentarji: