Danes na dirki, jutri v banki

Kronometer: Zmagovalka prve ženske dirke UCI pri nas je Martina Ritter.

Objavljeno
09. junij 2014 23.08
Vožnja na čas. Na sliki zmagovalka Martina Ritter . Ljubljana, 06.06.2014
Mojca Finc, Šport
Mojca Finc, Šport

Zelo dobro kronometer, uvod v tridnevni maraton Franja, pomnijo lanskoletni udeleženci. Pol ure pred štartom prvega tekmovalca se je nad BTC City raztegnil siv oblak, iz katerega se je ulilo kot iz škafa. Letos je narava popravila vtis, udeležence je pozdravilo toplo sonce. Številka se je na seznamu prijavljenih ustavila pri 420. Za primerjavo: leto prej jih je bilo 300.

Kolesarke so pisale zgodovino s premierno dirko UCI v Sloveniji. Zmage (svoje prve na tej ravni tekmovanja) se je veselila Avstrijka Martina Ritter, članica prve slovenske ženske profesionalne ekipe BTC City Ljubljana. Pridružila se ji je, ker v Avstriji nimajo ženske ekipe UCI. »Doma nimamo močne konkurence. Kot reprezentantka sem imela na leto dve tekmi in svetovno prvenstvo. Vedela sem, da za napredek potrebujem mednarodne preizkušnje. V povabilu Gorazda Penka v slovensko ekipo sem videla svojo priložnost. Delamo dobro, program je kakovosten, za nas lepo skrbijo, dekleta so prijetna,« je hvaležna za izziv zmagovalka vožnje na čas na MF.

Razdaljo 18,6 kilometra je premagala v 24 minutah in 40 sekundah. »Bilo je težko, vroče, oviral nas je tudi veter. Kronometer je posebna preizkušnja – če imaš slab dan, ti bo težko uspelo. Pred dirko sem bila zelo motivirana, a sem potrebovala 6 km, da sem ujela francosko tekmico Edwige Pitel, ki je štartala tik pred mano. Vso tekmo sem se dobro počutila, nisem pa si predstavljala, da bom zmagala, predvsem zaradi močne konkurence. Že zjutraj mi je, denimo, Vera Koedooder iz Nizozemske razkrila, da bo razvijala povprečno hitrost 46 km/h. Vesela sem za ta lep dan,« je povedala 31-letnica iz Linza, ki je po nastopu – na štartno-ciljnem prostoru so jo spodbujali tudi starši – odpotovala domov. »Na maratonu ne bom tekmovala zaradi službenih obveznosti,« je dejala ekonomistka, zaposlena v banki. Delodajalec podpira njeno kolesarsko kariero, pravi. »A ko pride do pomembnih zadev, se ve, da ima služba prednost pred športom,« je dejala Ritterjeva, ki pozimi trenira 20 ur na teden, poleti 10 do 15.

V zadnjem letu je opazno napredovala, kakšni pa so njeni cilji za prihodnost? »Nastop na olimpijskih igrah 2016. Stara sem 31 let, s kolesarstvom sem se začela ukvarjati zelo pozno, zato se bom po Riu gotovo vrnila v tisto 'normalno življenje'. Zdaj se mi namreč zdi, da le delam, treniram, tekmujem, spim in jem,« je razmišljala Avstrijka, za katero sta se uvrstili Koedooderjeva (24:53) in Avstralka Heather Taryn (25:14). Najboljša slovenska predstavnica je bila Polona Batagelj na 14. mestu (26:11) – z naslovom državne prvakinje – pred lansko zmagovalko Saro Frece (26:45) in Tjašo Rutar (26:48).

Razred zase je bil v moški konkurenci v boju za svojo peto zmago na državnem prvenstvu Gregor Gazvoda, ki je na 37,6 km dosegel čas 46:10. Za debelo minuto je za njim zaostal Klemen Štimulak (47:18), lanski zmagovalec, tretji je bil Blaž Jarc (47:49). »Vsakič, ko sem nastopil na DP, sem bil pri vrhu. Letos je bila večja konkurenca kot ponavadi, veliko fantov iz protour ekip je bilo na seznamu in vedel sem, da bo težko. Recept je preprost: treba se je osredotočiti na svoje delo in opraviti po najboljših močeh. To sem tudi storil,« je dejal 32-letni kolesar s Štajerske, ki si kruh služi v Avstriji. Prvo zmago na DP je osvojil že pred dobrim desetletjem. Tokrat je tekmoval s specialko Specialized, popolnim kolesom, ki ga je dobil od prijateljev iz ekipe Tušmobil.

Vročina ga ni motila, pravzaprav si jo je želel: »Nestrpno sem čakal poletje, saj sem večino letošnjih dirk odpeljal v mrazu. Toplo vreme mi ustreza,« je komentiral razmere, traso pa označil za tekočo. Kateri kilometer je bil zanj najtežji? »Vsak kilometer na kronometru je krizen, od prvega do zadnjega. Zato je treba moč, s katero razpolagaš, enakomerno razporediti. Vedel sem, da bo najzahtevnejša zadnja četrtina trase. Kljub neugodnemu vetru v prsa sem prihranil moči za zadnji del. To so trenutki, ko je pač treba stisniti zobe,« je junak dneva opisal dogajanje med dirko. Zamisel o izvedbi DP pod okriljem MF je pozdravil: »Zadetek v polno! Bistveno več navijačev se zbere ob progi. Prireditev si zasluži vse pohvale,« je dejal.

V najbolj množični konkurenci – pri rekreativcih – sta bila v Pokalu Slovenije na 18,6 km dolgi preizkušnji najhitrejša Danijela Svetik (KD Brda) s 26:53 in Andrej Guček (Bike Republic) s 23:10.