Vrnil se bo v mavrični majici

Zmagovalec velikega MF Giuseppe di Salvo bo avgusta v Ljubljani branil naslov svetovnega prvaka.

Objavljeno
09. junij 2014 23.33
Maraton cilj,Na sliki zmagovalec Guiseppe Di Salo Ljubljana, 08.06.2014
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Čeprav je italijanski kolesar Giuseppe di Salvo dobil napet ciljni šprint četverice po 156-kilometrski preizkušnji, absolutne zmage vendarle še ni mogel proslavljati. Počakati je moral vsaj še na prihod druge skupine, ki je štartala pet minut za prvo starostno kategorijo. A spremenjen štart, ki so ga organizatorji preizkusili prvič, vendarle ni prinesel večje zmede – prvi v cilju je bil tudi veliki zmagovalec.

Tridesetletni Siciljanec je sicer traso MF preizkusil prvič, a je bil nad njo navdušen. Z zmago mu je namreč uspela popolna generalka za avgustovsko svetovno rekreativno prvenstvo, ki bo prav tako na trasi MF. Di Salvo bo v Ljubljani branil lanski naslov, ki ga je osvojil v Trentu, kot zmagovalec 33. MF pa bo kajpak prvi favorit za novo zlato. »Seveda želim spet zmagati. Mislim, da imam za to tudi odlične možnosti. Ta proga mi namreč veliko bolj ustreza, kot mi je lanska na SP v Trentu, kjer sem zmagal na zelo zahtevnem vzponu na Monte Bondone. Nima tako težkih klancev, sam sem namreč veliko boljši na ravnini,« je povedal član ekipe Maggi, ki je do leta 2011 dirkal v profesionalni ekipi. Danes je kolesarstvo zanj druga služba, zaposlen je pri pokrovitelju ekipe, tekmovalni adrenalin pa si zdaj dviga na amaterskih dirkah. »To je čisto drug svet. Med profesionalci nisem mogel sanjati o naslovu svetovnega prvaka,« se je nasmejal kolesar iz mesta Bagheria blizu Palerma.

Angleščina sicer ni njegova najboljša veščina, zato nam je pri pogovoru pomagal njegov moštveni kolega Nikita Eskov. Oba sta se strinjala, da je bila dirka odlično organizirana. »Zares je bilo vse na zelo visoki ravni, trasa je bila odlično 'počiščena', nikjer ni bilo nobenega avtomobila, bilo je res popolnoma varno,« sta menila. V Ljubljano je ekipa pripotovala že nekaj dni prej, a se šele na večer po tekmi podala na ogled središča mesta – tam se bo lahko več zadrževala na finalu svetovne serije, ko bo na sporedu ekipna dirka, otvoritvena slovesnost in tudi podelitve kolajn. »Žal mi je, da tudi med dirko ne morem več gledati okoli sebe in sem osredotočen le na asfalt, ki je pred menoj,« je še dejal veliki zmagovalec in priznal, da je, tako kot vsi drugi, najbolj trpel na Kladju.

»Po pobegu sem skušal ostati v vodilni skupini tudi na drugem zahtevnem vzponu, saj v klancih ponavadi ne blestim. Ko mi je to uspelo, sem že opravil velik del svoje naloge. Vedel sem, da na koncu ne bom imel težav, saj sem veliko boljši šprinter kot hribolazec,« je povedal Italijan, ki je v zadnjih metrih premagal rojaka Alessandra Garziero in dobil tudi bitko z visokimi temperaturami. Ta je še veliko bolj motila njegovega prijatelja Nikito, ki si je zelo težko odpenjal pedala in segal po bidonih, spil je samo dve plastenki vode. »Res je bilo zelo težko,« je dejal in se nadejal, da bodo konec avgusta dirkali v zanj prijaznejših temperaturah.

V tej sezoni bodo Di Salvo in njegovi moštveni kolegi zagotovo obiskali še kakšen maraton iz svetovne serije, že naslednji konec tedna se odpravljajo v St. Pölten v Avstrijo, njihova želja pa je, da se v naslednji sezoni udeležijo vseh dirk po Evropi. Eden od razlogov za to je tudi novo pravilo v Italiji, ki profesionalnim kolesarjem še štiri leta po koncu kariere onemogoča nastope na rekreativnih dirkah na Apeninskem polotoku. Di Salvo tako v Italiji letos sploh ni dirkal, je pa zato toliko boljši povsod drugod. Še zlasti v Ljubljani.