Adam, edini Idrijčan v prvi ligi

Danes ob 15.10 zaostala tekma 14. kola 1. slovenske nogometne lige Domžale – Gorica.
Fotografija: V Senijadu Ibričiću ima 19-letni Adam Gnezda Čerin (desno) najboljšega možnega mentorja. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
V Senijadu Ibričiću ima 19-letni Adam Gnezda Čerin (desno) najboljšega možnega mentorja. FOTO: Blažž Samec/Delo

V slabem se vedno najde tudi nekaj dobrega. V nizu nesrečnih razpletov Domžalčanov, ki krivuljo izidov navzgor lahko zasukajo v današnji zaostali tekmi 14. kola, v še četrtem derbiju v nizu proti največjemu tekmecu za 3. mesto Gorici, je bil med najvidnejšimi igralci najmlajši Adam Gnezda Čerin. Komaj 19-letni Idrijčan in mladi reprezentant je v tekmah z Mariborom in Olimpijo dobesedno preskočil nekaj razvojnih razredov.

V Ljudskem vrtu je bil osmoljenec, ker je v prvi pokalni tekmi zatresel prečko, v povratni tekmi je bil nesojeni junak. Mariborčanom je zabil gol za 1:0 v srhljivki, ki se je razpletla s pokalnim slovesom po neodločenem izidu z 2:2 (skupno 2:3), v nedeljo v derbiju Ljubljanske kotline je pripomogel k vrnitvi Olimpije »med žive« po nesrečni igri z roko. Boljšega nabiranja izkušenj si tako rekoč ni mogoče zamisliti.


Na treninge se je vozil v Ljubljano


»Seveda mi bo najbolj ostal v spominu gol in pa veliko smole v vseh treh tekmah,« je izpostavil prijetno in malo manj prijetno plat bliskovitega nogometnega odraščanja v članski konkurenci, ki se je začela že v drugem delu minule sezone. Spomladi je zabil tudi prvi prvoligaški gol proti Triglavu, v tej sezoni je enega dosegel v zmagi proti Krškemu. Obakrat je zadel v gostujočih zmagah s po 4:0.

Adam Gnezda Čerin igra na položaju zveznega igralca in je raznovrsten, zato pri trenerju Simonu Rožmanu menjava vloge, včasih je bolj napadalno usmerjen, včasih obrambno.

Tekme proti Mariboru si bo najmlajši član domžalske prve enajsterice Adam Gnezda Čerin še posebej zapomnil. V tej sezoni je vijoličnim v pokalnem tekmovanju najprej zatresel prečko, nato pa jim zabil še gol. FOTO: Tadej Regent/Delo
Tekme proti Mariboru si bo najmlajši član domžalske prve enajsterice Adam Gnezda Čerin še posebej zapomnil. V tej sezoni je vijoličnim v pokalnem tekmovanju najprej zatresel prečko, nato pa jim zabil še gol. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Oba položaja mi ustrezata in se ne pritožujem. Dobro mi gre od nog in verjamem v svoje sposobnosti. Vse sem si zaslužil, prepričal trenerja, da zmorem in zato mi tudi daje priložnost,« je poudaril gimnazijski maturant, ki je v želji, da bi nogometno napredoval, Idrijo že v osnovnošolskih letih zamenjal za Ljubljano. Starša, oče Simon in mati Anita, sta ga vozila na treninge v Ljubljano, kjer je bil član Brava.

»Prisotna sta na večini tekem, sta navijača in kritika hkrati, a umirjena. Po vsaki tekmi se pogovorimo, kaj je bilo dobrega in kaj slabega,« je povedal o vlogi staršev in priznal, da pogreša Idrijo.


Iz Brava v Domžale


V 2. letniku gimnazije je prestopil k Domžalam. Tu zdaj živi sanje. »Domov se še vedno z veseljem vračam. Sem Idrijčan, res pa je, da ne tako pogosto, kot bi želel. Na domače okolje me vežejo prijetni spomini, posebej nogometni. A me tudi po malem žalosti, saj v Idriji ni najboljših razmer za nogomet,« je Gnezda Čerin izzval k izboljšanju nogometnega stanja Idrijčane.
Če zanj velja, da mu gre skoraj kot po maslu, to ne velja za moštvo. Toda današnji dvoboj z Gorico je prelomen. Se bodo Domžale vključile v enakovredno bitko za 3. mesto ali pa bodo morale čakati na spodrsljaje tekmecev.

»Verjamem, da smo bliže 3. mestu, kot kaže lestvica. Imeli smo veliko smole, toda prav v tekmah z Mariborom in Olimpijo smo pokazali, da smo korak bliže vrnitvi v vrh. Igramo dober nogomet, samo rezultatsko se nam ne izidejo računice. Naš cilj je 3. mesto, vendar je še veliko tekem in se lahko stvari tudi zapletejo. Čeprav napredujemo in premoremo veliko kakovosti,« je že ves prvi del sezone standardni član prve domžalske enajsterice usmeril pogled v ligaško prihodnost. Njegova je izključno nogometna.

»Po maturi sem se odločil, da si vzamem šolski odmor, in se poskušam povsem posvetiti nogometni karieri,« je priznal najstnik, pred katerim je res veliko izzivov. Zaenkrat jih najdragocenejši domžalski nogometaš uspešno premaguje!

Preberite še:

Komentarji: