Aluminij ustavil Olimpijo in jo zamenjal na vrhu lestvice (VIDEO)

Po porazu v 6. kolu 1. slovenske nogometne lige v štajerskem derbiju v Celju z 1:2 Maribor upa na evropski čudež v Razgradu.
Fotografija: Nekdanji napadalec Aluminija Rok Kidrič (v sredini) je bil zadnji up Ljubljančanov za zasuk v Kidričevem in ohranitev vrha lestvice, na katerega pa se je po zmagi nad Ljubljančani zavihtel prav Aluminij. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Nekdanji napadalec Aluminija Rok Kidrič (v sredini) je bil zadnji up Ljubljančanov za zasuk v Kidričevem in ohranitev vrha lestvice, na katerega pa se je po zmagi nad Ljubljančani zavihtel prav Aluminij. FOTO: Tadej Regent/Delo

Drugi in prvi sta zamenjala položaja. V 6. kolu 1. SNL je Aluminij prizadejal Olimpiji prvi poraz, potem ko je v zelo zanimivi in napeti tekmi z mojstrskim golom Nikole Leka v 52. minuti zmagal z 1:0. Ob Kidričanih je neporažena še Mura, ki je po zmagi proti Rudarju s tekmo manj na 3. mestu.



»Tekma je bila moška, trda in čvrsta. Trpeli smo, a se je izplačalo,« je povedla trener Aluminija Slobodan Grubor, v minuli sezoni tudi tri mesece pomočnik Zorana Barišića pri Olimpiji. »Lep gol. Opozarjal sem na Aluminijeve nevarne nasprotne napade. Čestitam,« pa je v pogovoru za Planet TV piko na razburljivega dvoboja postavil ljubljanski trener Safet Hadžić.

ni podpisa
ni podpisa


Prvak z obrisi velikega poka


Tudi samozavestni, pokončni, najboljši Maribor je iz mesa in krvi, kadar mu ne gre po željah in načrtih. In zdaj je v obdobju, ko mu nič ne gre od nog. Po Rosenborgovi evropski zaušnici in izpadu iz boja za ligo prvakov, mu jo je na domačem bojišču v 6. kolu 1. SNL primazalo še Celje. A še bolj boli, ker bo Maribor v Bolgarijo na prvo tekmo 4. kola kvalifikacij za evropsko ligo odšel povsem brez samozavesti, utrujen in vidno načet.



»Nekaj je treba nujno spremeniti. Veliko bo treba mentalne priprave,« je odkrito povedal trener Maribora Darko Milanič. Kot človek, ki ni bil več nad drugimi, soočen z bolečo resnico po nesrečnem porazu. Tudi na njegovo značajsko preobrazbo so očitno vplivale vijolične rezultatske polomije, saj tako spravljivega in tudi realnega trenerja že lep čas ni bilo slišati. Kdo ve, kaj hudega bo še prinesel avgust, morda tudi senzacionalne pretrese.

Luka Zahović je bil z zgrešeno enajsmetrovko eden od velikih mariborskih osmoljencev. FOTO: Voranc Vogel
Luka Zahović je bil z zgrešeno enajsmetrovko eden od velikih mariborskih osmoljencev. FOTO: Voranc Vogel


Osmoljenec Peričić, neodgovorni Zahović


Maribor je v Celju padel zaradi lastnih neumnosti, nesreče in neučinkovitosti. »Imeli smo tudi kanček sreče, a smo znali potrpeti in si s srčno igro zaslužili tudi srečo,« se trener Celjanov Dušan Kosić ni želel preveč naslajati ob prvi domači zmagi v štajerskih derbijih – po treh visokih porazih z 1:3, 0:5 in 0:4.

Kot da je Maribor moral plačati davek za vse napake, ki se še kar nabirajo pri kadrovanju in ustvarjanju javne podobe. Ni bil tako slab, kot je bil neučinkovit. Celjanom ni dopustil veliko, kar jim je dopustil, je drago plačal.

Celjani so nad Luko Zahovićem storili prekršek za enajstmetrovko. FOTO: Voranc Vogel
Celjani so nad Luko Zahovićem storili prekršek za enajstmetrovko. FOTO: Voranc Vogel


Glavna osmoljenca sta bila branilec Špiro Peričić in napadalec Luka Zahović. Prvi je pri mojstrskem golu Daria Vizingerja izgubil žogo, ki jo je imel v svojih nogah, drugi je z nonšalantno izvedbo kazenskega strela, ko je izvedel »panenko« in žogo poslal krepko prek vrat, razjezil domala vse vijolične privržence. Najboljši vijolični strelec minulih dveh sezon je želel biti »frajer«, vendar je pogorel v tej nameri. Kapetanski trak prinaša tudi odgovornost ...

»Vzel je žogo, imel je toliko poguma, a je na žalost zgrešil. Toda tedaj na igrišču ni bilo Roka Kronavetra ali Marcosa Tavaresa, ki bi lahko izvedla enajstmetrovko,« je Milanič poskušal zaščititi kapetana, o »Špiri« pa dejal, da še ni povsem del vijolične zgodbe.

Andrej Kotnik na štajerskem derbiju ni bil viden. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Andrej Kotnik na štajerskem derbiju ni bil viden. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Obleganje celjskih vrat ob taktičnih popravkih, ki so izpostavile prodornost Rudija Požega Vancaša (zadel je že na tretji zaporedni tekmi), ni prineslo toliko izrazitih priložnosti, kot je nakazovala premoč, a je bilo znova očitno, da v vijoličnem moštvu manjkajo igralci s hitrejšimi odločitvami, boljšo formo in srečo. Te zanesljivo še nima obrambni novinec Peričić. Njegov avtogol v 85. minuti je bil atraktiven, toda še enkrat je razgalil obrambno nezanesljivost vijoličnih, ki je skoraj zagotovo sprožila za zdaj še pritajeno revolucijo v razglašenem vijoličnem orkestru.

Luka Bobičanec (levo) je zabil najlepši gol 6. kola in že svojega četrtega v sezoni za vrh lestvice strelcev. FOTO: NK Mura
Luka Bobičanec (levo) je zabil najlepši gol 6. kola in že svojega četrtega v sezoni za vrh lestvice strelcev. FOTO: NK Mura


V Razgradu s celjsko srčnostjo


Toda, kdo je glavni dirigent mariborskega moštva? Športni direktor in selektor Zlatko Zahović ali trener Milanič? »O obrambni okrepitvi se z direktorjem nisva pogovarjala. Povrhu se je poškodoval Aleksander Rajčević, že dlje je zunaj moštva Luka Uskovković, lahko bi uporabil Alexandruja Cretuja, a je v zvezni vrsti poškodovan Aleks Pihler, na razpolago ni bil Sandi Ogrinec ... « je Milanič povedal o igralskih težavah, zaradi katerih je bil tudi njegov pogled v četrtkovo prvo tekmo proti Ludogorcu vse prej kot veder.



»Igrali bomo proti kakovostnemu moštvu. Ne bom rekel, da je izredno, ampak je izjemno hitro. Da bi mu bili kos, moramo biti mentalno pripravljeni in povrhu imeti še veliko srce. Da bi šli lahko v boj z vodilom drug za drugega. Ugoden rezultat se da priigrati, prav Celje, njegov pristop, njegova srčna igra je lahko vzor,« je o načinu, kako se upreti Ludogorcu – ne preveč prepričljivo – povedal Milanič.

Ludogorec je včeraj v gosteh zmagal z 2:1 (Biton, Keseru).

Ocene štajerskega derbija FOTO: Gm
Ocene štajerskega derbija FOTO: Gm

Komentarji: