Ancelottijev Bayern še učinkovitejši kot PSG in Real

Odlični italijanski trener Carlo Ancelotti je jubilejno 1000. tekmo v trenerski karieri obeležil z zmago s kar 8:0 proti Hamburgu.

Objavljeno
27. februar 2017 00.05
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Kaj lahko se zgodi, da bi postal dvoboj med Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom, v katerem uživamo v 21. stoletju, eden najboljših v zgodovini nogometne igre. Na to bo odgovoril čas. Enako obdobje je na podoben način zaznamoval tudi Carlo Ancelotti, eden najboljših trenerjev, ki so vzniknili v nogometu. Za jubilej si ne bi mogel voščiti lepše kot z ligaško zmago Bayerna z 8:0.

Slovitega italijanskega trenerja se ni zaman oprijel vzdevek »Carlito«: na svoji trenerski poti je deloval v tako uglednih, bogatih in posledično zahtevnih klubskih okoljih, da je za konstanto odličnih uspehov nemara res potreboval del vrlin, ki so krasile portoriškega mafijca, ki ga je popolno upodobil slavni Al Pacino.

Zadnja tekma Bayerna s Hamburgom (8:0) je bila jubilejna 1000. trenerska postaja za Ancelottija, ki ni pozabil, da je začel kariero pri veliko manj slavnem klubu. »Ponosen sem in vesel, da sem prepotoval to pustolovščino, ki se je začela 27. avgusta 1995 s tekmo Reggiana – Palermo. Tedaj nisem pričakoval, da bom kdajkoli dosegel 1000 tekem v vlogi trenerja, danes razmišljam drugače: želim doseči še naslednjih tisoč!« je po zmagi s Hamburgom napovedal 57-letnik iz province Reggio-Emilia.

Tudi nogometaši Bayerna so mu šli na roko. Lewandowski (3), Coman (2), Vidal, Alaba in Robben so naluknjali mrežo nekoč slovitega Hamburga, kot bi šlo za skupinski lov v katerem od bavarskih gozdov, ne pa za tekmo nemškega prvenstva. Jubilantu sta se pridružila tudi njegova aduta: vratar Manuel Neuer je stotič ohranil mrežo nedotaknjeno v bundesligi, krilni as Arjen Robben je zabil svoj 125. gol za Bayern.

»FC Hollywood« je ujel optimalno formo v optimalnem obdobju sezone, ko bo šlo zares tako v državnem prvenstvu kot v ligi prvakov. V evropski konkurenci jo je skupil Arsenal, v bundesligi bi jo lahko večina naslednjih tekmecev Bayerna. Kljub dejstvu, da novopečeni silak Leipzig ne popušča, Bavarci kotirajo na vrhu s prednostjo petih točk in razliko v golih 54:13, torej v povprečju zabijejo po 2,5 gola na tekmo.

Navijači na jugu Nemčije so navajeni na Bayernove naslove prvaka kot na Oktoberfest ali dnevna poročila, toda v tej sezoni je opazno še nekaj, česar v zadnjih sezonah nismo videli – Lewandowski in druščina stopnjujejo formo kot večina prejšnjih Ancelottijevih klubov, pri čemer raste tudi Italijan. Če je na prvem pravem delovnem mestu pri tedaj močni Parmi v povprečju osvajal po 1,76 točke na tekmo, in nato povečeval povprečje na 1,97 (Juventus), 1,94 (Milan), 2,03 (Chelsea), 2,14 (PSG) in 2,36 (Real Madrid), je v dosedanjem delu sezone 2016/17 dvignil letvico na neverjetnih 2,42 točke na tekmo. Če bo šlo tako naprej, bi lahko leta 2025 na kateri od tekem osvojil tudi več od 3 možnih točk ...

Ancelotti je vselej realen, tako je ocenil tudi položaj Bayerna: »Moj predhodnik Pep Guardiola je opravil sijajno delo, kar zadeva sposobnosti prevlade ekipe z žogo v nogah, jaz sem to le nadgradil, da igramo še bolj neposredno proti vratom, ko je to treba.«

Oče Katie in Davideja – slednji deluje v strokovnem štabu Bayerna – je dejaven tudi na društvenih omrežjih, prek katerih je pritegnil že 2,2 milijona sledilcev na Twitterju, 3 milijone na Facebooku in 3 milijone na Instagramu. Če bi na Bavarskem ozaljšal vitrino, v kateri počivajo tudi naslovi državnega prvaka v Italiji, Franciji in Angliji in štiri lovorike v ligi prvakov z Milanom (po dve kot igralec in trener), bi omrežil še več navijačev.