Andraž Šporar: Novo leto, nov slovenski milijonar

Tim Matavž dobil merjenje moči s Harisom Vučkićem. Benjamin Verbič za slovo zgrešil strel z bele točke.
Fotografija: Napadalec Andraž Šporar naj bi že v januarskem prestopnem roku zapustil Slovan iz Bratislave. FOTO: Slovan Bratislava
Odpri galerijo
Napadalec Andraž Šporar naj bi že v januarskem prestopnem roku zapustil Slovan iz Bratislave. FOTO: Slovan Bratislava

Ne zgodi se pogosto, da bi se v tujini merila med seboj napadalca slovenske nogometne reprezentance, še manjkrat se primeri, da bi šlo za slovenski dvoboj v kakšni od močnejših lig. Konec tedna sta se Tim Matavž in Haris Vučkić udarila na Nizozemskem, merjenje moči pa je zanesljivo pripadlo tri leta starejšemu Primorcu.

Vitesse je zmagal na gostovanju v Twenteju s 3:0, drugi in tretji gol je zrežiral 30-letni Šempetrčan Matavž, ki je nazadnje dobro opozoril nase tudi v majici slovenske reprezentance na Poljskem, kjer ga je v Varšavi v 89. minuti tekme zamenjal prav Vučkić. Slednjega so za prikazano ocenili z oceno 5, Matavž je prejel oceno 6,5.

Tim Matavž je zrežiral dva gola Vitesseja za zmago v Twenteju.<br />
FOTO: Facebook
Tim Matavž je zrežiral dva gola Vitesseja za zmago v Twenteju.
FOTO: Facebook


Številni slovenski legionarji so igrali zadnje tekme v leru 2019. FOTO: Delo
Številni slovenski legionarji so igrali zadnje tekme v leru 2019. FOTO: Delo
Njun učinek v nizozemskem prvenstvu je v resnici podoben, čeprav igrata v različno ambicioznih klubih. V ligi z milijardo evrov vrednim igralskim kadrom Vitesse (31 mio €) običajno kotira višje kot Twente (19 mio €). Za primerjavo tržna vrednost kadra slovenskih klubov (vir: Transfermarkt): Maribor 14,2, Olimpija 9,1, Domžale 7,4 milijona evrov … Vučkić je v tej sezoni zabil osem golov in primaknil eno podajo za gol, tovrsten izkupiček Matavža je 6+4. Nizozemci bodo letos igrali še eno kolo konec tega tedna in si nato vzeli prosto do 17. januarja.


Hrvati do 31. januarja, Rusi vse do 1. marca


Še dlje bodo »počivali« v nekaterih drugih nacionalnih prvenstvih, v katerih si služijo nogometni kruh slovenski legionarji. Zadnje letošnje kolo so že igrali na Hrvaškem, kjer se je Rijeka naposled pridružila Dinamu tik pod vrhom, kar je dobrodošla ozimnica za slovenskega trenerja Simona Rožmana. Hrvati bodo igrali naslednje kolo že 31. januarja, saj želijo končati prvenstvo prej tudi zavoljo priprav na vseevropsko prvenstvo leta 2020.



Miha Zajc v Istanbulu resnično ni imel srečnega prvega dela turške sezone. FOTO: Mavric Pivk
Miha Zajc v Istanbulu resnično ni imel srečnega prvega dela turške sezone. FOTO: Mavric Pivk


Ukrajinci, pri katerih domuje Benjamin Verbič, bodo igrali 22. februarja, slovenski reprezentant pa svojega zadnjega dejanja v letu 2019 ne bo ohranil v lepem spominu. V sodnikovem dodatku tekme na skrajnem severu Ukrajine v Černihivu je zapravil strel z bele točke, ki resda ni bil usoden: Dinamo je že vodil z rezultatom 1:0. Še daljši zimski premor bodo imeli Rusi, pri katerih igra pet slovenskih nogometašev; nadaljevali bodo 1. marca.


Slovan izbira med snubci, Celtic bi odštel 8 mio €


Andraž Šporar je prejšnji teden igral zadnjo tekmo v majici Slovana iz Bratislave, januarja bo zamenjal delodajalca in odšel v drugo državo, Slovaki pa bodo za to iztržili najmanj 8 milijonov evrov odškodnine. Tako je možno sklepati po informacijah, ki so v zadnjih mesecih kapljale v javnost iz različnih držav, konec tedna pa jih je izstrelil v orbito tudi vplivni otoški medij Daily Mail.

Andraž Šporar je v tej sezoni igral v majici Slovana 26 tekem ter zbral 20 golov in 5 podaj. FOTO: Slovan Bratislava
Andraž Šporar je v tej sezoni igral v majici Slovana 26 tekem ter zbral 20 golov in 5 podaj. FOTO: Slovan Bratislava


Med možnimi naslednjimi postajami 25-letnega Ljubljančana se je pojavil Glasgow oziroma tamkajšnji velikan Celtic, ki naj bi po trditvah Daily Maila ponujal Slovanu šest milijonov evrov odškodnine, pripravljen pa se je spustiti v boj – z drugimi klubi v Evropi – do meje sedmih milijonov funtov, kar znese 8,4 milijona evrov.

Celticov trener Neil Lennon želi okrepiti napadalno linijo pred nadaljevanjem izenačenega škotskega prvenstva; zeleno-beli so z včerajšnjo zmago ohranili dve točki prednosti pred mestnim tekmecem Rangers. Daleč najboljši napadalec kluba Odsonne Edouard (francoski reprezentant U-21) je občasno poškodovan, Lennon pa zanj nima alternative. Bomo videli, kam bo zanesla pot Šporarja, saj Celtic ni njegov edini snubec iz zahodnega dela Evrope …

Preberite še:

Komentarji: