Andraž Šporar vnovič izzval selektorja Matjaža Keka

Kranjčan vrnil Atalanto v boj za ligo prvakov, Ljubljančan pred 22.500 gledalci krstil štadion v Bratislavi.
Fotografija: Josip Iličić je zasukal potek tekme med Atalanto in Fiorentino. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Josip Iličić je zasukal potek tekme med Atalanto in Fiorentino. FOTO: AFP

Čez 14 dni bo Matjaž Kek na Brdu zbral adute za svojo prvo akcijo po vrnitvi na položaj slovenskega selektorja. Na Gorenjsko naj bi prišli najbolje pripravljeni Jan Oblak, Josip Iličić in Andraž Šporar. Prvi je ostal nepremagan včeraj v San Sebastianu, nedeljo pa sta zaznamovala tudi njegova ofenzivno usmerjena reprezentančna kolega.

Učinek slovenskih legionarjev na tujih igriščih. FOTO: Delova Infografika
Učinek slovenskih legionarjev na tujih igriščih. FOTO: Delova Infografika


Iličić se prebija med najbolj znane nogometaše v serie A in kdo ve, kako močno bo poleti zaznamoval prestopni rok, četudi zgolj z boljšo pogodbo v Bergamu. Redno prejema najvišje ocene med igralci Atalante, tudi včeraj je vrnil soigralce v igro po zaostanku za Fiorentino, potem ko so padli na finto trije njegovi firenški čuvaji ... »Vse je v naših nogah, saj imamo odlično ekipo,« je potrdil »Jojo«. Atalanta po novi zmagi zaostaja 6 točk za Interjem in 3 za Romo, dobro ji kaže v polfinalu pokala. Še lepši gol s prostega strela je zabil Jasmin Kurtić, toda šele v 94. minuti tekme proti Sampdorii, ki jo je Spal izgubil z 1:2.

Nogometaši Slovana so poskakali na dvakratnega strelca Andraža Šporarja. FOTO: Slovan
Nogometaši Slovana so poskakali na dvakratnega strelca Andraža Šporarja. FOTO: Slovan


Spektakularna kulisa je zaznamovala odprtje novega štadiona v Bratislavi, na katerem igrata v majici Slovana tudi Kenan Bajrić in Andraž Šporar. Približno 22.500 gledalcev na Tehelnem polju je razveselil predvsem »Špoki«, ki je zabil dva gola za zmago z 2:0 – v tej ligaški sezoni kotira pri 19 golih iz 19 tekem! Štadion, na katerem je oktobra 2009 slovenska reprezentanca premagala Slovaško, je torej vnovič zaznamoval slovenski strelec.


Real pred temeljito poletno prenovo moštva?


Nogometna družina je z zanimanjem spremljala spopad Reala in Barcelone v španskem prvenstvu, namesto festivala vrhunskega nogometa pa dobila – solidno Barcelono in nekonkretne Madridčane. Katalonci se v nogometnem miljeju počutijo v Madridu kot doma – po novi zmagi so prvič po 87 letih bilanco tega športno-političnega merjenja obrnili v svojo prid. Po 242 medsebojnih tekmah je zdaj 96-51-95 za Barcelono. Španski mediji so naslov prvaka že pripisali Barceloni.

Realov vezist Toni Kroos je iz tekme v tekmo deležen bolj ostrih kritik na račun svoje igre. FOTO: AFP
Realov vezist Toni Kroos je iz tekme v tekmo deležen bolj ostrih kritik na račun svoje igre. FOTO: AFP


»Barça naj vzame s seboj ključe od štadiona Santiago Bernabeu, saj je ta njen pravi dom. Prva doslej je zmagala na štiri zaporednih ligaških tekmah v Realovem domicilu,« je zapisal urednik časnika Sport. Bolj neposredni so bili v madridskem športnem dnevniku As. »Madrid se je vdal,« so napisali na naslovnico, nato pa pojasnili: »Napočil je čas za slovo številnih dolgoletnih nosilcev igre, zato bo v poletnem prestopnem roku živahno. Ramos, Bale, Kroos in Benzema so slabši kot nekoč, ves kredit je porabil trener Santiago Solari, ki očitno ne zmore tovrstnega pritiska.«


Mourinho: Barça še boljša kot v prejšnjih letih


Sobotni večer je z golom v 26. minuti odločil Ivan Rakitić, ki ga je v svojem komentarju – na televiziji beIN izpostavil tudi nekdanji akter clasica Jose Mourinho. »Rakitić je eden najbolj podcenjenih igralcev na svetu. Odličen je v vseh prvinah nogometne igre, še največjo rezervo premore na družbenih omrežjih,« je ocenil Mourinho in dvignil v nebo Katalonce: »Morda Barcelona ne igra lepo kot v prejšnjih letih, toda zdaj je še boljša. Zna se braniti, kar je pomembno pred naslednjimi dvoboji v ligi prvakov.«

Jan Oblak med tekmo vSan Sebastianu. FOTO: AFP
Jan Oblak med tekmo vSan Sebastianu. FOTO: AFP


Kakorkoli, 12 kol pred koncem prvenstva sta v igri za naslov španskega prvaka le še Barcelona (60) in Atletico (53), čeprav ima slednji zahteven razpored; Real zaostaja 12 točk. Zadnji derbi sezone bo v 31. kolu v Barceloni, ko bo tam gostoval Atletico. Ta je sinoči zmagal v San Sebastianu, Oblak pa je ohranil celo mrežo kljub temu, da je Atletico od 62. minute igral brez Kokeja.


Vombergar že debitiral


Živahno je tudi v Rusiji, ki v prenovljeno ligo prvakov prispeva tri klube, toliko kot denimo Francija. V milijardo evrov vrednem tekmovanju, v katerem imajo najbogatejše zasedbe Zenit ter moskovski trojček CSKA, Spartak in Lokomotiv, igra tudi več slovenskih legionarjev. Zgolj v baškirski metropoli Ufi trije. Ufi resda ne kaže najbolje – izgubila je pomembno tekmo v boju za pobeg z dna proti moskovskemu Dinamu, pri čemer je igral vso tekmo le Bojan Jokić, v prvem kolu drugega dela ruske sezone pa je debitiral Andrej Vombergar.

Andres Vombergar je konec tedna debitiral v majici Ufe v ruskem prvenstvu. FOTO: Fc Ufa
Andres Vombergar je konec tedna debitiral v majici Ufe v ruskem prvenstvu. FOTO: Fc Ufa


Na vrhu lige sta Zenit in Krasnodar, ki igrata tudi v 1/8 finala evropske lige. Med našimi velja izpostaviti še štoperja, na katerega resno računa Kek. Zenitov branilec Miha Mevlja se je na posoji pri nekdanjem klubu v Rostovu takoj vrnil v udarno enajsterico, igrišče pa zapustil rahlo načet/poškodovan pri vodstvu Rostova v Sočiju. Rostov kotira v sredini lestvice, Ufa na 15. mestu 16-članske lige; njena tekmeca sta Anži in Krila Sovjetov, v ligi pa bo ostal le eden od njih.

Preberite še:

Komentarji: