Andrej Vombergar končal poglavje pri Olimpiji

Argentinski Slovenec bo jutri zjutraj odpotoval v Španijo v Almerio, kjer se pripravlja njegov bodoči klub Ufa.
Fotografija: Andrej Vombergar (v sredini) se je naposled odločil, da sprejme ponudbo Ufe, tako da bo Rok Kronaveter (desno) spomladi ostal brez drugega člana najučinkovitejšega dvojca v slovenskem prvenstvu. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Odpri galerijo
Andrej Vombergar (v sredini) se je naposled odločil, da sprejme ponudbo Ufe, tako da bo Rok Kronaveter (desno) spomladi ostal brez drugega člana najučinkovitejšega dvojca v slovenskem prvenstvu. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

Predsednik NK Olimpija Milan Mandarić je dolgo časa lomil odpor Andreja Vombergarja, kaže, da ga je zlomil bodoči soigralec in kapetan ruskega nogometnega prvoligaša Ufa Bojan Jokić. Argentinski Slovenec bo jutri zjutraj odletel proti Španiji v Almerio, kjer se Ufa pripravlja za drugi del sezone v ruskem prvoligaškem prvenstvu. Moštvu z juga Rusije blizu Kavkaza in pred Uralom iz ruske republike Baškortostan v »premier league« v tej sezoni ne gre najbolje, saj je s 16 točkami na 14. mestu, ki vodi v dodatne kvalifikacije za obstanek.

Ljubljenec Olimpijinih navijačev Vombergar po reprezentančni akciji v Španiji zaradi bolezni ni odšel z Olimpijo na priprave v Turčijo in že tretji teden ne trenira v polnem ritmu. V tem obdobju so se vrstili klubi in pogovori, a niso obrodili sadov. Bodisi zaradi prenizke odškodnine za Olimpijo bodisi zaradi prenizke plače za Vombergarja.

V 1. SNL je 24-letni argentinski Slovenec v 32 tekmah zabil 14 golov. FOTO: Tadej Regent/Delo
V 1. SNL je 24-letni argentinski Slovenec v 32 tekmah zabil 14 golov. FOTO: Tadej Regent/Delo


Vombergarjeva odlična jesen je bila opažena tudi v tujini. Sprva je bil najbolj vztrajen dunajski Rapid, nato se je v boj zanj vpletla še Ufa, ki navkljub prvi igralčevi zavrnitvi ni odnehala in je nazadnje, kot kaže, le strla njegov odpor. Med najzaslužnejšimi za Vombergarjevo odločitev, da vendarle nadaljuje kariero v Rusiji, je bil prav Jokić, ki je napadalcu zagotovil, da bo imel v Rusiji vse, kar bo želel. In še več. Letno plačo 400.000 evrov neto bodo oplemenitili še številni bonusi in premije. Pri Ufi igra tudi nekdanji napadalec Aluminija in Domžal Lovro Bizjak.
 

Olimpiji dva milijona evrov


Še najbolj zadovoljen, če v zadnjem trenutku dogovor ne bo padel v vodo, bo Mandarić, saj si bo petkratno povrnil vložek v igralca, za katerega je odštel približno 250.000 evrov odškodnine. Andrejeva mesečna plača je znašala 10.000 evrov. Ufa bi naj plačala od 1,5 do 2 milijona evrov odškodnine, nekaj odstotkov bi kapnilo še ob morebitni naslednji Vombergarjevi prodaji.

K Olimpiji je Vombergar prestopil avgusta 2017 iz argentinskega tretjeligaša Los Andes. Zanj se je zavzemal tedanji športni direktor Mladen Rudonja. V prvi sezoni pri trenerju Igorju Bišćanu ni igral veliko, a vseeno zabil bržkone odločilni gol za naslov državnega prvaka v Ljudskem vrtu za zmago s 3:2. V minuli sezoni je igral le na 16 tekmah in dosegel 4 gole.

Izkušeni slovenski reprezentant, na zadnjih tekmah tudi kapetan, Bojan Jokić je  Andreja Vombergarja prepričal o selitvi v Rusijo v klub, v katerem je 32-letni Kranjčan tudi kapetan. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Izkušeni slovenski reprezentant, na zadnjih tekmah tudi kapetan, Bojan Jokić je  Andreja Vombergarja prepričal o selitvi v Rusijo v klub, v katerem je 32-letni Kranjčan tudi kapetan. FOTO: Mavric Pivk/Delo


V 1. SNL zabil 14 golov in tudi šampionskega


V tej sezoni ga je novi trener Ilija Stolica že »odstrelil«, nogometno pa ga je oživel trenerski gasilec Safet Hadžić. Pod vodstvom Dunajčana Zorana Barišića je le še utrdil status prvega napadalca, oddolžil se je z odličnimi igrami in goli. Jeseni jih je dosegel 10, s čimer je bil skupaj z Rokom Kronavetrom tudi najboljši strelec 1. SNL. Skupaj je v slovenski prvoligaški konkurenci igral na 32 tekmah in dosegel 14 golov.

Letos je Vombergarja v slovensko reprezentanco B povabil tudi stari-novi selektor Matjaž Kek. Proti selekciji Kitajske do 25 let je dosegel svoj prvi reprezentančni gol (2:2) in morda ne zadnjega. Zaradi izjemne požrtvovalnosti, srčnosti, odlične igre z glavo in telesne moči, je tip napadalca, ki je zelo koristen in hvaležen. Odlikuje ga tudi pozitiven značaj.

Komentarji: