Arabci nad Slovenijo z najmočnejšimi topovi

Nogometaši iz klubov 1. SNL lahko v tekmi s Saudsko Arabijo, ki bo prava uradna Fifina tekma, le pridobijo.

Objavljeno
09. januar 2017 15.31
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Leta 2012 je nogometna Slovenija zadnjič živela med najboljšimi 50 reprezentancami na lestvici Fife od 1. januarja do 31. decembra. Odtlej kotira na položajih med Albanijo in Burkino Faso, naprej so pobegnile selekcije, ki smo jih nedavno povezovali z igranjem nogometa v prostem času, po koncu opravljenega dela v hotelskem bifeju ali na ribiški ladji. Najvišje se je zavihtela Islandija, ki ta čas zaseda visoko 21. mesto na lestvici Fife – pred Nizozemsko in druge resne evropske nacije.

Slovenija ta čas zaseda 51. mesto, kar je 16 mest višje od septembrskga remija v Litvi, po katerem je zasedba Srečka Katanca začela igrati učinkovito kot Ronaldo st. v najboljših časih. Burkina Faso in Albanija še vedno kotirata višje, toda s tem se obremenjujejo le statistiki. Če odmislimo porodne krče reprezentance, ki bo jutri igrala natančno 222. uradno tekmo pod dežnikom Svetovne nogometne zveze (Fife) in je morala pred 25 leti začeti z dna, je bilo doslej že bolje in slabše. V delu leta 2007 je kotirala na 94. mestu, tri leta pozneje na rekordno visokem 15. mestu. Slednje je nepredstavljivo – območje danes pripada Angliji, Hrvaški in Italiji!

Kako uspešna je bila tedanja Kekova zasedba, razkriva primerjava, da je Katančeva »zlata generacija« kljub dvema nastopoma na velikih turnirjih prišla do 25. mesta – razliko pomenijo štiri osvojene točke Korena in druščine na mundialu v Afriki. Sistem točkovanja in razvrščanja na Fifini lestvici je namreč znan, znano je tudi, da številnim selektorjem lestvica Fife ne pomeni nič.

Prijateljske tekme kljub temu niso podobne igranju pepčka ali rekreativni ligi, saj vplivajo na Fifino lestvico, ki predstavlja merilo za razvrstitev reprezentanc v kakovostne bobne pred žrebom skupin različnih tekmovanj. Nenapovedana sobotna »tekma« – dvakrat po 25 minut sta se merili prvi enajsterici, nato še premešani zasedbi – med Slovenijo B in Ugando, ki jo vodi Milutin Sredojević, v sezoni 1987/88 nogometaš viške Svobode, ne bo vplivala na Fifino lestvico. Šlo je za dogodek, podoben internim tekmam »starih proti mladim«, ki je Slovencem popestril dan v Abu Dabiju.

Bolj pomembna bo jutrišnja tekma s Saudsko Arabijo, ki bo kljub drugačnim načrtom Slovencev očitno štela tudi za lestvico Fife. Prijateljsko tekmo so namreč napovedali na uradni spletni strani Fifa.com, zato dejansko ne bo šlo za revijalni zimski dvoboj Slovenije B z Arabci, pač pa za pravo mednarodno prijateljsko tekmo, najbrž na zahtevo Arabcev in privolitev Slovencev. To »naključno« dejstvo, na katerega nis(m)o računali, nalaga na Katančevo selekcijo fantov iz 1. SNL dodatno odgovornost, kar pa je zanje le dobro, saj lahko le pridobijo. Morebiten uspeh Slovenije B v tekmi s Saudsko Arabijo A, ki jo vodi nekdanji nizozemski selektor Bert van Marwijk, bi pozitivno vplival na razvoj njihovih karier. Za morebiten poraz, ki bi vplival na položaj Slovenije na Fifini lestvici, pa bi odgovarjali drugi.