Arabec iz Nazareta kmalu tudi Oblakov španski tekmec

Munas Dabbur julija iz Salzburga v Sevillo za izraelskega nogometaša rekordnih 15 milijonov evrov.
Fotografija: Munas Dabbur v izraelski reprezentanci še čaka na strelski izbruh. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Munas Dabbur v izraelski reprezentanci še čaka na strelski izbruh. FOTO: Reuters

Munas Dabbur je širši nogometni javnosti postal znan konec leta. Zaradi domnevne grožnje Mohameda Salaha, da bo v primeru, če bo Livepool pripeljal Dabburja, zahteval odhod iz kluba. Egipčan sicer ni potrdil, da je to res izrekel, vendar tudi zavrnil ni navedbe, ki jo je sprožila Al Jazeera, z veseljem pa so jo povzeli in širili angleški mediji. Epilog je bil, da 26-letni izraelski napadalec januarja ni prestopil k Liverpoolu.

Resničnost Salahove grožnje je bila milo rečeno vprašljiva in špekulativna. Munas Dabbur ni jud, marveč Palestinec iz Nazareta muslimanske veroizpovedi. Bolj kot ne so neprijetne govorice sprožili nogometni menedžerji, ki so napadalca Salzburga prodajali boljšim in bogatejšim klubom. Očitno so bili dovolj spretni, saj so za z naskokom najboljšega strelca serijskega prvaka Avstrije našli kupca v španski Sevilli. Ne le to, Salzburg je že zaslužil najmanj 15 milijonov evrov, z bonusi vred bo morda odškodnina dosegla 19 milijonov €. Tudi osnovna pa je rekordna za enega od izraelskih nogometašev. Dabbur bo uradno prestopil šele julija.


Še čaka na strelski izbruh


Razplet uvodnega kvalifikacijskega izraelsko-slovenskega nogometnega dvoboja bo v veliki meri odvisen od dnevne forme strelcev. Toda oba selektorja, izraelski Andreas Herzog, sicer s 103 nastopi avstrijski rekorder, in slovenski Matjaž Kek, imata popolnoma enako težavo: napadalce, ki v reprezentanci streljajo s praznimi naboji. Dabbur je pri Salzburgu v tej sezoni zabijal kot po tekočem traku in je že pri 26 golih v 38 tekmah v avstrijskem prvenstvu (12), evropski ligi (8), kvalifikacijah za ligo prvakov (4) in avstrijskem pokalu (2), za Izrael pa je v petih letih in trinajstih tekmah zadel le tri gole. Niti enega v ligi narodov. Navkljub neučinkovitosti je zabil še vedno več golov od slovenskega dvojca Robert Berić, Andraž Šporar, ki je skupaj v 28 tekmah (Berić 19, Šporar 9) dosegel le dva. Oba najstarejši med njimi, 27-letni Krčan.


Kloppov in Monchijev palec gor


Govorice o Dabburjevemu prihodu v Liverpool so do potankosti razkrile njegove igralske značilnosti. Seveda je Angleže zanimalo, kdo bi lahko bil napadalec, ki je tako podkuril nedotakljivega "faraona", in koga naj bi sploh med rdečimi zamenjal. Primerjave so pokazale prst v Roberta Firmina. Trener Jürgen Klopp je bil tisti, ki je prikimal Dabburjevimi odlikam, med katerimi so bile tudi sposobnost preigravanja in podaj ter igra brez žoge. Nemec si je zaželel imeti nadomestilo za Brazilca in v Dabburju je videl veliko podobnosti. Dabbur namreč po profilu ni le izraziti strelec, marveč napadalec, ki ima praviloma vlogo drugega napadalca ali krilnega.

Medtem, ko so pri angleškem klubu razmišljali, računali, seštevali njegove pluse in minuse, zavedajoč se, da prihaja v zadnjih letih iz enega od najbolj cenjenih klubov za vzgojo nadarjenih igralcev (Salzburžan je bil tudi Sadio Mane), je na hitro prišla Sevilla in brez oklevanja opravila posel. Dabbur je podpisal štiriletno pogodbo z letno plačo 2 milijona evrov. V tem prestopnem zasuku, ki dejansko odraža tudi igralčevo vrednost, velja izpostaviti vlogo povratnika v Sevillo, športnega direktorja Ramona Rodrigueza Verdeja, bolj znanega kot Monchi. Eden od najbolj cenjenih, če ne celo najbolj, je za Palestinca dvignil palec gor.

Komentarji: