Argentinec najpomembnejši angleški trener

Nogometni trener Mauricio Pochettino se s Tottenhamom poteguje za naslov prvaka in ustvarja reprezentante.

Objavljeno
20. februar 2016 23.56
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Marcelo Bielsa je ustvarjalec in pedagog, Diego Simeone pragmatik za lovorike. To je dvojec argentinskih trenerjev, ki ima v Evropi v zadnjih letih največji sloves in uživa veliko spoštovanje, toda vprašanje časa je, kdaj ju bo zasenčil njun rojak Mauricio Pochettino. Na klopi Tottenhama gre 42-letniku iz Santa Feja tako dobro, da bi lahko osvojil angleško prvenstvo.

Nekoč je odličen štoper v dresu Espanyola krotil Olimpijine napadalce Sebastjana Cimerotića, Ermina Rakovića in Marka Kmetca. S kančkom sreče je jeseni leta 2000 Espanyol izločil Olimpijo iz evropskega pokala (UEFA). Kot branilec je bil pravi Argentinec, oster kot britev, toda tudi tehnično dovršen.

Pri Espanyolu je Pochettino tudi začel trenersko pot, ki je hitro razkrila, da ima izjemen potencial. Velja za najbolj nadarjenega argentinskega trenerja, ki se je povrhu prebil med najboljše v Angliji. Po Osvaldu Ardilesu je bil šele drugi Argentinec na trenerskem stolčku v Angliji. Začel je pri Southamptonu, od leta 2014 vodi enega od londonskih velikanov Tottenham.

Zaupanje v lastne sposobnosti in značajsko dobri fantje. To sta Pochettinovi vodili pri sestavljanju moštva. Taktično je igro tako izpopolnil, da ima Tottenham najboljšo obrambo, a hkrati velja za moštvo, ki goji napadalni nogomet. Z visokim presingom lomi tekmece.

Pochettino navdih črpa iz obdobja, ko je še igral v domovini za takrat šampionski Newell's Old Boys. »Ko smo bili prvaki in se uvrstili v finale pokala libertadores, smo imeli podobno moštvo, kot ga imamo zdaj. Uravnoteženo z mladimi in izkušenimi igralci,« je potegnil primerjavo Bielsov učenec. S slavnim rojakom se je prvič srečal, ko je bil star 13 let. Bielsa je bil tedaj samo koordinator mladinskega moštva, štiri leta pozneje je postal tudi glavni trener članskega moštva, v katerega je potegnil tudi 17-letnega Pochettina.

Pochettino ima preprosto razlago, zakaj imajo mladi igralci v njegovi filozofiji vodilno vlogo. »Pomembni so, ker so bolj ubogljivi in manj cinični kot izkušeni. Bolj so pripravljeni slediti mojim ukazom.«

Pri Tottenhamu se vsa njegova vodila odlično izražajo v rezultatih. Pod njegovo taktirko se v razred najboljših angleških nogometašev prebijata Harry Kane in Dele Alli. Zaradi agresivne igre v taktični postavitvi 4–3–3 ali hibridni 4–2–3–1 Tottenhamovi igralci povprečno naredijo največ prekrškov.

Vratar Brad Friedel, ki je pri 43 letih lansko leto končal kariero v dresu Tottenhama, je izpostavil še eno Pochettinovo »obsedenost«. »Nikoli v karieri nisem imel trenerja, ki bi toliko pozornosti namenil telesni pripravljenosti,« je razkril Američan, kar je za trenerje iz Bielsovega klana popolnoma razumljivo. »Nogometaš je najbolj učinkovit takrat, ko pri zaključnem strelu ni utrujen,« je razlaga, ki pove vse.

Tottenham je odlično izkoristil vlogo v senci. Ni začel najbolje, formo pa stopnjeval in se prebil v ospredje v tem letu. Zmaga v derbiju pri Manchester Cityju je nakazala, da bi lahko le on – pred bolj favoriziranim Arsenalom – ogrozil senzacionalni Leicester.

»Mogoče je, v nogometu je vse mogoče. Zakaj ne? Samo verjeti moramo in potem bomo videli, kaj se bo zgodilo. Na začetku smo igrali dobro, a prevečkrat iztržili neodločene rezultate. Toda imeli smo načrt. Ko smo ga enkrat izdelali, smo mu morali le slediti. Verjeti pa moraš vanj in v igralce,« je posebej poudaril svojo šampionsko formulo in jo nadgradil z igralci, ki jih je dal v ožji izbor kandidatov za angleško reprezentanco selektor Roy Hodgson: Kane (22 let), Alli (19), Danny Rose (25), Eric Dier (22), Kyle Walker (25), Ryan Mason (24).