Barcelona že čez 800 milijonov evrov prihodkov

Na Deloittovi lestvici klubov z največ prihodkov je katalonski velikan prehitel največjega tekmeca iz Madrida.

Objavljeno
16. januar 2020 13.13
Posodobljeno
16. januar 2020 13.26
Barcelona se že štiri leta ni uvrstila v finale lige prvakov, a ima v Lionelu Messiju igralca, ki zagotavlja na satotine milijonov evrov prihodkov. FOTO: Reuters
G. N., STA
G. N., STA
Španski nogometni prvak Barcelona se je prvič v zgodovini povzpel na vrh Deloittove lestvice najbogatejših nogometnih klubov na svetu in hkrati postal prvi klub, ki je pri prihodkih presegel mejo 800 milijonov evrov.

S prihodkom 860 milijonov ameriških dolarjev v sezoni 2018/19 je na lestvici prehitela večnega tekmeca Real Madrid, razlika med prihodki vodilnega in drugega pa je letos največja v zgodovini lestvice, znaša 49,2 milijona €. S 727 milijonov € je na tretjem mestu Manchester United, sledita pa Bayern (675) in Paris St. Germain (650).

Za porast prihodkov Barcelone je v veliki meri zaslužna sprememba poslovanja kluba, predvsem odločitev, da prodajo trgovskega blaga in licenciranje iz rok zunanjih izvajalcev vzame v svoje roke. S tem je klub pridobil večji nadzor nad promocijo in prodajo lastnega blaga in storitev ter lahko prihodke iz tega naslova izkazuje na podlagi bruto namesto neto zneskov.

Po podatkih 23. Deloittove lestvice najbogatejših nogometnih klubov na svetu, ki jo pripravlja Deloittov oddelek za posle na področju športa, je 20 največjih zaslužkarjev med nogometnimi klubi v sezoni 2018/19 skupno ustvarilo rekordnih 9,6 milijarde €.


Televizijske pravice so največji vir prihodkov


Največji vir prihodkov klubov še vedno predstavljajo prenosi tekem, in sicer 44 odstotkov skupnih prihodkov. Sposobnost pritegniti pozornost gledalcev je glavni dejavnik, ki razlikuje največje zaslužkarje od klubov na dnu lestvice. Kljub temu, da lahko daljša odsotnost s klubskih tekmovanj pod okriljem Uefa, še posebej s tekmovanj lige prvakov, močno vpliva na prihodke kluba, pa so najbogatejši klubi na lestvici manj odvisni od prihodkov od prenosov tekem kot manjši klubi.

»Nogometna industrija še naprej raste hitreje od drugih sektorjev in najbogatejših 20 klubov na lestvici je v enem samem letu skupaj prvič ustvarilo več kot 9 milijard € prihodkov. Posebnost pri letošnji lestvici je, da se na njej pojavlja precej klubov iz manjših lig, medtem ko imajo klubi z največjimi prihodki vse večjo prednost pred drugimi,« je dejal Dan Jones, partner Deloitta v oddelku za posle na področju športa.

»Barcelona je odličen vzor kluba, ki se prilagaja spremembam razmer na trgu. Z manjšim zanašanjem na prihodke od prenosov tekem in povečevanjem prihodkov, nad katerimi ima največji vpliv, je ustvarila 392 milijonov € prihodkov od komercialnih operacij, kar je več kot skupni prihodki 12. na letošnji lestvici najbogatejših klubov. Po pričakovanjih bo še naprej povečevala svoje komercialne prihodke in prihodnje leto ohranila vodstvo na lestvici, s čimer je na dobri poti, da v prihodnjih letih postane prvi klub na lestvici z 900 milijonov € prihodkov,« pa vzpon katalonskega velikana komentira Jones.

Edini klubi med vodilnimi 30 na lestvici, ki ne spadajo v skupino klubov iz najmočnejših petih lig, so Ajax na 23. mestu z 203,5 milijona €, Benfica na 24. mestu (201,6), Zenit iz St. Peterburga na 28. mestu (184,5) in Porto na 29. mestu (180), kar samo še potrjuje izjemen vpliv tekmovanja pod okriljem Uefa na prihodke klubov.