Bayernova osmica ali zaton Hoenessove dinastije?

Drevi na Allianz Areni začetek 57. sezone v nemški bundesligi. Najbolj obiskano prvenstvo med vsemi.
Fotografija: Ivan Perišić je zadnja okrepitev Bayerna, ki ga vodi njegov rojak Niko Kovač. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ivan Perišić je zadnja okrepitev Bayerna, ki ga vodi njegov rojak Niko Kovač. FOTO: Reuters

Kar 17 trenerjev od 18 v nemški bundesligi je pred sezono napovedalo, da bo še osmič zapored prvak Bayern, a ni malo poznavalcev, ki pravijo, da bo njegov primat ogrožen še bolj kot lani, ko je v drugem delu sezone prehitel Borussio. Prav moštvo iz Dortmunda naj bi bilo glavni izzivalec Bavarcev, morda se v boj vključi tudi bogati Leipzig s Kevinom Kamplom.

Sedeminpetdeseta sezona se bo začela danes zvečer (20.30) s tekmo med Bayernom in berlinsko Hertho. Bila naj bi najbolj izenačena v zadnjih letih, saj je Bayern sredi procesa pomlajevanja moštva, glavni tekmeci pa se krepijo.



Prvaki se bodo namreč morali znajti brez veteranov Arjena Robbna in Francka Riberyja, še naprej pa stavijo na trenerja Nika Kovača, čigar služba je že visela na nitki in prav veliko kredita Hrvatu ni ostalo. Dva ali trije slabi rezultati in veter ga bo odpihnil iz Allianz Arene.

Bavarci so kar globoko segli v denarnico, da bi rešili težave v obrambi. Lucas Hernandes je prišel iz Atletica za 80 milijonov evrov, Benjamin Pavard iz Stuttgarta za 35 milijonov. Toda na trgu niso bili najbolj spretni, kar nekaj igralcev jim je ušlo, tudi Leroy Sane iz Manchester Cityja.

Ivan Perišić je zadnja okrepitev Bayerna, ki ga vodi njegov rojak Niko Kovač. FOTO: Reuters
Ivan Perišić je zadnja okrepitev Bayerna, ki ga vodi njegov rojak Niko Kovač. FOTO: Reuters


Vrzel na krilu bo tako kot zasilna rešitev zapolnil Kovačev rojak Ivan Perišić, ki je prišel iz Interja. »Tudi jaz sem bil plan B, pa sem osvojil dvojno krono,« se je ob tem pošalil Kovač, ki je stopil v velike čevlje Pepa Guardiole in Carla Ancelottija. Z nakupovanjem še ni končal in je zatrdil, da bo do konca prestopnega roka, 2. septembra, v München prišel vsaj še en vrhunski nogometaš.


 

Dvojni učinek Hummelsa


Nazadnje, ko »FC Hollywood« ni bil prvak, je bilo v sezoni 2011/12, ko je drugi naslov z Borussio vzel Jürgen Klopp. Lani so Porurci zapravili devet točk prednosti, ampak letos imajo več globine, potem ko so črno-rumene okrepili Julian Brandt (Bayer Leverkusen, 25 milijonov €), Nico Schulz (Hoffenheim, 25,5 mio) in Belgijec Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach, 25,5 mio), še največja pridobitev, ki je hkrati oslabila Bayern, pa je vrnitev Matsa Hummelsa (30,5 mio €).

Lucien Favre ima tako spoštovanja vredno zasedbo. »Želeli smo že pred koncem prejšnje sezone sestaviti novo ekipo in se tako izogniti stresom ter licitiranju, to nam je v popolnosti uspelo,« je bil nad učinkom strategije športnega direktorja Michaela Zorca navdušen 61-letni Švicar, ki je Bayernu že vzel eno lovoriko, ko je Borussia na znamenitem štadionu Westfalen v začetku meseca dobila superpokal z 2:0 (Alcacer, Sancho).
 

Zbogom, Uli Hoeness


Bayernu tudi ne gre na roko, da bo v prvem delu sezone klub prevevala negotovost pred novembrskimi predsedniškimi volitvami, na katerih se za nov mandat ne bo potegoval Uli Hoeness, ki je bavarskemu športnemu ponosu podaril kar 40 let, skupaj pa skoraj 50, če prištejemo še devet let igralske kariere.

Leipzig s Kevinom Kamplom ima vsako sezono višje ambicije. FOTO: AFP
Leipzig s Kevinom Kamplom ima vsako sezono višje ambicije. FOTO: AFP


Vodilni dvojici bi štrene lahko mešal RB Leipzig. Umetna Red Bullova tvorba ne uživa veliko simpatij, vendar je bila v Angliji podobna zgodba z Man. Cityjem, ki zdaj pridno zbira domače lovorike. Deset let od ustanovitve bi lahko moštvo iz Saške unovčilo svoja vlaganja.

Pred sezono je iz Evertona pripeljalo obetavnega Ademolo Lookmana in iz Paris SG Christopherja Nkunkuja, še bolj pomembno je, da je zadržalo jedro ekipe, tudi Dayota Upamecana, Yussufa Poulsena in Tima Wernerja. Novi trener, 32-letni Julian Nagelsmann, pa bi lahko s svojo mladostno energijo poživil dogajanje v ligi, ki se ponaša z največjo obiskanostjo med vsemi (povprečje 44.500).

Preberite še:

Komentarji: