Beckenbauer nič več »Kaiser«

Nemci menijo, da si Franz Beckenbauer zaradi vpletenosti v korupcijski škandal ne zasluži več vzdevka »Kaiser Franz«.

Objavljeno
21. september 2016 14.38
reu KOSOVO/
Š. Ro.
Š. Ro.

Berlin - Odkar je v javnost prišel škandal o nečednih poslih v zvezi z organizacijo svetovnega nogometnega prvenstva 2006 v Nemčiji, v katerega je bil vmešan tudi legendarni nemški nogometaš Franz Beckenbauer, je priljubljenost slednjega močno upadla. Večina Nemcev menda celo meni, da si Beckenbauer ne zasluži več vzdevka »Kaiser« oz. cesar Franz.

To je pokazala anketa, ki jo je med Nemci opravila revija Stern: 55 odstotkov vprašanih je menilo, da mu ta nadimek ne pritiče več.

Prejšnji teden je sicer tednik Der Spiegel poročal, da je sloviti 71-letnik, kot član organizacijskega odbora, v svoj žep pospravil več kot pet milijonov evrov, ko ni odvedel davkov. Do tega denarja je prišel prek donacije (12 milijonov evrov) enega od pokroviteljev, podjetja Oddset. Beckenbauerjevi odvetniki so navedbe zavrnili in dejali, da je bil denar, ki si ga je zaslužil s svojim delom, nemudoma obdavčen na njegovem avstrijskem prebivališču. V zvezi s korupcijskimi posli med SP 2006 ga sicer preiskuje švicarsko tožilstvo.

Kljub tem ugotovitvam, je 35 odstotkov anketiranih še vedno menilo, naj Beckenbauer ostane »Kaiser«. Vzdevek je dobil konec 60. let, še preden je leta 1974 z Nemčijo postal svetovni prvak kot igralec in pozneje leta 1990 še kot selektor.